A szmog is hozzájárulhat a tüdőfibrózis kialakulásához A tüdőfibrózis tünetei

Lappangva kezdődik, kékülő ajkak, mellkasi fájdalmak, nehéz légzés.  Ezek a kezdeti tüdőfibrózis tünetek…

Évről, évre nő a tüdőfibrózisos (más néven tüdőhegedéses) betegek száma.

Gyakran valamilyen fertőzés, vagy elhúzódó, súlyos bakteriális tüdőgyulladás után  alakul ki, de oka ismeretlen

Foglalkozási ártalom miatt is kialakulhat, de az orvosok szerint leggyakrabban genetikai okokra vezethető vissza, illetve a dohányzás is hajlamosít rá. Súlyos fertőzést követően vagy azt kísérően is megjelenhet, főleg influenza okozta vagy bakteriális lebeny tüdőgyulladás esetén.

Kezelés hiányában halálos kimenetelű lehet, de korai felismeréssel gyógyszeres kezeléssel javíthatók a tüdőfibrózis tünetei, a beteg életkilátásai.

Veszélyesebb a tüdőráknál, mégis kevesen tudnak róla!

Az elsődleges (idiopathiás) tüdőfibrózis

Az esetek nagyobb részében azonban a kiváltó tényező ismeretlen marad, ilyenkor elsődleges (idiopathiás) tüdőfibrózisról beszélünk. Ide tartozik a klasszikus (UIP), desquamativ (DIP), lymphoid sejtes (LIP), interstitialis órássejtes (GIP) és a bronchiolitises (BIP) és a bronchiolitis obliterans (BOOP) interstitialis tüdőgyulladások, melyeket nem fertőzés okoz, és a szövettani képükben figyelhető meg eltérés.

Csökkenő légző felület

Tüdőfibrózis esetén a szövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. A tüdő nehezen tudja ellátni feladatát. Az egyre romló véroxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előrehaladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Mik a tüdőfibrózis tünetei?

tüdőfibrózis jelei körmöknél

tüdőfibrózis jelei körmöknél

Köhögés, nehéz légzés, elkékült ajkak, óraüvegszerű körmök. A köhögés apró ingerköhögés, köpet nélkül. Sokszor jelentkezik bizonytalan mellkasi fájdalom. Az óraüvegszerű körmök domborúak, opális szinezetűek.
Idővel egyre súlyosbodnak ezek a tünetek

A kezdeti enyhe köhögést egyre gyakrabban jelentkező nehézlégzés váltja fel. Figyelmeztető jel a terhelhetőség csökkenése, fáradékonyság, a lépcsőzésnél, futásnál jelentkező légszomj, fulladás-érzés. Ahogy a betegség halad előre, a rossz oxigén ellátottság miatt az ajkak elkékülhetnek, de jellegzetes elváltozás az ujjak deformálódása, a körmök domborúvá válása is.

A tüdőfibrózis kezelése

Cordyceps gomba (Hernyógomba)

Cordyceps gomba (Hernyógomba)

Cordyceps gomba (Hernyógomba) javítja a légzésfunkciót. Számos tanulmány igazolja, hogy a Cordyceps sinensis képes csökkenteni több légzéssel összefüggő betegség tüneteit, mint pl. a krónikus bronhitisz, vagy az asztma (Forrás: Reference 2, Effects on the Respiratory System, 429-432. oldal). Teljes cikk a hernyógombáról

A kezelése kezdetben szteroid készítményekkel történik. Amennyiben jelentős javulás nem tapasztalható, az immunrendszer működését befolyásoló, ún. immunszupresszív szerek adására lehet szükség. A kezelés során életmódváltás is szükséges, a dohányzás például minden esetben rontja a beteg állapotát. A betegség kimenetele változó, a legtöbbször visszafordíthatatlan szöveti elváltozásról van szó, ami miatt évekig, évtizedekig tartó gondozást igényelnek a betegek. A betegség lefolyása egyénenként változó: lehet több évig stagnáló, vagy hirtelen romló, és akár 4-6 éven belül halálhoz is vezető.

Védekezzünk a sog ellen maszkkal

Védekezzünk a szmog ellen maszkkal – © Fotó: AFP

Más országokhoz hasonlóan talán hazánkban is érdemes lenne tüdőnket maszkkal védeni a környezetszennyezés okozta káros hatásoktól

A tüdőfibrózis kialakulásának oka ismeretlen, és akár halállal is végződhet. Magyarországon 600 ilyen beteget tartanak számon.

A tüdőfibrózis megelőzése

A tüdőfibrózis megelőzése érdekében a poros munkahelyeken be kell tartani a munkavédelmi előírásokat, kerülni kell a szennyezett levegőn tartózkodást, a dohányzást.

Gyógyíthatatlan, de…

„Annak ellenére, hogy a betegség visszafordíthatatlan, az orvosok mindent megtesznek a páciensekért. – A nem-gyógyszeres terápia lehetőségei az oxigénterápia, illetve a tüdőtranszplantáció, mely azonban csak kevés beteg számára elérhető – tájékoztatott Szilasi Mária, hozzátéve: az IPF kezelésében eddig nem állt rendelkezésre célzott terápia, az eddigi gyógyszeres kezelések eredménye nem volt megfelelő. – Áttörés, hogy most már két készítmény is célzott, hatékony terápiaként rendelkezésre áll – hangsúlyozta a tüdőgyógyászati klinika igazgatója.”

Elvonási tünetek nélkül, az elhízás veszélye nélkül. Tamasnak sikerult. Egyszer s mindenkorra szabaduljon meg a nikotinfüggőségtől!. ne dohányozz

Elvonási tünetek nélkül, az elhízás veszélye nélkül. Sikerült leszokni. Egyszer s mindenkorra szabaduljon meg a nikotinfüggőségtől!. ne dohányozz

Facebook oldalunk
Ha tetszett a tüdőfibrózis tünetei poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!