A vastagbélrák megelőzése Vastagbélrák tünetei, Vastagbélrák, vastagbél rák,a vastagbél,vastagbél daganat,vastagbel rak, vastagbelrak, belrak, bél rák

A Vastagbélrák tünetei, A vastagbélrák megelőzése

A Vastagbélrák tünetei, a vastagbélrák megelőzése

Magyarországon a leggyakoribb rákos daganatok közé tartozik a bőrrák, a mellrák, a tüdőrák, vastagbélrák és a prosztatarák.

A Vastagbélrák tünetei fájdalommentesek, maga a vastagbélrák évek, évtizedek alatt növekszik, miközben a beteg sokáig többnyire még semmilyen tünetet sem tapasztal.

Világszerte évente mintegy 1,24 millió új vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak, ebből csak Magyarországon 9000 új vastagbélrákos megbetegedést és 5000 új halálesetet regisztrálnak. Magyarországon a leggyakoribb rákos daganatok közé tartozik a bőrrák, a mellrák, a tüdőrák, vastagbélrák és a prosztatarák.

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok.

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok.

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok.

A vastagbélrák kockázati tényezői:

 • Az eddigi tanulmányok számos kockázati tényezőt azonosítottak. Az első az életkor, amelynek növekedésével a rák kialakulásának kockázata is nő. A vastagbélrákos esetek több mint 90 százalékát 50 év felett ismerik fel, a rákdiagnózis átlagéletkora 72 év.
 • A következő kockázati tényező a már említett polipok jelenléte – ezek előfordulása 50 év felett már gyakorinak mondható.
 • A vastagbélrák genetikailag is öröklődhet. Az eddigi tanulmányok egyértelmű összefüggést találtak abban, hogy a vastagbélrákban megbetegedett személyek elsőfokú rokonai (szülők, testvérek, gyerekek) között szintén nagyobb lesz a betegség esélye.
 • Szintén nő a kockázat, ha korábban már korábban előfordult a vastagbélrák. A kiújulás elkerülése érdekében ilyenkor az egyébként javasolt tíz évnél hamarabb javasolt az újabb szűrővizsgálat. Nők esetében kismértékben az is növelheti a rákkockázatot, ha korábban petefészek-, méhnyak- vagy emlőrák fordul elő náluk.
 • A fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség több évig tartó jelenléte ugyancsak elősegítheti a vastagbélrák kialakulását. Mindkét esetben a vastagbél visszatérő gyulladásos állapotáról van szó, amelynek következtében kifekélyesedik a bél nyálkahártyája.
 • A dohányzás és az étrend is hozzájárulhat a vastagbélrák megjelenéséhez. Az utóbbi esetben az állati eredetű zsírokban gazdag, illetve a kalcium-, folsav- és rostszegény étrend segítheti elő a megbetegedést. Általános vélemény, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben szegény diéta nem tesz jót ebből a szempontból.

A vastagbél tumor kockázati tényezői

A vastagbél-rák pontos kiváltó okai nem ismertek, így a szakemberek gyakran nem tudják megmagyarázni, hogy miért jelent meg valakinél a betegség, míg másnál nem. Ami viszont biztosan ismert, hogy több olyan kockázati tényező is létezik, ami növelheti a betegség kialakulásának valószínűségét.

A vastagbélrák tünetei

A vastagbél daganat évek, évtizedek alatt növekszik, miközben a beteg sokáig többnyire még semmilyen tünetet sem tapasztal. A végbél- és vastagbél tumor kialakulására utaló első és leggyakoribb tünetek az alábbiak lehetnek:

 1. hosszabb ideig, egymással váltakozva fellépő hasmenés és székrekedés;

 2. véres széklet, amely lehet élénk színű vagy a vértől sötétbarna, illetve fekete;

 3. nyákos váladék a székletben;

 4. a szokásosnál vékonyabb széklet;

 5. általános gyomorpanaszok, felfúvódás és görcsök;

 6. olyan érzés, mintha a belünk nem ürülne ki teljesen;

 7. az emésztés egyéb panaszai, amelyek azonban nem vezethetők vissza a táplálkozási szokások radikális megváltoztatására;

 8. tartós fáradtságérzés és indokolatlan testsúlycsökkenés;

 9. hányinger vagy hányás.

A felsorolt tüneteket nem csupán a vastagbél tumor, de a vastagbelet, sőt a gyomor-bél traktus bármely részét érintő más kóros elváltozások is előidézhetik. Ide tartoznak például a fekélyes, gyulladásos vastagbélbántalmak. Fájdalmat többnyire csak az előrehaladott stádiumú vastagbél daganat okoz, a korai stádiumban lévő vastagbélrák azonban nem. Ne várjon tehát addig, amíg már fájdalommal kell felkeresnie az orvosát! Fontos a rákmegelőző polipok időben történő kimutatására és kolonoszkópiával történő eltávolítására.

A GL pecsétviaaszgomba kivonat segít a test általános működésének javításában. Napi szedése biztosítja a teljes vitamin és ásványi anyag bevitelt és méregteleníti a testet

A GL pecsétviaszgomba por

Ganoderma gomba hatása a rákos betegeknél, javítja a kemoterápia és sugárterápia hatékonyságát csökkenti a mellékhatásokat

A vastagbélrák megelőzése

A vastagbél daganat megelőzése érdekében érdemes minél több növényi eredetű táplálékot, és minél kevesebb húst, illetve állati eredetű zsiradékot fogyasztanunk.

Bár az állati zsiradékok rákkeltő hatásmódja nem tisztázott, feltételezik, hogy a bélbaktériumok ilyenkor olyan bomlástermékeket állítanak elő, amelyek serkentik a bélhámsejtek osztódását. A növényi rostok ezt egyrészt azzal ellensúlyozzák, hogy lazítják a székletet és fokozzák a bélmozgást – ennek következtében csökken a bélfal rákkeltő anyagoknak való kitettsége. Másrészt, a rostok a bakteriális anyagcserét is kedvező irányba tolják el. A zöldségek és a gyümölcsök ezen kívül olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek a kutatási eredmények alapján védenek a rák kialakulásával szemben.

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi intézetének egyik tanulmánya megmutatta a pitypanggyökér-kivonat (DRE) rák elleni potenciálját agresszív vastagbélrák-modellekben (in vitro és in vivo).

Kalciummal hatékonyan küzdhetünk a vastagbél-rák ellen. Teljes cikk >>

További információt találsz összefoglaló cikkünkben a rák gyógyítására >> Rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése és a megfelelő táplálkozás mind segíti a vastagbélrák megelőzését. A vastag- és végbélrák a jól szűrhető daganattípusok közé tartoznak, ezért ha tapasztaljuk a vastagbélrák tüneteit, korai kezelés mellett jó eséllyel gyógyulhatunk meg A vastagbél tumor szűréseket 40-50 éves kortól tanácsos elkezdeni, ám amennyiben a családban halmozott előfordulás jelentkezett vagy valamelyik felmenőnél fiatalabb korban fordult elő béldaganat, akkor a rendszeres szűrést akár már a húszas években is el lehet kezdeni.

 • Vérteszt: a legáltalánosabb vastagbélrák szűrési mód, hogy a székletből vértesztet készítenek, a pozitív eredmény esetén további vizsgálatok következnek.
 • Részleges vastagbéltükrözés (sigmoidoscopia): 3-5 évente ajánlott.
 • Teljes vastagbéltükrözés (colonoscopia): 5-10 évente ajánlott, a kockázati faktorok megléte esetén gyakrabban.

Süngomba vastagbélrák ellenEgy tanulmány azt sugallta, hogy az oroszlánsörény-kivonatok kémcsőben izolálva hatásosak a májráksejtek, a vastagbélráksejtek és a gyomorráksejtek ellen.

Mellrák tünetei, gyógyítása

Agydaganat, Vastagbélrák tünetei és gyógyulás gyógygombával TV2 riport (2020)

A gínoderma gyógygomba segít a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében

Ha tetszett a vastagbélrák elleni poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük