Szulforafan A rák természetes ellenszere

Szulforafán – a rák természetes ellenszere

A csírákban található értékes hatóanyagok közül kiemelkedő pozitív hatást tapasztaltak egy kutatási eredmény során.

brokkoli csíra

brokkoli csíra

A kutatás során kiderült, hogy a brokkoli csírában létezik egy hatóanyag,  ami védelmet jelent a legtöbb ráktípussal szemben, de már kifejlett daganatok kezelésében is eredményesen alkalmazható.

Ez a hatóanyag a szulforafán.

A szulforafán természetes forrásai:
brokkoli
káposztafélék
karfiol
kelbimbó
retek

Felfedezték, hogy a 3-4 napos brokkoli csírában a legnagyobb a szulforafán koncentráció, így a leghatásosabb ezekből a kis csíranövényekből naponta 1 kanállal megenni, ami heti másfél kiló brokkoli elfogyasztásának felel meg.

A brokkoli fogyasztásáról pedig egy Brit Étkezéskutató Intézet szakemberei által végzett új kutatás is kimutatta, hogy a brokkoli képes csökkenteni a prosztatarák és egyéb krónikus betegségek kockázatát.

Ezt az eredményt több, a közelmúltban végzett vizsgálat is alátámaztotta.

A A Johns Hopkins Egyetemen több mint 500 olyan vizsgálatot végeztek el, amelynek célja a szulforafán, illetve annak előanyaga, a glükorafanin hatásmechanizmusának és biológiai aktivitásának felderítése volt.

A szulforafán értékes hatóanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend-kiegészítőt alkalmazni. A Johns Hopkins Egyetemen dolgozó Dr. Paul Talalay-nak és kutatócsoportjának sikerült igazolnia, hogy a brokkoli egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaiért elsősorban a bennük található szulforafán névre keresztelt kénvegyület a felelős. Megvizsgálták ennek kémiai és biokémiai tulajdonságait és számos kutatási eredménnyel igazolta az eredeti feltevést.

A szulforafánt (Sulforaphane) a keresztes virágú zöldségek tartalmazzák.

A szulforafánt (Sulforaphane) a keresztes virágú zöldségek tartalmazzák.

A Szulforafán a szervezetük  stresszel szembeni védelme, a pajzsmirigy egészséges működése, vagy egyes tumorfajták megelőzése vagy kezelésük kiegészítéseként is hatékony lehet.

Az öregedés és betegségmegelőző Szulforafán hatásáról ebben a cikkben olvass tovább

Milyen egyéb pozitív hatással van a szulforafán?

„A vizsgálatok elsősorban a daganatellenes hatást célozták meg, amit kétségtelenül igazoltak is, de több vizsgálati eredmény számolt be egyéb pozitív eredményekről is, amik mellékesen születtek a szulforafánnal kezelt csoportokban. Emlődaganatos nőstény egereknek napi 50 mg/kg dózisban két héten keresztül adott szulforafán elpusztította az emlődaganat-őssejteket és megállította a daganat növekedését. A szulforafán humán daganatokra kifejtett jótékony hatásait elsőként 200 egészséges felnőtt emberen (életkor: 25–65 év között) sikerült közvetlenül megfigyelni a kínai Jiangsu tartományban. Abban a régióban ugyanis igen magas a rák előfordulása az élelmiszerekben található túlságosan magas aflatoxin-szint, valamint a krónikus hepatitisz-B fertőzések miatt. Ennek a vak, placebo-kontrollált vizsgálatnak az elsődleges célja a szulforafán emberi daganatokra gyakorolt hatása volt.

Felsőlégúti gyulladások

A dízelüzemű gépjárművek kipufogógázában található részecskék oxidatív stressz kiváltása révén képesek fokozni a tüdőbetegségek előfordulását. Egy vizsgálatban igazolták, hogy a szulforafán képes gátolni a dízelüzemű gépjárművek kipufogógázából származó kivonat hatásainak kitett humán légúti hámsejtek citokintermelését.  A vizsgálatban, az 57 önkéntesből álló csoport felének szulforafánt tartalmazó kapszulát-

A másik felének lucerna kapszulát adtak ami jelentéktelen mennyiségben tartalmazott szulforafánt. A szulforafánnak látványosan jobb hatása volt a betegség minden paraméterére.

Brokkoli prosztatarák ellen

Antibakteriális hatás

A Helicobacter pylori gyomordaganat kifejlődésében játszott szerepe jól ismert. Állatkísérletekben igazolták, hogy napi 1,33 mg szulforafán adagolása (ami emberekben 100 mg napi dózissal egyenértékű) erősen baktericid hatású, és teljesen kiirtja a H. pylorit. A kísérletet embereken is elvégezték.

A kísérletben részt vevő 48, H. pylori-val fertőzött pácienst két csoportra osztották: az egyik csoport brokkolicsírát, a placebo csoport pedig lucerna-csírát fogyasztott. A brokkoli fogyasztása a tesztek során a H. pylori antigénjének szintjét, valamint a gyomor bakteriális fertőzöttségének és gyulladásának markereit – egyaránt csökkentette. A lucernát fogyasztó csoportban egyik hatás sem volt mérhető.

Rheumatoid arthritis

Rheumatoid arthritis betegségben szenvedők esetében az ízületeket bélelő hártya daganatszerű megnagyobbodása figyelhető meg. Dr. Kong és munkatársai megvizsgálták, hogy a szulforafán milyen hatással van a betegségre egerek esetében. A mérés szerint akár 50%-al is képes volt egyes kísérő markerek értékét és a gyulladást is csökkenteni.

A szövettani elemzés mérsékeltebb fokú gyulladást, és csontkárosodást mutatott a szulforafánnal kezelt állatokban a kontroll csoporthoz képest.

Biztonság

A hagyományos rákkezelésekkel szemben a szulforafán teljesen biztonságosnak tűnik. A szulforafán emberi felhasználása biztonságosságának igazolása érdekében számos vizsgálatot végeztek el. Egy randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak kísérlet alapján a 7 napig adagolt, 25 és 100 µmol glükorafanint tartalmazó brokkolicsíra-kivonatnak nem voltak jelentős mellékhatásai. Egy további randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat, amelyet 200 egészséges felnőtt önkéntes részvételével végeztek el, akiknek két héten keresztül naponta brokkolicsíra-infúziót adtak (400 µmol, vagyis körülbelül 175 mg glükorafanin), szintén mellékhatások nélkül ért véget.

A brokkoliból, brokkolicsírából, illetve brokkolimagból izolált szulforafánnal kapcsolatban, ellenjavallatok, illetve gyógyszerkölcsönhatások nem ismertek.”

Az öregedés és betegségmegelőző Szulforafán hatásáról ebben a cikkben olvass tovább

Hogyan csíráztassunk brokkolocsírát?

Olvastál már a pecsétviaszgomba csodálatos erejéről?

forrás:naturhírek

Ha tetszett a Öregedés,- és betegségmegelőző méregtelenítésről szóló poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon! Facebook oldalunk