Az afta oka, hogyan kezeljük az aftát? Hogyan szabaduljunk meg az afta okozta kínoktól? Afta kezelése.

Hogyan szabaduljunk meg az afta okozta kínoktól? Afta kezelése

Az afta a szájban kialakuló szürkés-fehér közepű, gyulladt szélű fájdalmas fekély. Az afta hajlam hátterében erős genetikai hatást feltételeznek, de az afta igazi oka ismeretlen. Az afták már gyermekkorban is elkezdődhetnek, de jellegzetesen felnőtt korban gyakori. Megjelenésük olyan fájdalommal jár, hogy gyakran csökken a kisgyermekek étvágya.

Az afta okai lehetnek:

  • Okozhatja vírusfertőzés, immungyengeség, de esetleg allergia is, főleg olajos magvakra, csokoládéra.
  • Vitaminhiány és gyomor-bélrendszeri probléma is állhat a háttérben.
  • Kiváltó tényező lehet a száj nyálkahártyájának sérülése, valamint a gluténérzékenység.
  • A glutén és az afta kapcsolatát természetesen azok a vizsgálatok igazolják leginkább, amelyek gluténmentes étrend hatását vizsgálták visszatérő afták esetében.

A gluténérzékenység tünetei >>

Afta gyógyítása:

Megelőzése szinte lehetetlen, mivel megjelenésük okát nem ismerjük. Kialakulásuk után, magát a fekélyt, pontosabban az azt kísérő fájdalmat, illetve gyulladást lehet csökkenteni.

Afta

Afta

Afta kezelése otthon

A kezelés során a száj fertőzött hámtól való megszabadítására törekszünk, erre többféle antiszeptikus szájöblögető alkalmas. Fertőtlenítő hatású öblögetés, illetve gyógytea, egyaránt segíthet a kezelésében. Valamennyi gyógynövény, amely fájdalomcsillapításra és fertőtlenítésre alkalmas, bevethető az apró fekélyek gyógyítása érdekében.

  • Propolisz vizes oldatos öblögetés naponta. Mindenhol dicsérik a szájüregi aftás fertőzések ellen.
  • A kamilla mellett alkalmazható a cickafarkfű, édesgyökér, borsmenta, de számtalan más gyógynövény is segít.
  • Borax: afták, csecsemőkori szájpenész (helyi kezeléssel kiegészítve!) elsődleges szere.
  • Tapasztalatok szerint a Paleolit diétával is teljesen meg lehet szabadulni az afta fertőzéstől, paleo étrend hatására eltűnik a fekély.

Fontos az immunrendszer erősítése, például vitaminokban gazdag zöldség-, és gyümölcslevek fogyasztásával.

Mi okozza az afta kialakulását?

A tudomány jelenlegi állása szerin az afta kialakulásának pontos oka ismeretlen, azonban vannak olyan tényezők, amelyek igazoltan hozzájárulnak a kis hólyagok megjelenéséhez.

Ilyen például a stresszes életmód, a szorongás, valamint a legyengült immunrendszer, ami az afták kialakulásának egyik fő oka. Meglévő betegségek is hajlamosítanak a kialakulására, mint például a cukorbetegség, a lisztérzékenység vagy a Crohn-betegség is. Okozhatja valamilyen fizikai irritáció is, például  nem megfelelően illeszkedő műfogsor vagy fogszabályozó, is.

Étkezési szokásainkkal is hozzájárulhatunk kialakulásához, hiszen a citrusfélék, a diófélék, az erősen fűszeres vagy savas ételek, valamint bizonyos bogyós gyümölcsök, például az eper és a málna, de a túlzott paradicsom fogyasztás is állhat a háttérben.

A kurkuma aranyital, vagy “arany tej” erősíti az immunrendszert, szabályozza az emésztést és a koleszterinszintet. 

Mit tehetünk az afta ellen?
A fájdalom általában bármilyen különösebb kezelés nélkül is napokon belül elmúlik, orvoshoz fordulni addig nem szükséges. Az afta kezelése ezért leginkább belsőleg lehetséges.
Érdemes kerülni a stresszes helyzeteket, erősíteni az immunrendszert és beiktatni a vitaminban gazdag étrendet. A gyógyulásig érdemes kerülni a savanyú és csípős ételek és italok fogyasztását, hiszen ez erősítheti a fájdalomérzetet. Fontos emellett hanyagolni a rágózást, a fogkefével pedig csak óvatosan!
Hogy segíthet a Ganoderma gyógygomba az afta kialakulásának megakadályozásában?
A Ganoderma gomba folyamatos szedése jó hatással van az immunrendszerre is. Hiszen immunrendszer erősítő, méregtelenítő, antioxidáns hatású, növeli a szervezet természetes öngyógyító képességét, így a megelőzéshez is fontos! Más természetes növényekkel is csökkenthető a kialakulás veszélye. Segíthet a ganodermás fogkrém, a kamillás öblögetés, az apróbojtorján és a geránium főzete is.
A lúgosító pecsétviaszgomba gyógyhatású élelmiszer

A pecsétviaszgomba gyógyhatású élelmiszer

Az afta gyógyulási ideje általában 5-7 nap, de ha 10 nap után sem kezd el gyógyulni, feltétlenül meg kell mutatni szakorvosnak!

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük