Fejtetű Fejtetű, tetvesség, hajtetű

Fejtetű, tetvesség, hajtetű

Gyerekkorban igen gyakori a fejtetű.   Óvodában iskolákban rendszeresen ellenőrzik a gyerekek fejét, hisz a közösségben tartózkodó gyerekek egymástól elkapják a tetüket. Téves az az általános felfogás, miszerint csak a szegénységben, elhanyagolt higiénés környezetben élő embereknek lehet fejtetűje. A fejtetű a piszkos és tiszta hajat egyaránt eláraszthatja, bárkinél előfordulhat.

A szülők, a pedagógusok felelőssége a mielőbbi felismerés és a kezelés, a továbbterjedést megakadályozása.

fejtetű, hajtetű

fejtetű, hajtetű

A fejtetű, hajtetű szaporodása:

A fejtetű nem a bőrben lakik mint a rüh.

Amikor az élősködő rovarok lerakják a petéiket, a serkéket, e fehér szemcsék odaragadnak a hajszálhoz, amelyekből körülbelül 1 hét alatt kelnek ki a tetvek.

A fejtetvesség könnyen átterjed az egyik emberről a másikra a fejek szoros érintkezése révén, széktámlák, fésűk, kefék, hajjal kapcsolatba kerülő tárgyak, törülközők és kalapok közvetítésével.

A fejtetű nem terjeszt fertőző betegséget, de sok testi-lelki kellemetlenséget okoznhat. A viszketés miatt elvakart sebek pedig könnyen felülfertőződhetnek. 

Tetvesség esetén a személy és a környezet egyidejű tetű mentesítése egyenrangú tényező. Mivel a ruhatetű serkéit a testszőrzeten (elsősorban a végbél körüli piheszőrökön) is elhelyezi, ezért a személy kezelése különösen fontos. A textíliák (pl. felsőruházat, fehérnemű, ágynemű stb.), valamint a használati tárgyakon szétszóródott tetvek elpusztítására is gondot kell fordítani.

A fejtetű kezelése:

  • Fejtetvesség esetén a NITTYFOR tetűirtó vagy a PEDEX tetűirtó hajszesz hajszesz azonnali megszüntetésére, valamint megelőzésére egyaránt alkalmas.
  • A 2%-os KREZOL SZAPPAN szintén alkalmas tetű írtásra:

Elkészítés: 1 kg kenőszappant (káliszappant) és 0,5 liter  langyos vizet 30 ml Krezolum purummal jól összekeverünk. A Kresol purum, más néven Tricresolum a gyógyszertárakból, a káliszappan pedig a vegyszert árusító üzletekből szerezhető be.

Felhasználás fejtetű ellen: A Krezol szappannal fejtetvesség esetén a hajas fejbőrt, ruhatetvesség esetén a test felületét kenjük be. Maximális behatási  idő: 15 perc. Ezt követően a szappanhabot fejmosással vagy fürdéssel (zuhanyozással) el kell távolítani. Hosszabb behatási idő esetén ugyanis a krezol a bőrfelületről felszívódhat, így ártalmat okozhat!

Kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni. A kezelést sűrű fogazatú tetűfésű használatával egészítsük ki.  Alaposan nézzük ét a hajat fejtetű gyanu esetén. Vannak más módszerek?

Te hogyan írtod a fejtetveket?

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük