A Ketogén diéta segít az epilepsziás rohamok elkerülésében A ketontesteknek görcsgátló hatásuk van.

Epilepszia

Mi az epilepszia, az epilepszia tünetei, okai és fajtái. Hogyan segít a Ketogén diéta az epilepsziás rohamok csökkentésében és elkerülésében?

Hogyan segít a Ketogén diéta az epilepsziás rohamok  elkerülésében?

Az epilepszia az agy működési zavara, amelyet visszatérő, legalább két alkalommal előforduló, spontán jelentkező, más betegséghez nem köthető görcsroham határoz meg. 

Az epilepszia oka és epidemiológiai jellemzői

Az epilepszia oka nem mindig ismert. Van, akinél kimutatható fejlődési rendellenesség az agyban, vagy igazolható valamilyen anyagcsere eltérés.

Az epilepszia eredete lehet egy korábbi agyvelő vagy agyhártya- gyulladás, vagy valamilyen trauma, de az esetek többségében nincs magyarázat az epilepsziás rohamok megjelenésére (alkati, vagy idiopátiás epilepszia).

Az epilepszia szintén lehet genetikai eredetű vagy agykárosodás következménye. A genetikai hátterű epilepszia szindrómákat ma az idiopátiás csoportba sorolják, míg az agykárosodból eredő epilepsziákat tünetinek nevezik. A kettő nem különül el minden esetben élesen.

Kimutatott, hogy agysérülés után gyakrabban lép fel epilepszia azoknál, akik családjában előfordul ez a betegség, tehát genetikai hajlammal bírnak.

Az epilepszia előfordulása életkor alapján

Az epilepsziás szindrómák indulása, illetve az etiológiai tényezők többsége életkorfüggő. Az újszülött-, csecsemő-, gyermek-, serdülő-, felnőtt- és időskorhoz jellegzetes betegségtípusok köthetők. Az epilepsziák első tüneti megjelenése 60-70%-ban 0-18 éves kor közé esik. 

Az epilepszia fajtái

Az epilepszia fajtákat sokféleképpen lehet csoportosítani: eredet, klinikai tünetek szerint, az első roham megjelenésének időpontjában, stb. Általánosan elfogadott, hogy minél korábban kezdődik, annál rosszindulatúbbnak tekinthető.

 •  A Drawet szindróma már kis csecsemőkorban jelentkezik, és biztosan teljes elbutuláshoz, leépüléshez vezet. 
 • A West szindróma 4-8 hónapos kor között észlelhető már, és általában más típusú epilepsziába megy át, de a teljes szellemi leépülés itt is elkerülhetetlen az idő folyamával. 
 • A Lennox-Gastaut-szindróma 2-7 éves kor között jelentkezik, jellemzően ébredéskor, vagy pihenéskor jelentkeznek a rohamok. Prognózisa szintén rossz, leépüléshez, súlyos magatartászavarhoz vezet.
 • Jóindulatú gyermekkori epilepsziának számít, a gyakran családi halmozódást mutató Roland epilepszia. Ez a fajta un. motoros rohamokat eredményez, rángás figyelhető meg a szem és a száj körüli izmokban, amit nyálfolyás, beszédképtelenség kísér.

Az epilepszia tünetei csak ritkán jelentkeznek a klasszikus nagyroham („grand mal”) formájában, amikor a beteg eszméletét veszti, görcsösen rángatózik, habzik a szája, és a roham után inkontinensé válik.

A rohamok számtalan formában gyötörhetik a betegeket, attól függően, hogy hol és milyen módon történik az idegsejtek kisülése. Létezik olyan roham, ahol az érzékszervek lesznek „megtréfálva”, vagyis furcsa szagokat kezd érezni, vagy zajokat kezd hallani a beteg. Sokszor fordul elő, hogy pillanatnyi tudati kiesés lép fel.

Epilepsziás panaszok, Epilepszia tünetei

Mivel epilepsziás roham az agy számos területéről kiindulhat, a hirtelen fellépő és megszűnő rohamtünetek igen változatosak. Megnyilvánulhatnak motoros, szenzoros, cognitiv, vegetatív és affectiv jelenségekben.

A működészavarok felléphetnek izoláltan, többnyire azonban együtt, vagy a roham alatt egymást követően észlelhetők. Jelentkezhetnek kiesési tünetek formájában is (tónusvesztés, beszédképtelenség stb.) Az epilepsziás roham többnyire másodpercekig vagy percekig tart, járhat convulsioval vagy anélkül. Ha az epilepsziás roham tartama elhúzódó, „status epilepticusról” beszélünk.

Az epilepsziás rohamok osztályozása:

 

 • Epilepsziás spasmus
 • Myoclonus
 • Tónusos roham
 • Clonusos roham
 • Tónusos-clonusos roham
 • Atoniás, astaticus
 • Absence
 • Szenzoros, vegetatív vagy affectiv tünetekkel járó fokális roham
 • Komplex parciális roham (tudatbeszűkülés, automatizmusok)

Ha a rohamtünetek jelzik, hogy melyik agyi régió működészavarából erednek, fokális vagy parciális rohamról beszélünk. Generalizált rohamok esetében a roham kezdettől bevonódik mindkét félteke. Gyermekkorban gyakori a szekunder generalizáció, mikor a fokálisan kezdődő epilepsziás roham generalizálódik.

A Ketogén diéta segíthet az epileptikus rohamok csökkentésében.

Az epilepsziás betegek közel 70%-a semmiféle gyógyszerrel, vagy azok kombinációjával sem tartható karban, de a ketogén diéta ezen betegek 70%-ánál kiválóan működik az epilepszia tünetei csökkennek.

A ketogén diéta

Ketogén diéta epileptikus rohamok megelőzésére

A ketogén diéta:

A ketogén diéta egy nagyon magas zsírtartalmú, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Bizonyos vélemények szerint utánozza az éhezést, bár ez csak részben helytálló. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti az energianyerésre a zsírokból. Ennek folyamán jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet un. ketotikus állapotba kerül. Nem éhezik viszont a személy abból a szempontból, hogy nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával nagy energiabevitel valósul meg. Az éhezést a szervezet csak rövid ideig tolerálja, míg a ketogén diétát akár évekig.

A ketogén diéta hatásmechanizmusa, hatékonysága:

A ketogén diéta lényege, hogy szénhidrátból kevés kerül a szervezetbe.

A ketogén étrend alkalmazásával az energiatermelés nagy része a zsírsav oxidáció során egy kis sejtszervecskében, a mitokondriumokban zajlik, és mintegy melléktermékként ketontestek képződnek (β-hidroxi-vajsav, az acetecetsav és az aceton).

Kutatások során kiderült, hogy aellentétben az antikonvulzív (görcs-és rohamellenes) gyógyszerekkel, amelyek csak elnyomják a görcsöket, de nem gyógyítják, nem védik ki és nem előzik meg az idegsejtek görcsre való hajlamosságát.

A ketogén diéta alkalmazkodási változásokat vált ki az agyi energia anyagcserében, és ez lehet az idegelemeket védő hatás lényege. Másik álláspont szerint a ketontestek kémiai szerkezete nagyon hasonló egy ingerületátvivő vegyülethez (GABA, azaz gamma-aminovajsav), amiből az epilepsziásoknak kevés áll rendelkezésre. Ketogén diéta hatására azonban emelkedik ennek szintje a liquorban (agyvíz).

Vélhetően ezeknek, és még más, eddig kellően nem tisztázott hatásoknak köszönhetően működik a ketogén étrend. 

Az itt látható videoban egyértelműen segít a Ketogén diéta az epilepsziás gyermek állapotán:

http://www.cbn.com/media/player/index.aspx?s=/vod/LJO105v1_WS

A ketogén diéta változatai:

 • MCT diéta: A közepesen hosszú szénláncú zsírsavak könnyebben szívódnak fel, és hajlamosabbak a ketontest képződésre, mint a hagyományos „étrendi” zsírok. 1971-ben Peter Huttenlocher írt elő nagy MCT tartalmú étrendet 12 addig még kezelhetetlennek tűnő, állandó görcsökkel küzdő betegeinek. Az MCT diéta hatásosnak bizonyult az epilepsziára, de hasi görcsöket, csikarást, puffadást váltott ki. Ezeknek a kellemetlenségeknek az ellenére tizenegyen folytatták a diétát. {6}
 • LCT diéta: A hagyományos étrendi zsírok (vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, stb.) és olajok (napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj, stb.) alkalmazása mellett jön létre a ketózis. Így a zsiradék adja a napi energia 90%-t. (Súlyarányban kifejezve 4:1 = zsiradék : fehérje+szénhidrát) A hatás kiváltásához több élelmiszercsoport megszorítása szükséges, de a kellemetlen hasi tünetek egyáltalán nem jelentkeznek, így ez a változat az általánosan elterjedt. {7}

Nyersanyagok alkalmazhatósága ketogén diétában

Nagy mennyiségben fogyasztható:

 • Zsiradékok: vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj 
 • Egyéb:tepertő, olívabogyó, csécsi szalonna, füstölt szalonna, mascarpone sajt, tejszín, velő, tőgy
 • Zöldségfélék: paprika, paradicsom, uborka, saláta, káposztafélék, zöldbab, tök, cukkíni, sóska, spenót

Mérsékkel, számolva fogyasztható:

 • Zöldségfélék: paprika, paradicsom, uborka, saláta, káposztafélék, zöldbab, tök, cukkíni, sóska, spenót
 • Gyümölcsök: alma, málna, eper, narancs, citrom, grapefruit
 • Gabonaalapúak: abonett, kifli karika, cérnametélt, gabonapelyhek
 • Húsfélék: belsőség, zsíros hal, sertés dagadó, tarja, oldalas, köröm, csülökbőr, szárnyas bőr, kolbász, szalámi, májkrémek,
 • Tej és tejtermékek: nagyobb zsírtartalmú tej, tejföl, ömlesztett sajt, füstölt sajt
 • Tojás sárgája 

Ketogén étrend szerint NEM JAVASOLT élelmiszerek:

 • Zöldségfélék: zöldborsó, burgonya, pasztinák, babfélék, sütőtök, bimbóskel
 • Gyümölcsök: szilva, banán, körte, dinnyék, naspolya, szőlő, ringló, sárgabarack
 • Gyümölcskészítmények: szörp, lekvár, dzsem, befőtt
 • Gabonaalapúak: kenyér, kalács, briós, zsemle, száraztészták, lisztek
 • Húsfélék: sovány sertés, szárnyas, borjú, vad, hal húsa, sonkafélék, felvágottak
 • Tej és tejtermékek: kefir, joghurt, túró, sajtok általában, gyümölcsjoghurt
 • Édességek, desszertek
 • Tojás fehérje

A ketogén diéta alkalmazása:

A Ketogén diétát a világ számos országában sikerrel alkalmazták gyermek-epilepszia kezelésére. (A ketogén diéta egyes veleszületett anyagcsere betegségekben is alkalmazandó: glükóz transzporter defektus, foszfo-fruktokináz hiány, mitokondriális citopátia.)

A ketogén diéta bevezetésének több módja is van. Van, aki 1-2 napos koplalást ír elő a folyadék megszorítása nélkül, majd naponként 1 ketogén étkezés beiktatását javasolja, még mindig éhezés mellett. Érvük szerint a koplalás, éhezés, a ketontest képződést jelentősen felgyorsítja, és így már a 2-3 nap mérhető a ketontestek emelkedett szintje. Hazánkban mégsem ez a drasztikus módszer terjedt el, hanem, hogy a gyermek étkezéseit – naponta egyet – kicserélünk ketogén étrenddel. Igaz, hogy így a folyamat pár nappal tovább tart, de ez megkíméli a gyereket a gyötrő éhezéstől, és a későbbi hatékonyságot ez nem befolyásolja. A szülők is szívesebben fogadják ezt a módszert, hiszen aki már 8 éve látja rohamozni, szenvedni gyermekét, az szívesebben kerüli el a kínzó éheztetést, még ha a sikerre pár nappal tovább is kell várnia.

A ketogén diéta hatásosságát a teljes ketogén diétára való átállás után 3 hónap alatt kell igazolni. Ha a rohamszám csökkenés meghaladja az 50%-ot, a Ketogén diéta hatékonysága igazolt. Ezt elsősorban a szülők  tudják meghatározni a napi epilepsziás rohamok és a gyermek viselkedése alapján. A legtöbb esetben, ahol a ketogén diéta hatásos, ott már a második hét végére igen jó eredmény, akár 80%-os rohamszám csökkenés is megfigyelhető. Hatásosság esetén a diétát 2 évig kell folytatni, majd dietetikus segítségével kell visszatérni a gyermek életkorának megfelelő az egészséges táplálkozás irányelveire épülő étrendre. Ez idő alatt várjuk, hogy az epilepszia jóindulatúvá váljon, illetve meg is szűnjön.

 A ketogén diéta mellékhatásai

A ketogén diéta nagyon kevés problémát okoz. Korai gond lehet néhány gyereknél a nagy mennyiségű zsiradék elfogyasztása, amely hányingert hányást okozhat, sőt súlyos esetben dehidrációt is, főként kicsiknél. Hosszú távú mellékhatásként előfordulhat lassúbb növekedés, enyhe fokú kalcium- és vashiány, amit gyógyszerrel lehet pótolni.

A ketogén diéta egyéb előnyei

A ketogén étrend esetén ha a rohamszám nem is csökken a felére, de annak időtartama rövidebb lesz, lefolyása enyhébb, vagy javul az EEG görbe. A szülők és a gyermeket gondozó pedagógusok, konduktorok, logopédusok gyakorta elmondják, hogy a diéta hatására javulnak a kognitív funkciók is a gyerekeknél. A figyelmüket jobban tudják összpontosítani, kitartóbban játszanak, nem fáradnak el olyan hamar, jobb lesz a koordinációs készségük, nyitottabbak, érdeklődőbbek lesznek.

Hazai lehetőségek:

Hazánkban a diéta kivitelezése érdekében forgalomban van egy tápszer, amelyet jelenleg a TB teljes mértékben támogat 14 éves életkorig. A tápszer felírásának joga kizárólag az egyetemi klinikák neurológiai szakorvosainak, valamint Budapesten a Bethesda Gyermekkórház neurológusainak kompetenciája. Szerencsére ők kapcsolatban vannak egy otthonápoló szolgálattal, ahol speciálisan képzett dietetikusok segítségével lehet megtanulni a kis betegek szüleinek a ketogén étrend csínját-bínját.

Felhasznált irodalom:
1. Szirmai I.: Neurológia, Budapest, Medicina Könyvkiadó Zrt. 2006.
2. Freeman JM, Kossoff EH, Hartman AL. The ketogenic diet: one decade later. Pediatrics. 2007 Mar;119(3):535-43.
3. Kozák N., Csibai L.: Az epilepszia diétás vonatkozásai, Ideggyógyászati szemle, 2007. 60. 234-238.
4. Plogsted S.: The Ketogenic Diet, Infant, Chikd & Adolescent Nutrition, 2010. 2, 6, 370-376.
5. Neal EG, Chaffe H, Schwartz RH et al: The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised, controlled trial. Lancet Neurol 2008 (7): 500-506.
6. Huttenlocher PR, Wilbourn AJ, Signore JM. Medium-chain triglycerides as a therapy for intractable childhood epilepsy. Neurology. 1971 Nov;21(11):1097-103
7. Wheless JW. History and Origin of the Ketogenic Diet. In: Stafstrom CE, Rho JM, editors. Epilepsy and the Ketogenic Diet. Totowa: Humana Press; 2004.
8. Derzbach L. et al: Ketogén diéta alkalmazása csecsemő- és gyermekkori terápiarezisztens epilepsziákban, Gyermekgyógyászat, 2009. 60. 6-13.
9. Kossoff E et al.: 118 KetocCal terápiát tartó gyermekek retrospektív vizsgálata. Epilepsia 2008;49:329-333
Forrás: Táplálkozási Akadémia hírlevél

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük