Tippek a reflux betegség tüneteinek javítására A reflux betegség (refluxbetegség),reflux gastrooesophagealis reflux, mi a reflux?

Mi a Reflux betegség?

Reflux tünetei, hogyan ismerjük fel a reflux betegságet?

Reflux tünetei

Mi a Reflux betegség?

Refluxnak (visszafolyás) azt a jelenséget nevezzük, amikor a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe.

A Reflux betegség oka:

Étkezéskor, ha a  nyelőcső alsó záróizma  nem működik jól, a gyomorszáj tartósabban nyitva marad, és a savas, maró gyomornedv a nyelőcsőbe visszakerül.

Önmagában ez még nem kóros, gondot akkor okoz, ha az átlagosnál többször fordul elő.

Betegségnek akkor tekintjük, ha a reflux tüneteket okoz.

A reflux tünetei:

Égő fájdalom vagy kellemetlen érzés, amely a gyomorból ered, de kiterjedhet a hasra, mellkasra, de akár a torokban is érezhető

A reflux egyéb tünetei:

 • Kellemetlen lehelet
 • Fogak károsodása
 • Puffadás
 • Nyelési nehézség – olyan érzés, mintha étel ragadt volna a torokban
 • Véres vagy fekete széklet
 • Véres hányás
 • Múlni nem akaró csuklás
 • Hányinger
 • Ismeretlen eredetű fogyás
 • Krónikus torokfájás, rekedtség, köhögés

A reflux tüneteit azért illetik gyakran az álarcos jelzővel, mert a panaszok sokszor más kórképekre is utalhatnak. A tünetek ismerete és felismerése azonban az orvos és a beteg számára egyaránt fontos, hiszen a reflux betegség tünetei ma már sikeresen kezelhetőek.

A gyomorégéstől szenvedők többsége kezdetben nem fordul orvoshoz panaszaival, sokáig életmódváltoztatásokkal, illetve recept nélkül kapható gyógyszerek szedésével próbálja kezelni magát.

Amikor azonban a kellemetlen tünetek rendszeresen visszatérnek és a gyógyszerek használata heti két alkalomnál gyakrabban szükséges, illetve a tünetek nem enyhülnek, feltétlenül orvoshoz fordulni. Hatásos kezeléssel, a megfelelő gyógyszer kiválasztásával és életmód-változtatásokkal a beteg teljesen panaszmentessé tehető, a szövődmények elkerülhetők, a kívánt életminőség elérhető, illetve megtartható.

Hogyan diagnosztizálják a reflux betegséget? 

 • A feltételezett refluxos beteget fiatal korban, figyelmeztető tünetek híján  diagnosztikus protonpumpa-gátló (PPI) teszt alá vetik.

Ha a kezelés – PPI gyógyszer napi egyszeri szedése – hatására rövid időn belül jelkentős javulás következik be, az a reflux betegség diagnózisát megerősíti.

 • A nyelőcsőendoszkópia a nyelőcső közvetlen vizsgálatát teszi lehetővé egy endoszkóp (vékony, hajlékony, tükrös cső) segítségével úgy, hogy közben a nyelőcső belsejének nagyított (endoszkópos) képe monitoron látható. Ez a diagnosztikai módszer szövetminta vételét is lehetővé teszi.
 • A 24 órás pH-monitorizálás (megfigyelés) a gyomor vagy a nyelőcső savas vegyhatásának mérését és az adatok számítógépes rögzítését jelenti. A nyelőcsőmanometria (nyomásmérés) során a nyelőcső izmainak, illetve a nyelőcső alsó záróizmának működését vizsgálják.

A diagnosztika (kivizsgálás) célja, hogy meghatározzák a tüneteket valóban reflux okozza-e és, hogy károsodott-e a nyelőcső nyálkahártyája?

A szakértők szerint minden harmadik ember szenved ezzel a betegséggel!

Fájdalomenyhítő tanácsok Reflux tüneteinek enyhítésére

reflux tünetein megfelelő gyógyszeres kezeléssel sokat lehet javítani, de emellett életmód-változtatásra is mindenképpen szükség van.

 

reflux betegség legfigyelemreméltóbb rizikótényezői közé tartozik az életmód, a stressz és a dohányzás

Olaszországban kutatások azt az eredmények azt mutatták, hogy a reflux betegség legfigyelemreméltóbb rizikótényezői közé tartozik az életmód, a stressz és a dohányzás. Ezeken változtatni lehet – mégpedig nem is olyan nehezen, mint azt sokan gondolnák.

Tippek a reflux tüneteinek javítására

 • A leggyakrabban ajánlott életviteli változás az ágy feji részének megemelése, ami a gravitáció révén segíti a nyelőcső kiürülését. Fontos, hogy ne csak a fejet emeljük meg, hanem az egész felsőtestet. Ez a módszer különösen olyan betegek esetében lehet hasznos, akiknél légúti -megfázáshoz hasonló-, tünetek, illetve éjszakai rosszullétek jelentkeznek.
 • A szűk, hasban feszes ruházat, öv viselésének kerülése és a testsúly csökkentése szintén fontos, mivel a hasi nyomás mérséklésével csökkenteni lehet a reflux gyakoriságát.
 • Étkezések utáni lefekvés, vagy a késő esti étkezések kerülése. Lefekvés előtt 2-3 órával már nem tanácsos enni, ez segít a savszint csökkentésében és biztosítja a gyomor kiürülését. A krónikus gyomorégésben szenvedők számára étkezés után javasolt a séta, viszont este feltétlenül kerüljék chips fogyasztását.
 • Gyakoribb, kis étkezések szintén csökkentik a reflux lehetőségét. (Minél teltebb a gyomor, annál nagyobb a valószínűsége a reflux kialakulásának).
 • Rágógumizás, cukorka szopogatása fokozza a nyálelválasztást, így segíti a nyelőcső tisztán tartását, és a lúgos hatású nyál közömbösíti a felesleges gyomorsavat is.
 • Javulást hozhat a dohányzás elhagyása, ami csökkenti a reflux erősségét és javítja a nyelőcső kiürülését.
 • A legfontosabb diétás tanács az olyan ételek kerülése, amelyek az alsó nyelőcsőzáró izom nyomását csökkentik. Nem ajánlott a fűszeres, zsíros ételek, csokoládé, kávé, fűszerek, alkohol fogyasztása. A fehérjedús ételek azonban kimondottan kedvező hatásúak.
 • Mivel a túlsúly, illetve az elhízás jelentősen növeli a panaszokat, a súlycsökkentés nagyon sok embernek megkönnyebbülést hoz. Próbálja meg csökkenteni a stresszt, mozogjon és pihenjen sokat.

Tehát aludjon, öltözködjön, étkezzen és pihenjen (reflux) tudatosan és ne feledkezzen meg az orvosa által felírt gyógyszerekről sem!

Összegzés:

Alapvetően ismét oda lyukadunk ki, hogy mennyire fontos a helyes táplálkozás és a szervezetünk karbantartása. Manapság egyre több olyan ételt fogyasztunk, ami elsavasítja a szervezetünket. Ezért is fontos, hogy még időben, megelőzés célzattal fogyasszunk olyan ételeket, étrend kiegészítőket amelyek segítik az egyensúlyt fenntartani, azaz lúgosítanak. Mi ezért isszuk a ganoderma kávét, ami egy egészséges lúgosító kávé, illetve szedjük a spirulina (kék-zöld alga) étrend kiegészítőt, melynek szintén jelentős lúgosító hatása van. Ezek a korai reflux betegség esetén is tartósan képesek enyhíteni a tüneteket.

A ganoderma kávét és a spirulinát ebből a webáruházból szerezzük be.

A ganodermás kávé az egyetlen kávéfajta, ami a reflux tüneteit csökkenti

ganodermas kave A ganodermás kávé az egyetlen kávéfajta, ami a reflux tüneteit csökkenti

A ganodermás kávé az egyetlen kávéfajta, ami a reflux tüneteit csökkenti

Olvass tovább a gyomorégésről >>

Forrás: M&H Communications

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük