A pajzsmirigy kezelése otthon: Pajzsmirigy,Pajzsmirigy betegségek pajzsmirigy alulmüködés,túlműködés tünetei,pajzsmirigy betegség kezelése,pajzsmirigyrák

Pajzsmirigy

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy, Pajzsmirigy betegségek

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, mely az ádámcsutka alatt található.

Fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, elsősorban abban, hogy a test milyen mértékben használja a rendelkezésére álló energiát. Ezt úgy éri el, hogy a pajzsmirigyhormonok  -tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3) – utasítást adnak a sejteknek, hogy milyen ütemben használják energiakészletüket, és mennyi fehérjét állítsanak elő.  A pajzsmirigy egy harmadik hormont is termel, ez a kalcitonin, amely a vér kalcium szintjét szabályozza azáltal, hogy gátolja a csontok lebontását (reabszorpcióját) és fokozza a vesék kalcium kiválasztását.

A pajzsmirigybetegségek többségnél a termelt hormonok mennyisége nem megfelelő. Kevés T4 hormon produkciója hipotireózishoz vezet, ilyenkor az anyagcsere lelassul.

A hipoterozis jellemző tünetei: súlygyarapodás, bőrszárazság, székrekedés, hideg-intolerancia, hólyagos bőr, hajhullás, fáradtság és nők esetében rendszertelen menstruáció. A súlyos, kezeletlen hipotireózist  myxodémának hívják, és szívelégtelenséghez, görcsökhöz és kómához vezethet. Gyermekeknél lassítja a növekedést és a nemi fejlődést.

Csecsemőknél mentális retardációt okozhat. Mivel a betegség gyógyítható és korai észlelés esetén a károsodás mértéke minimalizálható, Magyarországon kötelező az újszülöttek szűrése hipotireózis irányában.

Pajzsmirigy túlműködés, pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés, pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy betegségek, Hipertireózis

Ha a pajzsmirigy betegsége miatt túlzott mennyiségben képződnek pajzsmirigyhormonok, akkor hipertireózisról beszélünk. Ez az állapot az anyagcserefolyamatok felgyorsulásával jár. Ilyenkor a beteg gyorsan fogy, annak ellenére, hogy étvágya igen jó 

A hipertireózis jellegzetes tünetek közé tartozik a szívfrekvencia felgyorsulása, izgatottság, a testsúly csökkenése, álmatlanság, kézremegés, gyengeség és esetenként hasmenés. Jelentkezhet szem körüli duzzanat, szemszárazság, néha a szemek irritációja vagy kidülledése. Előfordulhat fényérzékenység és látászavar is. Mivel a szemek mozgása kóros lehet, olyan, mintha a beteg a távolba meredne.

Az általános tünetek mellett a pajzsmirigy betegségei olyan összetett kórképek kialakulását is elősegíthetik, mint például a meddőség, vetélés, a magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elízás vagy a depresszió. Az emelkedett kalcitonin koncentrációk két ritka betegséghez társulhatnak: medulláris pajzsmirigyrákhoz és jóindulatú C-sejt hiperpláziához. A feleslegben termelődő kalcitonin krónikus hasmenést okozhat.

A pajzsmirigy betegségei gyakran a mirigy megnagyobbodásával és/vagy göb(ök) kialakulásával járnak.

Ha ez már szabad szemmel is látható a nyakon, golyvának nevezzük. Előfordulhat, hogy a megnagyobbodás fájdalmassá válik és a betegnek olyan érzése lehet, mintha valami a torkán akadt volna, valamint nyelési nehézségei támadhatnak.

A szerteágazó tünetek miatt hazánkban is sok a nem diagnosztizált, vagy nem megfelelően kezelt pajzsmirigy beteg. Az egyik leggyakoribb jelenség, hogy a magas koleszterin szintű betegeknek koleszterinszintet csökkentő tablettákat írnak fel, miközben az emelkedést a pajzsmirigy alulműködése váltotta ki. A pajzsmirigy megbetegedések a nők körében gyakoribbak és különösen magas számban jelennek meg 45-60 év közötti nők körében, a menopauza alatti hormonális változások következtében. 

A tünetek ennél korábban is jelentkezhetnek, így például a szülést követő időszakban a nők 5-11%.ban alakul ki. A pajzsmirigy nem megfelelő működésére utalhatnak az ismételt vetélések épp úgy, mint a meddőség. A tünetek kialakulásában emellett fontos szerepet játszik az öröklődés, így amennyiben a családban már előfodult pajzsmirigy betegség, a megelőzés és a rendszeres kontroll kiemelt jelentőséggel bír.

Gyakori pajzsmirigy betegségek:

 • Graves-kór: Általában ez áll a hipertireózis hátterében. Ez egy krónikus betegség, amelynél a beteg immunrendszere pajzsmirigy-ellenes antitesteket termel. Gyulladás és szövetkárosodás, valamint a hormonok nagyarányú termelődése lesz a következmény.
 • Hashimoto tireoiditisz: A hipotireózis egyik leggyakoribb oka. A Graves-kórhoz hasonlóan ez is krónikus autoimmun állapot, amelyben az antitestek játszanak elsődleges szerepet, gyulladást és szövetkárosodást okozva. Alapvető különbség a Graves-kórhoz képest, hogy Hashimoto-tireoiditiszben a mirigy nem több, hanem kevesebb hormont állít elő.
 • Pajzsmirigyrák: Kevésbé gyakori betegség. Négy csoportra osztható fel: papilláris, follikuláris, anaplasztikus és medulláris formákra. Az esetek 60-70%-ában a pajzsmirigyrák papilláris típusú, és főleg a fiatal nőket érinti. Körülbelül 15% a follikuláris típus előfordulási aránya, ami egy agresszívebb forma és idősebb nőknél jelentkezik elsősorban. Szintén az idősebb nőket érinti leginkább az anaplasztikus típusú rák (5%), amely agresszív és nehezen kezelhető. A medulláris forma a C-sejtekből alakul ki, amelyek elszórva találhatók a pajzsmirigyben. A rákos sejtek kalcitonint termelnek. Gyakori társulása más endokrin carcinomákhoz, ilyenkor Multiplex Endokrin Neoplázia (MEN) szindrómáról beszélünk. Kezelése nehézkes és a pajzsmirigyen kívül más szövetekre is átterjedhet.
 • Pajzsmirigygöbök: A göb egy csomó a mirigyben, ami lehet tömör vagy folyadékkal teli cysta. Élete során a nők négy, a férfiak egy százalékánál alakul ki egy vagy több göb a pajzsmirigyben, amelyek túlnyomó többsége ártalmatlan. Ritkán a göbök elrákosodhatnak, és kezelésre szorulnak.
 • Tireoiditisz: A pajzsmirigy gyulladásos betegsége, amely kialakulhat hipo- és hipertireózisban egyaránt. Elképzelhető, hogy fájdalmassá válik, olyan, mint a torokfájás. A gyulladást kiválthatja autoimmun betegség, fertőzés, vegyszerek és toxikus anyagok, de az is előfordul, hogy ismeretlen eredetű. A kiváltó októl függően lehet akut, átmeneti vagy krónikus a folyamat.
 • Golyva: A pajzsmirigy szabad szemmel is látható megnagyobbodása. Korábban egyes helyeken ez az elváltozás igen gyakori volt a jódhiányos táplálkozásnak köszönhetően. A jód alapvetően szükséges a hormonok előállításához. Elsősorban a konyhasó jódozásával a betegség előfordulása jelentősen csökkent. Egyes országokban viszont a jódhiányos golyva a mai napig komoly problémát jelent, hisz a megnagyobbodott mirigy összenyomhatja a közeli fontos szerveket a nyakon, beleértve a légcsövet és a nyelőcsövet is, így légzési és nyelési nehezítettség alakulhat ki.

Az orvosok legelőször laboratóriumi vizsgálatok során a TSH meghatározást rendelik meg a pajzsmirigy funkciózavar megítélésére. Ha a TSH szint kóros, az eredményt a szabad T4 koncentráció mérésével lehet megerősíteni. Segíthet a szabad T3 koncentráció mérése is. 

Pajzsmirigy önvizsgálat:

 Rendszeres időközönként végezzük el az alábbi mozdulatokat, így korai stádiumban észlelhetjük az elváltozásokat.

 • Álljunk szemben egy tükör elé.
 • Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét.
 • Igyunk egy korty vizet.
 • Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)
 • Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.

A pajzsmirigyrák kezelése függ a rák fajtájától és kiterjedésétől. 

 A 10 módszer a rák ellen itt is jól alkalmazható, de a legfontosabb, hogy éljünk egészségtudatos életmódot!

 • A pajzsmirigybetegségek nagyszámú elterjedéséért részben a jódban szegény táplálkozás, részben pedig a környezeti ártalmak tehetők felelőssé.
 • Nagyon fontos a környezettudatos szemléletváltás és gyakorlat. Tanácsos ezért a műanyagban tárolt ételeket és a teflon bevonatú edények használatát elkerülni.
 • A friss zöldségekről, primőrökről azt gondoljuk, hogy minden esetben hasznosak. Valójában számos vegyi anyagot, rovarirtó szer maradvány hordozhatnak felületükön. Fogyasztásuk előtt ezért mosás és alapos tisztítás javasolt!
 • Törekedjünk a hazai élelmiszerek fogyasztására! Az itthoni élelmiszer ellenőrzési rendszer jobb, mint sok külföldi, és a hazai élelmiszerek lényegesen kisebb mértékben szennyezettek.
 • Kerüljük a golyvaképző zöldségek nyers fogyasztását. Ezek a káposzta a brokkoli, retek, tapióka, karfiol, köles, szója.
 • A magas jódtartalmú ételek fogyasztása javasolt.
 • A jóga segít javítani a test a rugalmasságát és hatékonyságát. Ez segíti a vérkeringést és ezáltal a javulni fog a  pajzsmirigy működése.
 • Kerüljük a dohányzást, a dohányzók között ugyanis gyakrabban fordul elő pajzsmirigybetegség, és rendszerint a lefolyása is súlyosabb. Tamásnak így sikerült 2 nap alatt leszoknia >>
 • A méreganyagoktól való megszabadulásban segítenek az egészségmegőrző terápiák, a wellness, a szauna. A  szelén, E-vitamin – kiegészítő alkalmazása is javasolt.
 • A megelőzés fontos része a rendszeres önvizsgálat, melynek segítségével az elváltozások korai stádiumban észlelhetők.

„Pajzsmirigy problémák hátterében, és a szemölcsöknél is valamilyen táplálék, glutén, cazein, laktóz intolerancia áll. A pajzsmirigy alul működés vagy túl működés hátterében állhatnak még lelki okok. Gyakori azoknál az embereknél akik nehezen emelnek szót magukért, elfojtják az indulataikat, érdemes képzett természetgyógyászt és terapeutát keresni, a DXN termékeknél a hormonrendszer harmonizálására, stressz oldásra javasolt készítmények segíthetnek. Szemölcsöknél Spirulina, és méregtelenítő készítmények, fontos az immunrendszer a bélflóra megerősítése.”

A jód hatása a pajzsmirigyműködésre

Részlet Kürti Gábor: Vitamin ABC című könyvéből a jód és pajzsmirigy-probléma összefüggéseiről:

„A szervezetben található jód kétharmad része a pajzsmirigyben összpontosul. A jód a pajzsmirigyhormonok (tiroxin és trijódtironin) alapanyaga.

Jód hiányában a pajzsmirigy alulműködik. Ilyenkor a jódbevitel elősegíti a fogyást, elégeti a felesleges zsírt a szervezetben.”

Pajzsmirigy alulműködés esetén ajánlottJódban gazdag ételek :
tengeri alga, hínár, moszat, tengeri halak, rákok hagyma, tojássárgája, sárgabarack, datolya, szilva, petrezselyem, nyers tej, sajt, csirke.

Pajzsmirigy alulműködés esetén korlátozandó, kerülendő ételek:
szójabab, földimogyoró, brokkoli, karfiol, spenót, kelbimbó, fodroskel, káposzta, őszibarack, körte, mustár, fenyőmag, köles, manióka, fehérrépa.

Fontos!
Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen irányba tér el a pajzsmirigyproblémája kívánatostól – pajzsmirigy alul- vagy túlműködése van-e? – első lépésben mindenképpen vizsgáltassa meg magát egy szakorvossal, mert pajzsmirigy túlműködés esetén a fokozott jódbevitel veszélyeztetheti egészségét!

Miért jó, ha pajzsmirigy alulműködés esetén zöld algát (tengeri moszatot) fogyasztunk?

„Az algák egyszerű felépítésű, elsősorban vízben élő növények (más néven moszatok). Tökéletes összetételű tápanyagnak számítanak. Szárazanyagtartalmuk jelentős része kis molekulájú, ezért nagyon könnyen emészthető. Több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint sok más táplálék. 

Természetes jódtartalmuk hasznos lehet a csökkent pajzsmirigyműködés helyreállítására.”

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük