A rendszeres gyaloglás hatása -7 pozitív hatás

A gyaloglás hatása számos pozitív változást idézhet elő hétköznapjaidban

A gyaloglás akkor hatásos ha megfelő tempóban tesszük. Ha sétálgatunk szép helyeken az is jó mert tölti az embert. De az intenzív gyaloglás emelkedett pulzus tartományban az egészségünket is rendben tartja. Persze itt is a rendszeresség a lényeg. Feltöltő sétákat mindenkinek.

A gyaloglás hatása. előnyei, napi rendszeres gyaloglás hatása, 10 prc séta 30 perc gyaloglás

A rendszeres gyaloglás hatása testre lélekre pozitív ha röviden szeretnénk összefoglalni:

Segít megtartani az egészséges testsúlyt, csökkenti a testzsírt.
Javasolt különféle betegségek/állapotok megelőzése vagy kezelése, beleértve a szívbetegségeket, a stroke-ot, a magas vérnyomást, a rákot és a 2-es típusú Cukorbetegséget.
Javítja a szív- és érrendszer általános állapotát.
Erősíti csontokat és az izomzatot.
Javítja az izmok állóképességét.
Növeli az energiaszintet.

A gyaloglás hatása mikor érződik, mennyit javasolt gyalogolni?

Napjainkban a gyaloglás egyre népszerűbb, és ehhez nagyban hozzjárulnak a mobil app-ok, mindenki percre pontosan tudja hány lépést tett meg aznap. Nyilván ez óriási segítség, de persze nem mindegy a gyaloglás sebessége, intenzitása. Erre az aktivitásra legjobb, ha kijelölünk egy rendszeres időpontot vagy kitűzünk egy célt. Például minden nap gyaloglással helyettesítem a buszt. Ez az módszer segít kiküszöbölni az esős időszakokat, ha reggel esik, akkor reggel busszal megyek, de gyalogolok hazafelé.

Aktivitás figyelés gyaloglás mellett:

  • 5000-7499 lépés: Mérsékelt aktivitású életmód (Egy általános, inkább közösségi közlekedéssel kivitelezett nap sport nélkül.)
  • 7500-9999 lépés: Némiképp aktív életmód (Feltételezhető némi tudatos törekvés a fizikai aktivitásra.)
  • > 10 000 lépés: Aktív életmód (Mindennapi tevékenységen felül végzett séta, gyaloglás, futás, ami összességében 300-400 többlet kilokalória felhasználását eredményezi a nap folyamán. Ez természetesen függ a lépésszámok tempójától, illetve az azt végző személy testtömegétől, testösszetételétől.)
  • > 12 500: Kiemelkedően aktív életmód

Igeális gyaloglás idő, optimális lépésszám

Mennyit kell sétálnunk napont, hogy csodálatosan érezzük magunkat, és teljes mértékben kihasználjuk a gyaloglás pozitív hatásait, az összes egészségügyi előnyt? Valószínűleg sokkal kevesebb, mint gondolnád. 🙂

“Az [egészségügyi] megtérülés elérésének pontja körülbelül 4000-6000 lépés” – mondja Rob Arthur, a CSCS. Ha gyors ütemben, körülbelül 100 lépés/perc sebességgel sétálunk, ez körülbelül napi 40-60 percnyi gyaloglást jelent.

Ez nem azt jelenti, hogy az ennél többet séta negatív hatású lenne – mondja Arthur. De úgy tűnik, hogy a kutatások szerint, hogy egy bizonyos lépésszám után az élvezett előnyök elkezdenek stagnálni. Ezért lehet, hogy felesleges 10 000 lépést megtenni (vagyis napi 100 percet gyalogolni). forrás

Ha esetleg épp nincs nálunk a mobilunk:

  • 30 perc gyaloglás 3000 lépéssel egyenértékű, felnőtt ember mérsékelt tempójában. 
  • 60 perc séta nagyságrendileg 6000 lépéssel egyezik meg.

Az intenzív gyaloglás hatására megemelkedett pulzus az egészségünket is rendben tartja. A pulzus szám nem emelkedik, a normális fölé, így tartva karban az izületeinket, izomzatot, nembeszélve a keringésünkről!! Ez volna az egészséges! És lehetőleg lefekvés előtt heti 2-3 alkalommal!

A napi 40 perc közepes tempóval mint kardio is tökéletesen fitten tart. Intenzív mozgásból 60 felett ennyi bőven elegendő. 

Miért kíméli az izületeinket a gyaloglás szemben a futással?

Izületek

Izületek

 A gyaloglás a futástól abban különbözik, hogy mozgás közben az egyik lábunk mindig a talajhoz ér, így nincs repülő fázisa a mozgássornak. Ettől lesz igazán ízületkímélő.

Értékes adatokat az elhasználódással kapcsolatban az Amerikai Gyaloglók és Futók egészségügyi vizsgálata szolgáltatott. Ennek részeként Williams a csontízületi gyulladást tanulmányozta, amit az ízületekben levő csontok vagy porcok tönkremenetele okoz. Ő azt találta, hogy aki sokat fut vagy gyalogol, az kevésbé van kitéve a csontízületi gyulladás kockázatának, és ritkábban szorul protézisre. És itt nem számított, hogy az illető gyorsan gyalogolt vagy lassan futott. 

 “A könnyed aerob terhelés csökkenti az elmerevedett ízületek miatti fájdalmat: például osteoarthritis, azaz a passzív mozgatórendszert érintő gyulladás esetén is segít abban, hogy a napi funkcionalitáshoz szükséges mobilitás megmaradjon. Passzív testtartású munkát végzőknek, például irodában ülőknek napközben is kifejezetten ajánlott.” 

Érezd át a mozgás örömét, pattanj biciglire, ha jó az idő!

A gyaloglás ezen felül segít a fogyásban is

Minden fizikai aktivitás, így például a séta is, fontos a súlyszabályozáshoz, mert segít a kalóriák elégetésében. Ha 30 perc tempós sétát ad hozzá a napi rutinjához, körülbelül 150 kalóriát égethet el naponta. Természetesen minél többet sétál, és minél gyorsabb a tempója, annál több kalóriát éget el.

Bár maga a séta segíthet a fogyásban, sokkal hatékonyabb, ha kalóriaszegény diétával kombinálják.

Te mit tapasztaltál, mi a gyaloglás hatása?

“Egy ismerősömnek javult a vércukorszintje, ha rendszeresen sétált v biciklizett”

TESTÜNK - Betegségek, Tünetek, Diéta, Fogyás

Az Egészséges Életmód rajongója, a természetes gyógymódok híve

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.