Az óvodás és kisiskolás gyerekek 60%-nál szignifikáns tartási rendellenesség mutatható ki, ami a lakosság korai gerincbántalmainak bizonyosan fontos tényezője. Mozgásszervi betegségek lábfájás, járás, mozgásszervi betegségek, csontritkulás, Ízületi betegségek

Mozgásszervi betegségek

mozgásszervi betegségek

Mozgásszervi betegségek

A mozgásszervi betegségek minden korosztályt érintenek. A mozgásszegény életmód, az elhízás következtében a mozgásszervi betegségek száma nagymértékben megnőtt az utóbbi évtizedekben. Az elmúlt 10 évben a gerincbetegségek megduplázódtak, és a fiatalok körében az utóbbi 20 évben a számuk ötszörösére emelkedett.

Csontritkuslás    Bütyök

A mozgásszervi betegségek nagymértékben rontják az egészségi állapot és meghatározzák az életminőséget. A járás minősége meghatározza hétköznapjainkat. A lábfájás oka gyakran vissza nem fordítható végleges állapot, mert a mozgásszervi betegségek látható, sokszor elkerülhetetlen károsodást és fogyatékosságot okoznak. Romlik az életminőség az társadalmi érvényesülés lehetősége. 

 

A mozgásszervi betegségek kialakulása

Minden olyan probléma, melyek az ízületekkel, illetve az azokat mozgató, összekapcsoló izommal, szalaggal, porccal vagy egyéb szövettel áll összefüggésben mozgásszervibetegség. Ezeknek a betegségeknek számos kiváltó tényezője lehet. A mozgásszegény életmód, a sok ülés, az ismétlődő túlterhelés, vagy akár a stressz is. 

Meglepő adat, hogy az óvodás és kisiskolás gyerekek 60%-nál szignifikáns tartási rendellenesség mutatható ki, ami a lakosság korai gerincbántalmainak bizonyosan fontos tényezője.

Rendszeres sportolással, a jó izomerő kialakításával, testsúly kontrollal, jól kiválasztott cipők, megfelelő bútorok használatával a gerincbetegségek, alsóvégtagi artrózisok jelentős részben megelőzhetőek lennének.

Leggyakoribb mozgásszervi betegségek az ízületi betegségek

Ízületi betegségek képezik a 65 év feletti korosztály krónikus betegségeinek mintegy felét.

A csontritkulás előfordulása az utolsó évtizedben megduplázódott. Hazánkban az ötven évnél idősebb nők 40%-a szenved el legalább egy csonttörést oszteoporózis, másnéven csontritkulás miatt. Ilyen statisztikai adatok mellet feltétlenül fontos tudatosítanunk a köztudatban, hogy a mozgásszervi betegségek jelentős része megelőzhető.

A csontritkulás megelőzése szintén kisgyermek- és fiatalkorban kezdődik. A helyes táplálkozás, kalciumban, D vitaminban, fehérjékben gazdag étrend, napfény, sportolás az alapfeltétele a megfelelő csonttömeg megőrzésének. A csontritkulás kezelésére számos hatékony gyógyszer áll rendelkezésünkre, melyekkel a csonttörések kockázata jelentősen csökken, de a jó állapot elérésének alapfeltétele a gyógyszeres kezelés mellett is a kellő mozgás, gyógytorna.
A gyulladásos ízületi betegségek prognózisa a modern gyógyszerek birtokában gyökeresen megváltozott. Krónikus, korábban szinte törvényszerűen rokkantsághoz vezető betegségnél tartós tünetmentesség, sőt az ízületi károsodás megelőzése reális lehetőség az esetek zömében.

csontritkulás

Csontritkulás kezelése

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

2 hozzászólás

  1. Lopa szerint:

    Nekem gyerekkorom óta életformám az hogy edzet legyek, nekem az a rendellenes, ha valaki nem edzet és elhanyagolja magát, nem becsüli meg azt, ha a természet egészséges testet adott neki, mégis pusztítja és nem is gondol bele, mit dob el magától.Vidéki környezetben nőttem fel, nyolcévesen már fát hasogattam fejszével és rakodtam a rönköket meg a tuskókat, ha nem dolgozgattam ilyesmit, akkor fekvőtámaszoztam, felültem, guggoltam futottam és fagy másztam fára, mint egy csimpánz. Később elkezdtem jiu-jitsuzni is és akkor szerettem meg igazán küzdeni. Azóta kick-boxoltam is és most MMA-zok.A bunyó mellé crossfit, ketlebell és hagyományos callisthenics edzésekkel fejlesztem az erőmet és az állóképességemet és fagy találtam, hogy tökéletesen megfelel a célra. Valóban elsajátítható a pusztító erő, amit Paul Wade és Pavel Edrnak a könyveikben és én még épp most kezdek igazán ráérezni erre az erőre. A bunyós edzéseken persze társaság van, jó dolog a tesóimmal edzeni, de nem mennék szivesen egy edzőterembe, ahol ismeretlen felkokszolt arcok susogós melegedőben kilós fuxokkal keményedtenek. A callisthenic edzést akárhol elvégzem jóformán és engem egy szar nap után megnyugtat. daj erőt kapok tőle, nyugodt erőt és késznek érzem magam a következő adag hülyeségre, amit dob a gép. c9n szeretek egyedül is edzeni. Jót tesz a léleknek. Bár én magányosabb fajta vagyok lehet ti máshogy érzitek. A másik: sérültem már egy párszor, derekam, ízületeim, stb. A barom orvosra hallgatok, aki azt mondta ne edzek többé, most nyomorék lennék. Az okosan és szabályosan végzett callisthenics gyakorlatok megerősítették a derekamat, hátamat és a vállamban is elmúlt a fájdalom. A lényeg: rengeteget köszönhetek az edzésnek, többet, mint bármi másnak. Motiváció: egészség, erő, olyan képességek, ami keveseknek van csak, férfias külső, nem mint ami a sok ratyinak van. De van még ami ezen kedvül létezik és talán a legerősebb de keveseknek van: legyen hozzá véred, érezd azt a semmihez nem hasonlítható érzést, amikor leküzdesz egy fajabb akadályt, kiütsz valakit, lekopogtatod az ellenfeledet, de ami a legnehezebb: legyőzöd a saját gyengeségedet. Aztán a sok elnőiesedett ratyififa szemébe vágod, hogy te erre nem vagy képes és ha még a csaja is inkább ezek után veled dug az megfizethetetlen. De ez az én utam, mindenkinek megvan a sajátja, csak csináljátok, ne gondolkozzatok rajta.

  1. július 9, 2014

    […] Mozgásszervi betegségek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük