A bőr rák tünetei Mi a melanoma? A bőrrák betegség tünetei, a bőrrák gyógyítása

A bőrrák tünetei

Mi a melanoma? A bőrrák tünetei, a bőrrák gyógyítása

Magyarországon a leggyakoribb rákos daganatok közé tartozik a Bőrrák Mellrák Tüdőrák Vastagbélrák Prosztatarák

A legutóbbi statisztikák szerint a bőrrák egyre gyakoribb betegség, összes rákos megbetegedés 40 százaléka. A bőr-rák előfordulásának drasztikus növekedése egyértelműen összefüggésben van a környezeti tényezőkkel, a Nap ultraibolya sugárzásának erősödésével, a környezeti ártalmak fokozódásával.

Korai felismerés tontossága

A melanoma korai stádiumban történő megtalálása kulcsfontosságú; a korai felismerés jelentősen növelheti a gyógyulás esélyeit. Még akkor is kialakulhat melanoma, ha soha nem égett le a bőre.

A bőrrákok egyes válfajai jóindulatúak, ám több, rendkívül gyorsan terjedő, s az időbeli felismerés és kezelés nélkül rendkívül hamar halálhoz vezető bőrrák is létezik, Ezek közül a legrosszindulatúbb bőrelváltozás fajta a melanoma, de egyúttal a legveszélyesebb rákos daganatok közé is tartozik.

Kit veszélyeztet a bőrrák? Bőrrák tünetei

Kit veszélyeztet a bőrrák? Bőrrák tünetei

Kit veszélyeztet a bőr rákos elváltozása?

A bőr daganatos elváltozása, a rák gyakorlatilag bárkinél kialakulhat. Egyes fajtájánál ugyan megfigyelhető például életkor szerinti gyakoriságváltozás, de jellemzően mindenki veszélyeztetett aki sokat tartózkodik a napon vagy túlzásba viszik a szoláriumozást. A leggyakoribb és legagresszívabb bőrelváltozás a melanoma aminek körülbelül harminc százaléka a már korábban meglévő anyajegyből alakul ki.

Figyeljünk oda a figyelmeztető jelekre! Keressük az új foltokat, a változót vagy szokatlant a napfénynek kitett és a napfénytől védett testrészeken egyaránt. A melanómák általában a nők lábain jelennek meg. A férfiakon az első számú hely, a törzs. Ne feledje azonban, hogy a melanómák bárhol előfordulhatnak a bőrön, még olyan területeken is, ahol nem süt a nap. A legtöbb anyajegy, barna folt és kinövés a bőrön ártalmatlan – de nem mindig.

Bőrrák tünetei

 • viszkető anyajegy
 • növekedésnek induló anyajegy
 • színét megváltoztató esetleg szürkéssé, feketévé változó anyajegy
 • egyenetlen színezetűvé váló anyajegy
 • egyéb változást mutató anyajegy (felszíne kitüremkedik, megvastagszik, formája aszimmetrikus lesz, az anyajegyen belül világos foltok jelentkeznek)
 • a kisebesedő, vérző anyajegy már előrehaladottabb betegséget jelezhet.
 • bőrkinövések megjelenése

A melanoma színtelen is lehet

Bár igaz, hogy sok melanóma sötétbarna vagy fekete színű, egyes melanómák színtelenek, és rózsaszín foltok vagy dudorok formájában jelennek meg.

Neked mindegy milyen kávét iszol? Lúgosító, gyógyhatású ganodermás kávé

Neked mindegy milyen kávét iszol? Lúgosító, gyógyhatású ganodermás kávé

A Kávé Rákellenes Hatása és A Bőrrák Elkerülése

Ebben a cikkben a kávéfogyasztás hatásáról olvashatnak a bőrrák kialakulásának elkerüléséért.

A bőr védelme a bőr daganatos megbetegedéseinek elkerülése érdekében:

 • Ne napozzunk 10 és 16 óra között
 • Használjunk a leégéstől védő öltözetet és napszemüveget
 • Használjunk magas faktorú naptejet (30-nál magasabb) A naptej különösen fontos a gyermekek számára, mert a gyermekkorban történő leégés jelentősen megnöveli a melanoma felnőttkori kialakulásának kockázatát. Különösen figyeljünk az arcunkra, a kezünkre, mert azok a testrészek amik állandóan érintkeznek a Nap sugarával, könnyebben rákosodnak el. Ezen felül idős korra májfoltok keletkeznek, amik esztétikai szempontból sem kívánatosak.
 • Aki sok anyajeggyel vagy nagyon fehér bőrrel rendelkezik, használjon minél magasabb faktorszámú naptejet!
 • Ne tegyük ki anyajegyeinket sérülésveszélynek, ne irritáljuk őket (pl. melltartó pántja, irritáló ruhák)
 • Vizsgáljuk meg rendszeresen anyajegyeink állapotát! A melanómák sokféle formában jelentkezhetnek, és előfordulhat, hogy nem mutatják a tipikus figyelmeztető jelek egyikét sem.

Így különböztesd meg: Melanoma, bőrrák, vagy anyajegy

Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos tanácsai:

Bőrrák kezelése:

A bőr rák kezelésére nem találtam hatásos otthoni gyógymódot, szakorvos felkeresése javasolt.

Mindemellett a 10 módszer a rákos daganat ellen cikkünkben felsorolt módszerek hatásos kiegészítő kezelést jelenthetnek. A jóindulatú bőrdaganatok kezelése égetéssel, fagyasztással vagy laser kezeléssel történhet. A betegek gyakran alkalmaznak ecsetelőket, kenőcsőket ez azonban többet árt, mint használ, ezért még a jóindulatú daganatok házi kezelése sem javasolt előzetes bőrgyógyászati ellenőrzés nélkül. A rosszindulatú bőrdaganatok kezelésében elsősorban a sebészi eltávolítás jön szóba, amit más terápiákkal is kiegészítenek.

A melanoma kezelésében is legfontosabb a tumor műtéti eltávolítása, de a legújabb sikerek az immunterápia kiegészítő kezelésnek köszönhetőek.

Naponta figyeljük testünket

Vigyázzon minden új anyajegyre vagy szeplőre, amely a bőrén keletkezik, nem gyógyuló sebekre vagy foltra, minden meglévő anyajegyre, amely változni kezd (növekszik, duzzad, viszket), vagy bármilyen szokatlannak tűnő foltra, anyajegyre vagy elváltozásra.. bőr rák tünetei
Ha tetszett a bőrrák poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük