Bütyök, kalapácsujj megelőzése, Bütyök vagy kalapácsujj kezelése, cipővásárlási útmutató bütykös,bütykös láb és a harántsüllyedés gyógyítása, lábujj fájdalom kalapácsujj kezelése hallux valgu

Bütyök vagy kalapácsujj kezelése

A bütyök és a kalapácsujj, a leggyakoribb ortopédiai megbetegedések közé tartozik. Mindkettő okozója a láb statikai egységének megbomlása. Normális esetben ugyanis a láb anatómiailag három ponton támaszkodik a talajra: a sarokcsont közepén, valamint az I-es és az V-ös lábujj tövénél. Ez a háromtámaszú tartó rendkívül stabil.

Ám amint a harántboltozat lesüllyed, a támasz átalakul, és a sarokcsont mellett a III. ujj veszi át a I-es és a V-ös szerepét – kialakítva egy két támaszú tartót. Ilyen esetben az előláb minden lépésnél billeg a III. lábujj tövén. Feltűnő jel az itt megjelenő bőrkeményedés vagy tyúkszem.

Mit tehetünk a bütyök kialakulása ellen? A bötyök kezelése:

Kétféle bütyök különböztethető meg:

A szerzett és a hajlam-örökletes bütyök. Maga a bütykös láb nem öröklődik.

Tapasztalatunk szerint a nem szimmetrikus bütyök szerzett, és a kéz dominanciával ellentétes lábon alakul ki.

Egy jobbkezes ember jellemzően a bal lábát terheli jobban, és ennek következtében a terheltebb lábon előbb alakul ki a harántsüllyedés. Ennek következtében az előláb kiszélesedik, amit a divatos cipő a lábujjak vonalában nem enged terülni, így kialakul a nagylábujj tövének eltávolodása a II. ujjtól. Ezt nevezzük bütyöknek.

Hogyan szabaduljunk meg a bütyköktől?

Hogyan szabaduljunk meg a bütyköktől?

Bütykös láb tünetek:

A leggyakoribb elváltozás a lábboltozat süllyedése (lúdtalp, harántsüllyedés), amely álló helyzetben jól látható. Fájdalom a talpon, a II-III-IV. lábujjak mögött (itt a bőrkeményedés is kóros jel), a saroknál és a belboka mögött jelentkezik leggyakrabban. A láb finom, rugalmas mozgása és mozgathatósága csökken (rigid láb).

Sportterhelés a fájdalmakat többnyire fokozza, de lehet nyugalomban is.

Bütyök (hallux valgus) képződése esetén az öregujj alapízület belső oldalán, eleinte gyakran fájdalmatlan előemelkedés alakul ki. Az ujj tengelye a láb külső oldala felé dől, a II. lábujjhoz nyomódik, vagy azt felemeli, így a II. ujj is deformálódik. Az öregujj mozgása beszűkül, fájdalmassá válhat. A bütyök felett a bőr alatt tömlő (bursa) alakul ki, amely begyulladhat, ilyenkor a fájdalom fokozódik. Kalapácsujjak esetén a II-III-IV. ujjak erősen behajlanak, az ízületek előemelkedése miatt itt alakul ki a krónikus nyomási tünetegyüttes, a lábujjak mozgása és mozgathatósága csökken.

Kalapácsujj kezelése, Bütykös láb gyógyítása:

A gyógyszer vény nélkül a legjobb fegyver a bütyök ellen

A gyógyszer vény nélkül a legjobb fegyver a bütyök ellen

Tennivalók bütykös láb kialakulásakor:

 • Kezdeti tünetek esetén is orvosi vizsgálat szükséges, mivel a deformitás fokozódása elkerülhető vagy jelentősen lassítható. Orvosi tevékenység: Pontos diagnosis, Rtg-felvétel, egyéb műszeres vizsgálatok (pl. talpnyomás-mérés, járáselemzés).
 • A láb statikai hiba korrekciója, köznapi életben rigid, sportoláshoz rugalmas betét szükséges. Bütyök esetén korrekciós eszköz (éjszaka viselhető).
 • A lábujj bütyök kezelése gyakran egyéb konzervatív kezelések sorával egészül ki (gyógytorna – izomerősítés és stretching, fizikoterápia, masszázs).
 • Műtét szükséges, ha tartós, korrekt konzervatív kezelés ellenére fokozódnak a tünetek. A megfelelő időben végzett korrekciós műtétek a további sportolást nem zárják ki.

Általános tudnivalók cipővásárláshoz:

Bütyök vagy kalapácsujj kezelése, bütykös láb kezelése, megelőzése

Bütyök vagy kalapácsujj kezelése, bütykös láb kezelése, megelőzése

 • Ne a cipő mérete alapján válasszon, mert a méretek cipő márkák és stílusok szerint különbözőek . Válassza ki azt a cipőt, amelyik a lehető legpontosabban megfelel a lábformának.
 • Ahogy öregszünk, a láb mérete változik, ezt ellenőrizzük.
 • A legtöbb embernek különböznek a job és bal láb méretei. Cipőt mindíg a nagyobbik lábnak megfelelően válasszon.
 • A nap végén vásároljunk cipőt, amikor a láb a legnagyobb.
 • Állva ellenőrizzük, hogy megfelelő hely marad-e a lábnak.
 • Ne vásároljunk olyan cipőt, ami túl szűk, arra számítva, hogy ” úgyis nyúlik”
 • A saroknak csak enyhe nyomás hatására kell belesimulnia a cipőbe.
 • Sétáljuk egy kicsit mielőtt végleg döntenénk a cipő megvásárlásáról. (A divatos cipő is lehet kényelmes.)

Gyermek és fiatalkorban lehetséges gyógytornával, valamint megfelelő cipő és betét használatával.

A bütyök korrigálása műtét nélkül:

Dr. Alföldi János, sebész, otopédus

Hallu Motion korrekciós ortézis vagy hasonló keszítmény segíthet: A ferde állású öregujj, vagy orvosi kifejezéssel hallux valgus, a láb harántboltozati süllyedésének következménye. A probléma a magas cipősarokból vagy a lábujjak számára szűk lábbeli okozta túlterhelésből származik. Ez a puha talpi szövetek és az alattuk elhelyezkedő nyálkatömlők fájdalmas gyulladásához vezethet, melyet Hallu Motionnal enyhíthetünk.

Ez az ortézis cipő nélkül, főként éjszaka viselendő, mikor is a láb nincs terhelésnek kitéve. A Hallu Motion az öregujj hibás tengely állását korrigálja. A tartós húzóhatás a lágyrészek és az izületi tok nyújtását eredményezi, és így, kis erők alkalmazásával, az öregujjat megfelelő tengelyállásba hozhatjuk. 

Bütyökkorrigálóbütyök korrektor hol kapható? 

 

Ha tetszett a Bütyök, kalapácsujj poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Facebook oldalunk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük