A hasnyálmirigy gyulladás tünetei, okai, kezelése

A Hasnyálmirigy Gyulladás Tünetei:

A hirtelen kialakuló rosszullét, és görcsös hasi fájdalom jellemző tünete lehet a  hasnyálmirigy gyulladásnak (orvosi nevén pancreatitis).

A hasnyálmirigy gyulladás általában olyan kóros állapot okoz, amelynek során az itt termelt emésztőenzimek nem a megszokott úton – egy vezetéken át – távoznak a vékonybél irányába, hanem helyben aktiválódnak és károsítják a hasnyálmirigy saját szövetét.

A hasnyálmirigy állományába jutott enzimek gyulladást és károsodást okoznak a mirigy fehérje-állományában, és a környező zsírszövetben, sőt súlyos esetben az erek falát károsítva vérzések, véres széklet okozói is lehetnek.

 

A hasnyálmirigy működését tekintve kettős szereppel rendelkezik.

  • A belső elválasztási funkciót a lebenykék között található Langerhans –szigetek végzik. Ezek termelik a vércukor szint szabályozó inzulin hormont. Ez a kémiai hírvivő –szabályozó vegyület közvetlenül a vérbe ürül és szabályozza a cukoranyagcserét. A szigetek a hasnyálmirigy súlyának alig egy százalékát teszik ki.
    Az inzulin hormon csökkent termelése, vagy hiánya okozza a diabetes mellitust a cukorbetegséget. Ez egy olyan anyagcsere betegség amikor a szervezet a táplálékkal bevitt szénhidrátot (cukrot )egyáltalán nem,vagy csak részben képes értékesíteni. Amiatt ,hogy a szövetek nem tudják a cukrot felhasználni ,az felszaporodik a vérben.
  • Normális körülmények között 100 ml vérben 100-120 mg cukor van. Cukorbetegségben ez az érték 160 fölé is mehet (hiperglikémia). A vérben felszaporodott cukrot a vese kiválasztja. Ilyenkor a cukor megjelenik a vizeletben is, holott normálisan a vizelet nem tartalmaz cukrot. Érdekességként említem meg, hogy a középkorban a cukorbetegség diagnosztizálása a vizelet megkóstolásával történt. A cukor kiürítéséhez folyadékra van szükség .A folyadékszükséglet a kiválasztandó cukor mennyiségével lineárisan nő. A vese által kiválasztásra kerülő cukor mennyiségével arányosan nő a vizelet mennyisége. Ez az egyik szimptómája a cukorbetegségnek. A fokozott vizelet kiválasztás miatt a beteg szomjazik és sokat iszik.

A cukorbetegség oka:Hasnyálmirigy gyulladás

A 2-es típusú cukorbetegséget leggyakrabban hasnyálmirigy gyulladás okozza. A betegség során ugyanis elpusztulhat a hasnyálmirigy egy része és vele együtt  az inzulint termelő béta-sejtek többsége is. Ráadásul, ha a betegség miatt műtétre is sor kerül, akkor a hasnyálmirigy megmaradó része csak csökkent mértékben tudja a funkcióját ellátni. Ilyen esetben a beteg inzulin terápiára szorul, ami mellett természetesen fontos a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás is. Érdemes tudni, hogy nem csak a hasnyálmirigy gyulladása, hanem annak daganata is okozhatnak magas vércukorszintet!

Jelenleg az orvostudomány egyetlen kezelésként az inzulinpótlást alkalmazza. Bár az inzulin csökkenti a vércukorszintet, a tünetek nagyon hamar újra jelentkeznek, továbbá a kortizon hormoninjekcióhoz hasonlóan több mellékhatás is jelentkezhet. A kívülről beadott inzulin nem képes helyreállítani a hasnyálmirigy működését, és a szerv degenerációját is gyorsítja. 

A ganoderma gyógygomba segít a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében

A ganoderma gyógygomba segít a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében

A Kinki Egyetem Orvostudományi Kutatóintézete évekig tartó kísérletek során megállapította, hogy a Ganodermának ugyanolyan hatása van, mint az inzulinnak. Ennek megfelelően a Ganoderma fogyasztása a hasnyálmirigy működésének helyreállítása révén mellékhatás-mentesen enyhítheti az inzulinhiány tüneteit.

Mivel a Ganoderma gyógygomba harmonizálja a szervezet funkcióit, a vérnyomás szempontjából kétféle hatást tapasztaltak: emelheti és csökkentheti is a vérnyomást. Fokozza a szervezet természetes öngyógyító képességét, erősíti az immunrendszert.

Milyen hatása van a ganoderma fogyasztásának a hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegeknél?

A Ganoderma szedését követően néhányan „ellenhatásokat” tapasztalhatnak, különösen a fogyasztás kezdeti időszakában: szédülés, gyengeségérzet, gyakori vizelési és székelési inger jelentkezhet. Ez normális jelenség, és azt jelzi, hogy megindult a tárolt méreganyagok távozása a szervezetből. A cukorbetegek sok cukrot veszíthetnek, a reumás betegek átmenetileg erősebb fájdalmat tapasztalhatnak. Ez a jelenség csupán a szervezet normális, funkcionális alkalmazkodása. A páciensek fizikai állapotától függően pár napon belül ezek a tünetek megszűnnek. Mivel a Ganoderma természetes hatóanyag, hagyományos gyógyszerekkel együttesen is alkalmazható, azok mellékhatásait is csökkentheti.

 
I. Fogyasztása
 
1. Az egészség megőrzésére: az első héten napi 1 kapszulát vegyünk be reggel étkezés előtt. A második héttől napi 2-3 kapszulát szedjünk.
2. A hepatitises, tumoros, cukorbeteg páciensek naponta több mint három alkalommal szedjék, alkalmanként 1-2 kapszulát. Ha Szükséges, az 1-2 kapszula napi 4-5 alkalommal is szedhető.
 

ELLENHATÁSÚ REAKCIÓ – ÁTALAKULÁS POZITÍV REAKCIÓVÁ

 
Ellenhatások – kínai gyógyászati kifejezés: a tünetek romlanak, mielőtt javulni kezdenek, mert először a betegség kiváltó oka szűnik meg.
 
A Ganoderma szedésének megkezdésétől számított néhány napot követően egyes esetekben enyhe ellenhatások tapasztalhatók. Ez csak a hatékonyságot igazolja, az ellenhatások egyénenként eltérőek lehetnek. Nem mindenki tapasztal ellenhatást, mivel ez a szervezetben felgyűlt méreganyagok mennyiségétől függ.
GANODERMA  PECSÉTVIASZGOMBA
 
Általánosan elmondható, hogy akinek túlérzékeny a szervezete, vagy nagy mennyiségben szed gyógyszereket, könnyen tapasztalhat ilyen tüneteket. Esetenként előfordulhat csalánkiütés az arcon vagy más bőrfelületen, akár a szájban is. Szintén tapasztalható ödéma, hasmenés, gyomorfájdalom, láz, fülzúgás, vérnyomás-ingadozás és fokozódó váladéktermelés. Ezek nem mellékhatások. Aggodalomra semmi ok, folytassa a szedést, a tünetek enyhülni fognak és hamarosan megszűnnek.
 
Amikor egy savas állapotú test kiegyensúlyozottá válik, a méreganyagok távoznak a szervezetből. Ez abban a pillanatban különböző hatású reakciókat válthat ki, jellemzően 3-10 napon belül. A tünetek személyenként változnak, van, akinél csak enyhék, míg a másik betegnél egész súlyosak is lehetnek. Amikor a tünetek megszűnnek, a páciens energikusabbá válik.
 

Az „ellenhatású reakciók” előfordulása a ganoderma fogyasztása alatt 

 
  1. Tízből kilenc beteg tapasztalhat ilyen reakciót.
  2.  Azok a betegek, akik ezt tapasztalják, gyorsabb eredményekre számíthatnak. Ha nem tapasztalnak ilyet, akkor a szervezetük lassabban reagál.
  3. Az enyhe reakciók 2-5 napig, a komolyabbak 2-4 hétig tartanak.
  4. Ha a reakció súlyos, csökkentsük a dózist, vagy keressük fel orvosunkat, hogy megszüntesse a tünetet, azután folytassuk a szedést addig, amíg a reakció el nem múlik. Néhányan a Ganoderma kezelés megkezdését követően 3-10 nap múlva tapasztalják a reakciót. Egyes esetekben a reakció 2-3 hónap múlva jelentkezik. A reakció nem csak egyszeri jelenség, kivéve azt az esetet, ha a beteg már teljesen meggyógyult.
 
Felhasznált irodalom:
[Dr.] Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje : Mikoterépia az egészség szolgálatában. Ford. dr. Lelley János. Budapest : Mezőgazda Kiadó, 1999. 155 p. ISBN 963 9121 74 6
Wang Jlnn-Chyi et al.: Hypoglycemic effect of extract Hericium erina- ceus. In: Journal of the Science of Food and Agriculture, 2005. vol. 85. Issue 4. pp. 6412646.
[1] Forrás: Lee, Jong Seok et al.: Study of Macrophage Activation and Structural Characteristics of Purified Polysaccharides from the Fruiting Body of Hericium erinaceus. In: Journal of Microbiology and Biotechnology, 2009. vol. 19. no. 9. pp. 9512959.
https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/ezen-betegsegek-eseten-ajanlott-cukorbetegsegre-is-gondolni-1