Csontritkulás tünetek, mit tegyüml csontritkulás ellen? Csontritkulás

csontritkulás

csontritkulás

csontritkulás

A csontritkulás a fejlett nyugati társadalmakban és hazánkban is népbetegségnek számít. A magyar lakosság kb. 10 százaléka érintett.

A betegség nem okoz fájdalmat, legtöbb esetben csak akkor derül fény a csontritkulásra, mikor egy hirtelen mozdulat hatására eltörik valamelyik csontunk. A csontsűrűség illetve a csontrendszer ásványi anyag tartalmának foka körülbelül 25-30 éves korunkig növekszik, majd később elkezd csökkeni. A csont belső trabekuláris részébe beépülő kálcium a hormonális változások (pl. menopauza) hatására csökken. A nőknél a menopauza alatt a csontvesztés 4-5 évig tart nagyobb ütemben és ekkor a teljes állomány 3-4%-a is elfogyhat! Utána a csontsejtek hozzászoknak az alacsonyabb ösztrogén szinthez és egy új egyensúlyi állapot áll be és a férfiakkal egyező mértékű lesz a további csontvesztés.

Csontritkulás tünetek:

A csontritkulás nem jár jellegzetes fájdalmas tünetekkel vagy mozgásbeli elváltozással, de a tompa hátfájás egy korai figyelmeztető jel lehet. Ennek az az oka, hogy a csontsűrűség vesztesége a csigolyáknál különösen hangsúlyos. Ezek nem specifikus tünetek. ezért gyakran félreértik. Az állapot következményeként bekövetkező törések már a súlyosan csökkent csontsűrűség esetén jelentkeznek. Ennek megfelelően csontritkulás esetében is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.

Dr. Váczi Gábor Orthopéd Sebész a csontritkulás tüneteiről:

Mi okozza a csontritkulást?

 • A menopauza mellett a genetika is befolyásolja a csontritkulás kialakulását.
 • Számos tanulmány igazolja, hogy a dohányzás szintén gyorsítja a folyamatot. A jó hír, hogy a dohányzás abbahagyása után, az ezáltal okozott csontvesztés mértéke hamar visszaáll a normál szintre.
 • A rendszeres (nagyobb mennyiségű) alkoholfogyasztás hajlamosít a csonttörésekre. Ez részben az alkohol vizeletürítő hatásával magyarázható, mely kiviszi a kálciumot is, részben a kálcium, magnézium és D-vitamin felszívódásának gátlásával.
 • A túlzott mértékű konyhasó fogyasztás a magas nátrium terhelés miatt veszélyes, mely a kálcium csontokból történő kioldódását gyorsítja. Megszorítása, jelentősen csökkenti a csontvesztést.

 • A kávé fogyasztás szintén nagy mértékben hozzájárul a csontvesztéshez. Egyrészt a koffein csökkenti az ionizált kalcium mennyiségét, másrészt savasító hatása van a szervezet egészére. A fenti ásványi anyagok a legfontosabb példák voltak, de e mellett érdemes tudni, hogy a csont felépítésében még számos más, kisebb jelentőségű ásvány is részt vesz.
 • A savas végtermékeket eredményező táplálkozás szintén hozzájárul a betegség kialakulásához. (Finomított szénhidrátok ,a cukor, a kóla, a kávé, a szénsavas üdítők, alkohol stb.) A savak viszik magukkal a vizeletben a kalciumot, de a szervezet a közömbösítésükre direkt ki is oldja a csontokból.
 • A szteroidok és egyes gyógyszerek szintén csontvesztést okoznak.
 • Fontos, hogy életünk első 25-30 éve alatt mennyi kálcium és ásványi anyag épült be csontozatunkba.

A bütyök korrigálása műtét nélkül:

Dr. Alföldi János, sebész, otopédus

Hallu Forte korrekciós ortézis vagy hasonló keszítmény segíthet: A ferde állású öregujj, vagy orvosi kifejezéssel hallux valgus, a láb harántboltozati süllyedésének következménye. A probléma a magas cipősarokból vagy a lábujjak számára szűk lábbeli okozta túlterhelésből származik. Ez a puha talpi szövetek és az alattuk elhelyezkedő nyálkatömlők fájdalmas gyulladásához vezethet, melyet Hallu forte korrigálóval enyhíthetünk.

A sport hatása:

 • A sportnak a megelőzés szempontjából van jelentős hatása, de a már kialakult csontritkulás esetén is segít a folyamat lelassításában. A legfontosabb lépés a kezelőorvossal történő egyeztetés. Kérdezzünk rá a betegség aktuális stádiumára, ill. hogy melyek azok a mozgáselemek, amelyek nem ártanak, nem terhelik nagymértékben a csontokat, hanem előmozdítják a csontritkulás mértékének lassítását, valamint erősítik az izmokat és javítják a mozgáskoordinációt, egyensúly-érzékelést. Ennek megállapításához orvosi segítségre van szükség. Talán azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a rendszeres mozgás sem tudja sajnos a csontokat visszaépíteni, ezért az orvos által felírt gyógyszerekre mindvégig szükség van.
 • A csontritkulás meglétekor kialakított edzésprogramnak tehát több célja van: egyrészt a csontbontó folyamatok lassítása, másrészt az izomerő, rugalmasság, mozgáskoordináció fokozása. Mindezekkel a képességekkel jelentősen csökkenthető a csonttörések kialakulásának esélye.


Tehát komplex mozgásprogramra van szükség, amely tartalmaz állóképességi elemeket (úszás, kerékpározás, zenés torna, stb.) és erősítő gyakorlatokat is. Mindezeken belül azokat a sportágakat kell preferálni, amelyek nem fejtenek ki nagy húzó, csavaró-erőt a csontokra. Ilyen például a gyaloglás, nordic walking, evezés, kerékpározás, sífutás, stb. Az úszás nem hat a csontokra, mégis nélkülözhetetlen szerepet kap a csonttörések megakadályozásában. Ugyanis úszás közben szinte mindegyik izmot megmozgatunk, javul a mozgáskoordináció és az egyensúly-érzékelés. Mindez által csökken a szerencsétlen mozdulatok következtében kialakuló esések száma, ezzel együtt a csonttörések kialakulása.

Mit tehetünk még csontritkulás esetén?

A csontritkulás a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, ezért folyamatos kezelést igényel:

csontritkulás

Megfelelő tápanyagbevitel szükséges

 • Magas kalcium, magnézium és D-vitamin tartalmú készítmények fogyasztása javasolt.
 • Megfelelő mennyiségű kalcium (napi 1200mg) bevitele javasolt, aminek a legfőbb forrása a tej és tejtermékek, a sötétzöld növények, a szardínia, a szójatej és a tofu.
 • Kerüljük a savasító ételeket (finomított szénhidrátok, húsok, cukros gyümölcsök, kávé, üdítő, alkohol). Ne feledjük a 100%-os rostos üdítők is savasítanak. Együnk viszont rengeteg nyers zöldséget. Mozogjunk sokat lehetőleg a szabadban, mivel egy kis napsütés nem árt meg a bőrünknek és a lelkünknek sem. Lúgosító ételek
 • A legújabb kutatások szerint a K-vitamin is fontos a csontok épségének megőrzéséhez. Bizonyos fehérjéket aktivál, melyek részt vesznek a csontszerkezet felépítésében. Fontos azonban tudni, hogy ha valaki véralvadás gátló gyógyszert szed (Syncumar, Kumarin) konzultáljon kezelőorvosával.
 • Csontritkulás esetén fogyasszunk mákolajat 3-4 mokkáskanállal étkezés közben.
 • Csontritkulás esetén fogyasszunk mákolajat 3-4 mokkáskanállal étkezés közben

  Csontritkulás esetén fogyasszunk mákolajat 3-4 mokkáskanállal étkezés közben

  Megdöbbentő felfedezés a mák csontritkulás elleni hatásáról!

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

9 hozzászólás

 1. július 15, 2014

  […] Csontritkulás […]

 2. február 18, 2015

  […] TILOS ugrókötelezni! Ha  szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedsz, ha csontritkulásod van, ha csontrendszered nem egészséges, ha túlsúlyod meghaladja az testtömeg-index szerinti […]

 3. január 14, 2016

  […] A csontritkulás elkerülhető? Kutatások azt bizonyítják, hogy a bőséges mákfogyasztás erősíti a csontokat. […]

 4. szeptember 10, 2016

  […] A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne. Erősíti a vérereket, a kötőszövetet, a csontok szilárdságát. Ellenállóbbá válik tőle a szervezet, erősödik az […]

 5. november 28, 2016

  […] akkor a negyedik rítus különlegesen jól hat mindezekre. Ugyanez érvényes azokra is, akik csontritkulás észleltek a karban, a lábban és a […]

 6. március 5, 2018

  […] A csontvázad megerősödik, a csontritkulás esélye csökken […]

 7. május 10, 2018

  […] Csontritkulás […]

 8. július 14, 2018

  […] első tibeti rítus jótékonyan hat a visszére, csontritkulásra, […]

 9. július 25, 2018

  […] Csontritkulás […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük