Kullancs veszély! Erdőn, mezőn jártatok? Minden testrészt át kell nézni, a kullancsot minél előbb kivenni!

 
Kullancs csipes, kullancs eltavolitasa

Kullancs csipes, kullancs eltávolitása

Kullancs veszély!

 

A kullancsok már akkor aktívvá válnak, amikor az átlaghőmérséklet még csak néhány fokkal haladja meg a fagypontot!
Ezért kora tavasztól késő őszig kivétel nélkül mindenképpen védekezzünk a kullancs ellen!

A kullancsok ártalmának kivédésére, a fertőző betegség átvitelének megakadályozására legfontosabb a védőoltás. 

Készíthetünk saját magunk szúnyogriasztó krémet házilag.

De emellett ajánlott zárt ruházat viselése az erdős területeken.

Kullancs veszély térkép

A magas a kullancs fertőzöttségű területeken (ilyen  pl. Dunántúli- és Északi-középhegység), kirándulás, szabadidős tevékenység vagy akár munka közben is előfordulhat kullancs csípés.

Kullancs veszély

Kullancs csípés tünetei

Ha erdős, bokros területen jártunk, vizsgáljuk át testünket.

Kullancs csípes okkozta Lyme kór tünetei

Kullancs csípes okkozta Lyme kór tünetei

2. A kullancsot minél előbb, gyötrés nélkül, csipesszel, egy határozott mozdulattal távolítsuk el.

3. A kullancscsípés után 1-2 héttel kialakuló lázas, influenzaszerű állapot elmúlása, majd újra jelentkezése utalhat fertőzésre.

4. A csípés után figyeljünk a „vándorló” kiütésekre vagy szivárványos foltokra.

5. Gondoskodjunk a védőoltás beadatásáról, az ismétlő védőoltásokról sem feletkezzünk meg!

6. A bőrpír nem pánikra, hanem kivizsgálásra és kezelésre ad okot.

 

Kullancs veszély! Ajánlott a kullancsot kivizsgáltatni!

Ha megbizonyosodtunk a kullancs csípésről, érdemes a szakszerűen eltávolított kullancsot kivizsgálásra küldeni, ahol meg tudják állapítani, hogy az adott kullancs fertőzött volt-e vagy sem, de mindezek előtt érdemes megtanulni, hogyan távolíthatjuk el helyesen a kullancsot.

 

A kullancs-kiszedés 10 parancsolata:

  1. A kirándulások után, vagy a hosszabb túrák alatt érdemes rendszeres kullancs-vizitet tartani, és megkérni egy közeli hozzátartozó, vagy barát segítségét egymás átvizsgálására.
  2. A kullancs inkább a puhább bőrfelületek környékén szív vért. Ha sikerült felfedeznünk egyet, nem érdemes ész nélkül belevágni a kullancs kioperálásába.
  3. A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel kikaparni. Ha átszakítja a kullancs potrohát, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe.
  4. Hasonló elvek alapján nem ajánlott a bőrbe fúródott kullancs kiálló potrohát folyamatosan tekerni. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az áldozatba.
  5. A kullancs hatékony eltávolítására használjon kullancs eltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhet, de alternatív megoldásként erős cérnával is próbálkozhat.
  6. A kullancs eltávolításáért nem kell orvos segítségét kérni. A lényeg, hogy nem szabad pánikba esni, nem szabad éles tárggyal kikaparni, dörzsölni, csavarni, nyomkodni.
  7. A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, vagy hurokra tekert cérnával, és húzza ki. Mielőtt azonban kitépné a kullancsot, bizonyosodjon meg róla, hogy lábaival már nem kapaszkodik az áldozat bőrébe. A kullancsot a bőrünkhöz közel próbáljuk meg megfogni, majd lassan húzzuk kifelé, majd hagyjunk kb. fél percet, hogy a kullancs maga eressze el bőrt, így nem kell attól tartani, hogy a szájszerve (nem a feje – ahogy tévesen mondani szokták) beszakad. Soha ne akarjuk kitépni, ne csavarjuk, hanem óvatosan, lassan húzzuk kifelé a kullancsot úgy, hogy a bőrünkön kis “sátor” keletkezzen.
  8. A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.
  9. Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.
  10. Ha kint van a kullancs, fertőtlenítse a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezze fel a kullancs-csípés helyét és időpontját. A kitépett kullancsot tegye el egy kis dobozba, mert ha esetleg később tünetei lennének, a kullancs átvizsgálásával következtetni lehet a fertőzésre.

A kullancsok bevizsgálását az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum végzi.

Kullancs csípés tünetei, a lyme-kór jelei

 

Kullancs veszély állatoknál:

Kutyák, macskák számára kullancs ellenes sampononok, speciális nyakörvek vásárolhatók. A kertben tartózkodó, kiránduló, lyukat ásó kutyát rendszeresen, lehetőleg naponta át kell vizsgálni. A legfontosabb, hogy időben észrevegyük az élősködőt a kutyán és a macskán, amely gyakran a szőrén is észrevehető. Ez a szerencsésebb eset, mert amíg nem fúródott a bőrbe, kezünkkel akár le is söpörhetjük a szőrröl a kullancsot. Kirándulás alkalmával érdemes akár óránként átvizsgálni a kutyát.

Kullancs eltávolítása:
A kullancsot éppúgy mint az emberrő, az állatokról is a lehető leggyorsabban el kell távolítani. A művelet egyszerűsége miatt ehhez nem szükséges orvoshoz menni. A fenti módszereket kedvenceinken is el tudjuk végezni. Speciálisan kialakított eltávolító csipesz és kanál gyógyszertárakban beszerezhető. Különösen ügyelni kell, hogy a kullancs potroha ne nyomódjon meg, vagy szét, mert eközben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Ha a feje beleszakad, nem jelent külön kockázatot, egy idő után kilökődik. A sebet és az eltávolító eszközt le kell fertőtleníteni, majd alaposan kezet kell mosni.

Facebook oldalunk
Ha tetszett a KULLANCS VESZÉLY poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

1 hetes diéta étrend mellé + Green Coffee Extract pénzvisszafizetési garancia

1 hetes diéta étrend mellé + Green Coffee Extract pénzvisszafizetési garancia

TESTÜNK - Betegségek, Tünetek, Diéta, Fogyás

Az Egészséges Életmód rajongója, a természetes gyógymódok híve

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE
Facebook login by WP-FB-AutoConnect