Az óvodás és kisiskolás gyerekek 60%-nál szignifikáns tartási rendellenesség mutatható ki, ami a lakosság korai gerincbántalmainak bizonyosan fontos tényezője. Mozgásszervi betegségek lábfájás, járás, mozgásszervi betegségek, csontritkulás, Ízületi betegségek

Mozgásszervi betegségek

mozgásszervi betegségek

Mozgásszervi betegségek

A mozgásszervi betegségek minden korosztályt érintenek. A mozgásszegény életmód, az elhízás következtében a mozgásszervi betegségek száma nagymértékben megnőtt az utóbbi évtizedekben. Az elmúlt 10 évben a gerincbetegségek megduplázódtak, és a fiatalok körében az utóbbi 20 évben a számuk ötszörösére emelkedett.

Csontritkuslás    Bütyök

A mozgásszervi betegségek nagymértékben rontják az egészségi állapot és meghatározzák az életminőséget. A járás minősége meghatározza hétköznapjainkat. A lábfájás oka gyakran vissza nem fordítható végleges állapot, mert a mozgásszervi betegségek látható, sokszor elkerülhetetlen károsodást és fogyatékosságot okoznak. Romlik az életminőség az társadalmi érvényesülés lehetősége. 

 

A mozgásszervi betegségek kialakulása

Minden olyan probléma, melyek az ízületekkel, illetve az azokat mozgató, összekapcsoló izommal, szalaggal, porccal vagy egyéb szövettel áll összefüggésben mozgásszervibetegség. Ezeknek a betegségeknek számos kiváltó tényezője lehet. A mozgásszegény életmód, a sok ülés, az ismétlődő túlterhelés, vagy akár a stressz is. 

Meglepő adat, hogy az óvodás és kisiskolás gyerekek 60%-nál szignifikáns tartási rendellenesség mutatható ki, ami a lakosság korai gerincbántalmainak bizonyosan fontos tényezője.

Rendszeres sportolással, a jó izomerő kialakításával, testsúly kontrollal, jól kiválasztott cipők, megfelelő bútorok használatával a gerincbetegségek, alsóvégtagi artrózisok jelentős részben megelőzhetőek lennének.

Leggyakoribb mozgásszervi betegségek az ízületi betegségek

Ízületi betegségek képezik a 65 év feletti korosztály krónikus betegségeinek mintegy felét.

A csontritkulás előfordulása az utolsó évtizedben megduplázódott. Hazánkban az ötven évnél idősebb nők 40%-a szenved el legalább egy csonttörést oszteoporózis, másnéven csontritkulás miatt. Ilyen statisztikai adatok mellet feltétlenül fontos tudatosítanunk a köztudatban, hogy a mozgásszervi betegségek jelentős része megelőzhető.

A csontritkulás megelőzése szintén kisgyermek- és fiatalkorban kezdődik. A helyes táplálkozás, kalciumban, D vitaminban, fehérjékben gazdag étrend, napfény, sportolás az alapfeltétele a megfelelő csonttömeg megőrzésének. A csontritkulás kezelésére számos hatékony gyógyszer áll rendelkezésünkre, melyekkel a csonttörések kockázata jelentősen csökken, de a jó állapot elérésének alapfeltétele a gyógyszeres kezelés mellett is a kellő mozgás, gyógytorna.
A gyulladásos ízületi betegségek prognózisa a modern gyógyszerek birtokában gyökeresen megváltozott. Krónikus, korábban szinte törvényszerűen rokkantsághoz vezető betegségnél tartós tünetmentesség, sőt az ízületi károsodás megelőzése reális lehetőség az esetek zömében.

csontritkulás

Csontritkulás kezelése

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük