Nyers étel diéta Mi a nyers étel diéta? Mi a nyers étrend? Nyersen fogyasztott ételek

Nyersétel diéta

Nyersétel diéta

A nyers étel diéta igen népszerű az USA-ban, több híres követője akad, akik szívesen megosztják tapasztalataikat és véleményüket a közösséggel. Demi Moore, Natalie Portman és Woody Harrelson is a nyers étel diéta rajongója.  

Nyers etel diéta

Nyers étel diéta

Mi is a nyers étel diéta?

Egyszerűen nyers élelmiszerek, növényi csírák, olajos magvak, gabonafélék és pasztörizálatlan tejtermékek fogyasztásán alapul a nyers étel diéta. A nyers étel diéta vegetáriánusok, vegánok és a húsevők körében is elterjedt.

Kinek és miért érdemes a nyers étel diétát kipróbálni?

A nyers étel diéta követői szerint egészségesebbek, energikusabbak és aktívabbak leszünk, ha a zöldségeket nyersen, főzés nélkül esszük, hiszen a vitaminok és más tápanyagok nem sérülnek meg a főzéstől. A nyers étel étrend fő alapja az, hogy a 47 Celsius-fok fölött az enzimek megsemmisülnek. Mivel a  főzés az emésztéshez szükséges enzimeket is hatástalanítja, így a főtt ételek megemésztése a szervezet számára nehezebb, mint a nyerseké. A nyers étrend diétában nincsenek állományjavítók, ételszínezékek vagy ízfokozók. A nyers étel diétának alacsony zsír-és kalória tartalma, ezért fogyókúrázóknak is alkalmas lehet.

Miből áll a nyers étel diéta?

A nyers étel diéta elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból, és néhány állati eredetű nyersanyagból álljon, amik főzés vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készíthetünk el.

A nyers étel diétánál fontos, hogy az alapanyagok frissek legyenek, hiszen a hőkezelésen túl maga a tárolás is jelentősen csökkentheti a zöldségek és gyümölcsök tápanyag tartalmát.

A nyers ételek mellett a diéta követői rendszeresen fogyasztanak frissen préselt zöldség-, és gyümölcsleveket.

A nyers ételek a főzés során átalakulnak

A nyers, kezeletlen zöldségek és gyümölcsök élettani hatásai sokkal kedvezőbbek  mint a párolt társaiknak.  A főzés során, a hő kölcsönhatása a zsír-, a fehérje-, és a szénhidrátvegyületekre veszélyes vegyi anyagok keletkezését eredményezheti.  A kémiai átalakulás miatt ételeinknek nem csak a tápértéke csökken, de függőségi viszonyhoz is vezethet.

A legtöbb ember  ugyanúgy tapasztalja ezt a nyers ételek étrendre való áttéréskor mint egy drogos.

A kilókon túl a popsiján és a combjain lévő narancsbőr  (cellulitisz) is zavarja? Apró vigaszként szolgálhat a tény, hogy rengeteg nő harcol a cellulit ellen, melynek egyik oka lehet a szervezetben felboruló sav-bázis arány. Ha a savak kerülnek többségbe, úgy az anyagcse- re-maradékok könnyen lerakódhatnak a kötőszövetekben. Jó tudni, hogy savas irányba a hús, a tojás, a sajt és általában az állati eredetű élelmiszerek fordítják az anyagcserét.

A nyers ételétrend egyúttal hatásos cellulitisz-diéta is, hiszen a zöldségek és gyümölcsök a testen belül bázikus hatást fejtenek ki, így távozásra kényszerítik a savas salakanyagokat.

Vita a nyers ételek fogyasztása körül

FONTOS: Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek a kizárólag nyers ételt fogyasztók szervezetéből hiányoznak, vagy nagyon alacsonyak. Ebből következően mérhetően kisebb lehet a csontsűrűségük, B12 vitaminhiánnyal küzdhetnek, és a nem megfelelő testsúly a fiatal lányoknál menzesz kimaradásokat eredményezhet. Ha a megfelelő arányban eszünk friss zöldségeket és gyümölcsöket, akkor a vitalitásunk és az egészségi állapotunk is gyorsan javulni kezd majd. Arra azonban mindenképpen oda kell figyelni, hogy azok a növények, és termések, amiket fogyasztunk, mindenképpen frissek legyenek. Csak a biztosan friss, tápanyag dús zöldségeket és gyümölcsöket vásároljuk. Ha a nyers étrendet választod inkább gyümölcsöt és sok diófélét egyél (ne pedig nyers gyökereket, leveleket, nyers gabonát).  

GI-diéta és a főzés

A keményítőtartalmú ételek főzés hatására elvesztik állagukat, így emészthetőségük javul ezzel emelkedik az ételek GI száma.

Páldául a sárgarépa GI értéke így változik:

sárgarépa nyers  GI értéke 16 
sárgarépa főtt  GI értéke 72

GI-diéta

Read more: Low GI Diet Plan

A kritikusok véleménye a nyersen fogyasztott ételekről

  • A nyers étel diéta ellenzői szerint az igaz, hogy némi ásványi anyag és vitamin elvész a főzés során, de ezen felül nincs semmi különösebb kára a hő eljárásnak önmagában.
  • A főzéssel készített étel fehérjéit könnyebben lebontja a szervezet és bizonyos tápanyagok egyszerűbben hozzáférhetőek lesznek számára.
  • A főzés szintén segít elpusztítani a baktériumokat és megelőzhet bizonyos, az ételen keresztül terjedő betegségeket.
  •  A kizárólag nyers étel diéta viszont kevés kalcium, B-12, D-vitamin-, vas-, cink-, és fehérje tartalma miatt nem felel meg mindenkinek. A nyers étel diéta nem alkalmas a terhes nők, gyermekek,  csontritkulás kockázati csoportjaiba tartozók, krónikus betegek és más, veszélyeztetett csoportok számára.
  • Vannak ételek, amik táplálóbbak, ha főzve fogyasztjuk őket. Ilyenek a sárgarépa, mert a főtt répa béta-karotinját jobban feldolgozza a szervezet, mint a nyersét.
  • És ide tartozik a paradicsom is, mert az erőteljes antioxidáns hatással bíró likopin, főzve jobban hasznosul, mint nyersen.
  • Azok számára, akik a húst is nyersen fogyasztják ez a diéta veszélyes is lehet, ételmérgezés vagy gyomor-, és bélhurutot okozhat.

A nyers étrend nem mindenkinek ajánlott!

Mielőtt bármilyen drasztikus életmódváltásra, – ideértve a nyers étel diéta bevezetését – vállalkoznánk, kérdezzük meg a háziorvos véleményét.

Untoxin anyagcsere javító méregtelenítő termék

Untoxin anyagcsere javító méregtelenítő termék

Nyers étel receptek:

Reggeli nyers zabkása reggeli – Kollath módra 

Nyers, Vegán Gorilla Wraps

Avokádó krémleves

Mit ihatunk a nyers étel diéta mellet?

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük