Bütyök, kalapácsujj megelőzése, Bütyök vagy kalapácsujj kezelése, cipővásárlási útmutató bütykös,bütykös láb és a harántsüllyedés gyógyítása, lábujj fájdalom kalapácsujj kezelése hallux valgu

Bütyök vagy kalapácsujj kezelése

A bütyök és a kalapácsujj, a leggyakoribb ortopédiai megbetegedések közé tartozik. Mindkettő okozója a láb statikai egységének megbomlása. Normális esetben ugyanis a láb anatómiailag három ponton támaszkodik a talajra: a sarokcsont közepén, valamint az I-es és az V-ös lábujj tövénél. Ez a háromtámaszú tartó rendkívül stabil.

Ám amint a harántboltozat lesüllyed, a támasz átalakul, és a sarokcsont mellett a III. ujj veszi át a I-es és a V-ös szerepét – kialakítva egy két támaszú tartót. Ilyen esetben az előláb minden lépésnél billeg a III. lábujj tövén. Feltűnő jel az itt megjelenő bőrkeményedés vagy tyúkszem.

Mit tehetünk a bütyök kialakulása ellen? A bötyök kezelése:

Kétféle bütyök különböztethető meg:

A szerzett és a hajlam-örökletes bütyök. Maga a bütykös láb nem öröklődik.

Tapasztalatunk szerint a nem szimmetrikus bütyök szerzett, és a kéz dominanciával ellentétes lábon alakul ki.

Egy jobbkezes ember jellemzően a bal lábát terheli jobban, és ennek következtében a terheltebb lábon előbb alakul ki a harántsüllyedés. Ennek következtében az előláb kiszélesedik, amit a divatos cipő a lábujjak vonalában nem enged terülni, így kialakul a nagylábujj tövének eltávolodása a II. ujjtól. Ezt nevezzük bütyöknek.

Hogyan szabaduljunk meg a bütyköktől?

Hogyan szabaduljunk meg a bütyköktől?

Bütykös láb tünetek:

A leggyakoribb elváltozás a lábboltozat süllyedése (lúdtalp, harántsüllyedés), amely álló helyzetben jól látható. Fájdalom a talpon, a II-III-IV. lábujjak mögött (itt a bőrkeményedés is kóros jel), a saroknál és a belboka mögött jelentkezik leggyakrabban. A láb finom, rugalmas mozgása és mozgathatósága csökken (rigid láb).

Sportterhelés a fájdalmakat többnyire fokozza, de lehet nyugalomban is.

Bütyök (hallux valgus) képződése esetén az öregujj alapízület belső oldalán, eleinte gyakran fájdalmatlan előemelkedés alakul ki. Az ujj tengelye a láb külső oldala felé dől, a II. lábujjhoz nyomódik, vagy azt felemeli, így a II. ujj is deformálódik. Az öregujj mozgása beszűkül, fájdalmassá válhat. A bütyök felett a bőr alatt tömlő (bursa) alakul ki, amely begyulladhat, ilyenkor a fájdalom fokozódik. Kalapácsujjak esetén a II-III-IV. ujjak erősen behajlanak, az ízületek előemelkedése miatt itt alakul ki a krónikus nyomási tünetegyüttes, a lábujjak mozgása és mozgathatósága csökken.

Kalapácsujj kezelése, Bütykös láb gyógyítása:

A gyógyszer vény nélkül a legjobb fegyver a bütyök ellen

A gyógyszer vény nélkül a legjobb fegyver a bütyök ellen

Tennivalók bütykös láb kialakulásakor:

 • Kezdeti tünetek esetén is orvosi vizsgálat szükséges, mivel a deformitás fokozódása elkerülhető vagy jelentősen lassítható. Orvosi tevékenység: Pontos diagnosis, Rtg-felvétel, egyéb műszeres vizsgálatok (pl. talpnyomás-mérés, járáselemzés).
 • A láb statikai hiba korrekciója, köznapi életben rigid, sportoláshoz rugalmas betét szükséges. Bütyök esetén korrekciós eszköz (éjszaka viselhető).
 • A lábujj bütyök kezelése gyakran egyéb konzervatív kezelések sorával egészül ki (gyógytorna – izomerősítés és stretching, fizikoterápia, masszázs).
 • Műtét szükséges, ha tartós, korrekt konzervatív kezelés ellenére fokozódnak a tünetek. A megfelelő időben végzett korrekciós műtétek a további sportolást nem zárják ki.

Általános tudnivalók cipővásárláshoz:

Bütyök vagy kalapácsujj kezelése, bütykös láb kezelése, megelőzése

Bütyök vagy kalapácsujj kezelése, bütykös láb kezelése, megelőzése

 • Ne a cipő mérete alapján válasszon, mert a méretek cipő márkák és stílusok szerint különbözőek . Válassza ki azt a cipőt, amelyik a lehető legpontosabban megfelel a lábformának.
 • Ahogy öregszünk, a láb mérete változik, ezt ellenőrizzük.
 • A legtöbb embernek különböznek a job és bal láb méretei. Cipőt mindíg a nagyobbik lábnak megfelelően válasszon.
 • A nap végén vásároljunk cipőt, amikor a láb a legnagyobb.
 • Állva ellenőrizzük, hogy megfelelő hely marad-e a lábnak.
 • Ne vásároljunk olyan cipőt, ami túl szűk, arra számítva, hogy ” úgyis nyúlik”
 • A saroknak csak enyhe nyomás hatására kell belesimulnia a cipőbe.
 • Sétáljuk egy kicsit mielőtt végleg döntenénk a cipő megvásárlásáról. (A divatos cipő is lehet kényelmes.)

Gyermek és fiatalkorban lehetséges gyógytornával, valamint megfelelő cipő és betét használatával.

A bütyök korrigálása műtét nélkül:

Dr. Alföldi János, sebész, otopédus

Hallu Motion korrekciós ortézis vagy hasonló keszítmény segíthet: A ferde állású öregujj, vagy orvosi kifejezéssel hallux valgus, a láb harántboltozati süllyedésének következménye. A probléma a magas cipősarokból vagy a lábujjak számára szűk lábbeli okozta túlterhelésből származik. Ez a puha talpi szövetek és az alattuk elhelyezkedő nyálkatömlők fájdalmas gyulladásához vezethet, melyet Hallu Motionnal enyhíthetünk.

Ez az ortézis cipő nélkül, főként éjszaka viselendő, mikor is a láb nincs terhelésnek kitéve. A Hallu Motion az öregujj hibás tengely állását korrigálja. A tartós húzóhatás a lágyrészek és az izületi tok nyújtását eredményezi, és így, kis erők alkalmazásával, az öregujjat megfelelő tengelyállásba hozhatjuk. 

Bütyökkorrigálóbütyök korrektor hol kapható? 

 

Ha tetszett a Bütyök, kalapácsujj poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Facebook oldalunk

4 hozzászólás

 1. Berg Szilvia szerint:

  Tisztelt cím!
  Tanácsot szeretnék kérni Önöktől. Két hónapja észleltem, a jobb lábamon egy magas sarkú csizma viselését követően, hogy furcsán állt a II. ujjam. Vártam a gyógyulást, mivel azt gondoltam, hogy a csizma törte fel. Mivel nem gyógyult, és a furcsa tartás sem múlt, felkerestem a sebészeti szakrendelést, ahol megállapították, hogy kalapácsujjam alakult ki és műtétre lesz szükségem.
  Ortopédiára irányítottak. A napokban felkerestem az ortopédia szakrendelést, ahol felhívták a figyelmem, hogy a jobb lábam bokasüllyedéses és ebből kifolyólag alakult ki a kalapácsujjam. Az ortopédus talpbetétet ajánlott, amit két napja viselek. Kérdésem, hogy talpbetét viselésével visszaállítható-e az eredeti állapot, vagy ahhoz mindenképpen műtétre lesz szükségem. Amennyiben az egészséges állapot nem állítható vissza a talpbetéttel, úgy mielőbb szeretném megműttetni, mert nagyon zavaró cipő viselése esetén.
  Köszönettel: Berg Szilvia

  • Testünk szerint:

   A kalapácsujj kezelése

   Kedves Szilvia,
   A legjobb, amit tehetett, hogy sürgősen elment szakrendelésre. A kialakult otopédiai elváltozások súlyossága a szakrendeléseken pontosan megállapítható, de általánosan elmondható, hogy a már kialakult bütyök és/vagy kalapácsujj esetén műtéti kezelés adhat érdemi, tartós megoldást.

   Boltozat süllyedés esetén, a bütyök és/vagy a kalapácsujj megelőzése céljából számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetétet hordása segíthet a lábboltozat korrigálásában és a fájdalom csökkentésében.

   Az egyedi talpbetét sikeréhez minden esetben hozzá tartozik a lábtorna és a talp otthoni rehabilitációja. Talpi, saroktájéki vagy Achilles ín körüli fájdalmak esetén speciális nyújtó gyakorlatok is segítik a fájdalomcsillapítást. A fenti gyakorlatokat gyógytornász taníthatja be. A gyakorlatokat a siker érdekében rendszeresen végeznie kell.

   Üdvözlettel:
   testunk.e-goes.com

 2. Czeglédy Gabriella szerint:

  Tanácsot szeretnék kérni.
  .Kb. 2 hónapja a bal lábamon a 2. ujjam meg van duzzadva, és a nagy ujjam felé dől.
  A lábujjak tövénél nagy fájdalmaim vannak.Már lapos sarkú cipőben is fájdalmas a járás.
  Mi lehet a probléma, mit tegyek.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  C.G.

  • Testünk szerint:

   Kedves Gabriella!
   A tünetek leírása alapján én a metatarsalgiára gondolok, ami egy összefoglaló fogalom a lábfejlábközépi részének gyulladásos, fájdalmas betegségeire. Mindenképpen forduljon szakorvoshoz, a pontos diagnózis meghatározásához.
   Metatarsalgia okai lehetnek:
   • A helytelen lábbeli, mint pl. szorító lábbelik. Nőknél ötször gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.
   • Az olyan lábbeli, ami szűk térre korlátozza a lábujjakat, egyben a párnázott részt is minimális területre szorítja be.
   • Magas sarkú cipők
   • Nehéz fizikai tevékenység végzése a megfelelő lábbeli és ív védelem nélkül.
   • Ahogy öregszünk, a lábfejünk zsírmennyisége vékonyodik, és erősebben érezzük a fájdalmat.
   • Osteoarthritis
   • Gyakran a lábfej külső és belső íveinek rossz egyensúlya okozza.
   • Hosszú ideig nagy terhelés éri a nagylábujj párnázott részét.
   Javaslom:
   • Válasszon olyan lábbelit, amely a lábujjaknak szélesebb teret ad, így a lábfej természetes alakja megmaradhat.
   • Ne álljon sokáig kemény felületen.
   • Jegelje a nagylábujj párnázott részét, ez csökkenti a gyulladást.

   A lábfej kezelésében az első lépés meghatározni, mi okozza a problémát.
   Vizsgáltassa meg magát szakorvossal! Lehet hogy egy saját lábra szabott betét segít. Gyulladáscsökkentő szereket is írhat fel az orvos a fájdalom csökkentésére, de súlyos esetekben a sebészeti megoldás segít.
   Üdvözlettel:
   http://testunk.e-goes.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük