székrekedés okai véres széklet,A székrekedés okai,székrekedés okai,széklet puhító ételek, széklet probléma, széklet, szorulásra házi praktikák, szorulásra, szorulás kezelése, Székrekedés, Székrekedés ellen, Székrekedés oka, szorulás, szorulás ellen, szorulás okai

székrekedés okai, véres széklet, széklet, szorulásra házi praktikák, szorulásra, szorulás kezelése, Székrekedés, Székrekedés ellen, Székrekedés okai, szorulás, szorulás ellen, szorulás okai

Szorulás, székrekedés okai, kezelesee

Szorulás, székrekedés okai, kezelesee

Székrekedés okai – Mit alkalmazzunk székrekedés ellen?

Mi okozza a szorulást és hogyan kerülhetjük el? Miért káros a hashajtók gyakori alkalmazása? Ha már szükséges, akkor milyen hashajtót szedjünk?

Mi okozza a székrekedést?

A szorulás nem betegség, hanem tünet. Az esetek többségében a helytelen rosthiányos étkezési szokások és a mozgásszegény életmód vált ki. Ritkábban a háttérben bélbetegség, idegrendszeri elváltozások, a belső elválasztású mirigyek működésének zavara áll.

Székrekedést okozhat számos gyógyszer folyamatos szedése, pl. egyes savközömbösítők, allergia elleni szerek, Parkinson-kór elleni készítmények, Káliumürítő vizelethajtók, reumás gyulladás csökkentők, ópium származékok, depresszió elleni készítmények, propranolol, verapamil és a hashajtók krónikus használata.

Miért káros a hashajtók gyakori alkalmazása?

A hashajtók az egyik leggyakrabban és sokszor indokolatlanul alkalmazott gyógyszercsoport. A hashajtók használata kifejezetten káros, mert megzavarják a normális bélműködést, Káliumvesztést okoznak, ami ördögikör-szerűen tovább fokozza a renyhe bélműködést.
Tartós hashajtószedés után általában székrekedés alakul ki, ez a betegeket további hashajtószedésre ösztönzi, amit egy idő után képtelenek elhagyni.

Mikor indokolt valóban a hashajtó alkalmazása?

A hashajtók alkalmazásának egyik valós indoka, paradox módon az akut és krónikus bélhurut, amelyet romlott, nehezen emészthető fertőzött táplálék okoz. Ilyenkor a hashajtás a bél megtisztítását szolgálja.
Nagyon idős, legyengült betegeknél, mellkasi és hasi műtétek után a hashajtók megóvják a beteget az erős hasprés okozta túlerőltetéstől.

Hogyan kerülhetjük el a székrekedést? 

Fontos a rostokban gazdag ételek bevitele, a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása. Emellett figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is. A táplálék rosttartalma el kell érje a napi 20-60 grammot.

Ime egy rostdús menü

Szilvalekvár: Nagymamáink még ismerték ezt a természetes béltisztítót, amely nem csak hatásos, de még finom is. Ha a szilvalekvár nem ízlik, próbáljunk meg pár szem aszalt szilvát beáztatni vízbe, mert ez is nagyon hatásos a székrekedés ellen.

Gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyér, korpa rostok ugyanis a bélrendszerünkben nem emésztődnek meg, nem szívódnak fel, vizet vesznek fel és megduzzadnak, így segítve elő a panaszok megszűnését.

Emellett a rendszeres testmozgás is segíthet a panaszok csökkentésében.

allergia ellen is Untoxin anyagcsere javító méregtelenítő termék

Untoxin anyagcsere javító méregtelenítő termék

Hogyan és milyen hashajtót alkalmazzunk, ha már szükséges?

Ha már hashajtóhoz nyúlunk, akkor ezt csak átmenetileg alkalmazzuk, és az orvossal, gyógyszerésszel közösen válasszuk ki a megfelelő készítményt. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen életkorban és élethelyzetben melyik gyógyszert szedjük.

Bélizgatók

Ricinusolaj – fokozza a bélmozgásokat, síkosít, gátolja a folyadék visszaszívást és a táplálék felszívódását is. Egyszeri alkalommal adható, csecsemőknek tilos adni. Terhesség alatt sem ajánlott, mert beindíthatja a szülést.

Ozmotikus hashajtók
Hatásuk azon az elven alapul, hogy nem, vagy csak kevésbé szívódnak fel, a szervezetből vizet vonnak el a béltartalom felé, és ezzel segítik az ürülést.

Nem szerves sók
Ide tartozik a Magnézium-szulfát (keserűsó), Kálium-szulfát (Glaubersó), Kálium-nátrium tartarát (Seignette-só), sókeverékek: Károly só és a hazai természetes keserűvizek. 

Tudtad, hogy a keserűsó mi mindenre jó?

Figyelembe kell venni, hogy Magnézium-sók csak ép veseműködés estén alkalmazhatók, Nátrium sók kontraindikáltak szív- és vesebetegeknek. Vízelvonó hatásuk miatt a szervezetet kiszáríthatják, ezért csecsemőknél, kisgyermekeknél és idős betegeknél nem ajánlott az alkalmazásuk.

Nem felszívódó szénhidrátok
Pl. Lactulóz hatása 2-3 nap alatt alakul ki, mellékhatásként hányingert és puffadást okozhat. Sorbitol, mannitol tömény 70%-os oldat szájon át. Glicerin nem csak ozmotikusan hat, hanem fokozza a végbél mozgását is, ezen alapul a kúpban való alkalmazása.

 ZSÍRÉGETÉS ÉS MÉREGTELENÍTÉS

ZSÍRÉGETÉS ÉS MÉREGTELENÍTÉS

II. A béltartalom puhításával ható gyógyszerek
Paraffin – síkosító hatású, nem okoz vízvesztést a szervezetben, előnyös csecsemők, kisgyermekek, terhes anyák és idős, legyengült betegek számára. A bevétele kellemetlen, és síkosító hatása miatt a végbél záróizomzat funkcióját zavarhatja.
Rendszeres használata a zsíroldékony vitaminok felszívódását gátolja.

III. Bélfal izgatásával ható készítmények
Ezek a gyógyszerek csökkentik a Nátrium és vízvisszaszívást a belekből, és fokozzák a bélperisztaltikát, a bélrendszert behálózó idegek izgatásával.
Hatásuk 6-8 óra alatt alakul ki.

Természetes anyagok
A szennalevél hatóanyagai tartalmazó gyógyszerek kismértékben felszívódnak és az anyatejjel kiválasztódnak, ezért szoptatós anyukáknak nem ajánlott.

Szintetikus anyagok
Phenolftalein, Bisacodyl nagyobb arányban erős folyadék- és só vesztést okoznak, a vizeletet rózsaszínűvé festik.
Jelentős (6-8-szoros) eltérések lehetnek az egyéni érzékenységben.

Ne halogassuk a székrekedés kezelését, hiszen számtalan betegség, többek között a véres széklet és az aranyér kialakulásának az egyik fő forrása is lehet!

forrás

allergia ellen is Untoxin anyagcsere javító méregtelenítő termék

Untoxin anyagcsere javító méregtelenítő termék

Facebook oldalunk
Ha tetszett a székrekedés okai poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE
Facebook login by WP-FB-AutoConnect