Rüh atkafertőzés terjedése Rüh atkafertőzés terjedése

Rüh atkafertőzés

Az egyik legkellemetlenebb atkafertőzés a rüh (scabies), mely apró, vörös kiütéssel, és igen erős viszketéssel jár. Okozója a Sarcoptes scabiei nevű atka. A rüh atka állatot és embert is képes megtámadni. Több fajtája van, és léteznek olyan fajták is amik emberről állatra és állatról emberre fertőződnek.

A rühösség kezelése hosszadalmas, időigényes feladat, kiterjed az egész családra. A rüh atkafertőzés esetén a ruházatot, ágyneműt, a hálószobát, sőtt az egész házat rendszeres, alapos tisztításnak kell alávetni.

Rüh atka / Scabies

Scabies

Rüh

Rüh atka, Rüh. A rühatka 0,3-0,4 mm nagyságú, szabad szemmel alig látható

A fertőzés közvetlen érintkezéssel emberről emberre terjed, gyakran az egész családban. Háziállatokon, kutyán, macskán is előfordul, és átterjedhet emberre. Az alig látható atkák gyakran együtt alvás során szóródnak szét. A ruházat, az ágynemű, törölköző és más közös tárgy is terjeszti.

Rüh atkafertőzés terjedése:

A betegség során a nőstény atka alagutat fúr a bőr legfelső rétegében, és petéket rak a járatba. A petéből a lárva egy hét alatt kel ki. Kifejléssel fejlődik, a hímek egy, a nőstények két vedlés után válnak, 4-6 hét után ivaréretté. A fertőzés heves viszketést, kiütéshez hasonló bőrelváltozást okoz.

Rühös fertőzés képekben:

Rüh atkafertőzés tünetei:

A rühösség legjellemzőbb tünete az erős viszketés, amely éjszaka a legkínzóbb. Az atka járatai hullámos vonalként jelennek meg, körülbelül 10 mm hosszúak, néha apró göbbel a végükön. A járatok a leggyakoribbak az ujjak között, a csukló, a könyök, a hónalj táján, az emlőbimbókon, a férfi nemi szerveken, az övvonalban, és a farpofák alsó részén; a viszketés is itt a legerősebb. Az arc ritkán fertőzött, kivéve a kisgyermekeket, akiken vizes hólyagocskák formájában jelenhet meg a betegség. A járatok később már nem láthatók jól, mivel gyulladás vagy vakarásnyomok fedhetik el.

Az egész fejlődési folyamat a petéből való kibújástól kezdve addig az időpontig, amikor a megtermékenyített nőstény ismét a bőrbe fúrja magát és ott petéket rak, körülbelül hat hétig tart. Minthogy a nőstények által lerakott peték száma mintegy 30-ra rúg s a kikelő fiatalok közül legalább 20 ismét nőstény lesz, a második nemzedék után már 400, a negyedik nemzedék után pedig már 160.000 nőstény rühatka marad vissza!

Rük atka terjedése

Rüh atka terjedése

Rüh kezelése, Rühösség kezelése:

  • A rühösség kezelése Permethrin vagy pyrethrin készítmények (Lyclear dermal cream) alkalmazásával történik. A családtagokat, és a közvetlen bőrkontaktusban élőket (beleértve a szexuális kapcsolatot is) kell egyidejűleg kezelni. Itthon kevés jó hatású készítmény kapható, de online meg lehet rendelni a Permethrin készítményeket. Klikk a képre!

Permethrin tartalmú rühösség elleni készítmények:

  • Hidrogén-peroxidos, bóraxos fürdővíz. Ez a mennyiségű hidrogén-peroxid nem mérgező, viszont hatékony a rüh ellen!

Egy kád vízbe (60 l) 25 – 50 dkg bórax és 0.5 – 1 liter 30%-os hidrogén-peroxid kell. A fürdővízből kijövetel után nem szabad törölközni, hanem hajszárítóval lehet szárítkozni. Ezután pedig valamilyen hidratáló testápolót kell magunkra kenni, mert a bórax rendesen kiszárítja a bőrünket. Ha lehetőség van rá, akkor a legjobb a neem olaj és a shea vaj 1:1 arányú keverékét használni.

A Neem olaj gátolja a rüh atka peterakó és a táplálkozó képességét, a shea vaj pedig első osztályú, természetes hidratáló szer. Ráadásul összekeverve éppen krém állaguak.

Szappanból és samponból csak olyan jó, ami tisztít, de nem oldja ki a zsírt a bórünkből, mert a rühatka nem megy bele zsíros bőrbe, de a szárazat szereti. SANATOPIC folyékony szappant javasolt még a haja is.

Rühösség gyanuja esetén az ágynemű és a ruházat alapos tisztítása vagy fertőtlenítése igen fontos! A ruhákat kivasalva vegyük csak fel!

Derminax akne pattanas ellenDerminax akne pattanas ellen

Derminax akné pattanás ellen

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
tags:Rüh, rühösség, rüh ellen,scabies,Rüh atka,atkafertőzés,rühatka képekkel,Rüh, Rühesség, Ruh, Ruhesség,rühatka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük