Lapostetű Lapostetű gyógyítása

Lapostetű

Lapostetű

Lapostetű – pediculosis pubis, pediculus, phthirus pubis –

A lapostetű kb. 1,5-2 mm nagyságú, halványbarna élősködő, amely a vérből táplálkozik. Három pár lábbal rendelkezik, emiatt kis, lapos rákhoz is hasonlítják, mely a bőrből vérszívással táplálkozik. Tojásai átlátszóak, oválisak, kemény fedéllel rendelkeznek, kb. fél milliméter nagyságúak, és a felszínüket borító ragadós anyag segítségével kapaszkodnak a szőrszálakba vagy a hajszálakba.

 

Hol él a lapos-tetű? l

Hol él a lapostetű?

Hol él a lapostetű?

Lapos tetü, Lapostetű, férfi nemi betegségek,tetű ellen, lapos tetü, Lapostetü

A lapos tetvek a szőrszálakba kapaszkodva szaporodnak el, emberi vérrel táplálkoznak és nagyon gyorsan szaporodnak. Erőteljes viszketés jelzi a lapostetű jelenlétét, gyakran vércsíkok találhatók a fehérneműben is. A lapostetű nem csak a fanszőrzetben képes megtelepedni, hosszúra hagyott hónaljszőrzetben is megtalálható.

 

Mi a lapostetű jelenlétének a tünete?

A nemi szerveken és a nemi szervek környékén jelentkező erős viszketés hívja fel a figyelmet a fertőzésre. A viszketés éjszakánként erősebb, mert a tetvek ilyenkor szívják a vért, mely során irritáló anyagot bocsátanak ki magukból. Vizsgálatkor a szőrszálak között megtalálhatjuk a tetveket, illetve a szőrszálakon a sertéket. A bőrön gombostűfejnyi bevérzett foltok jelzik a vérszívás helyét.

 

Mit tehetünk a lapostetű ellen?

  • Tetvesség ellen nem véd a szappan. Fertőzés esetén -mint minden más nemi betegségnél-, forduljunk szakorvoshoz.
  • Lapos tetvesség kezelése Permethrin vagy pyrethrin készítményekkel ismételt alkalmazásával történik. A szőrzet leborotválása egyszerű és eredményes eljárás.

 

Lapos-tetű ellen próbálkozhatunk otthoni kezeléssel is

  • Vény nélkül kapható gyógyszerek lapostetű ellen:

• Jacutin emulzió és gél
• Novascabin emulzió

  • Tetű ellen ecetes vattával kenegessük a szőrzetet és környékét, majd öblítsük le. Ezzel óvatosan kell bánni, hiszen az ecet kikezdheti a bőrünket.
  • A tetűfésű is egy jó megoldás, és hatásos is, naponta többször fésüljük át vele a szőrzetet.
  • Szőrtelenítsük a nemi szervek környékét, ez biztosan segít a tetűk kihalásában!


Lapos tetvességre utaló tüneteknél a tetűmentességhez elegendő a személy (a szeméremszőrzet, esetleg a szemöldök, szempilla) kezelése. Gondoskodjunk a szexuális partner kezeléséről is!

Tetvesség esetén a személy és a környezet egyidejű tetű mentesítése egyaránt fontos. Mivel a ruhatetű serkéit a testszőrzeten (elsősorban a végbél körüli piheszőrökön) is elhelyezi, ezért a személy kezelése különösen fontos. A textíliák (pl. felsőruházat, fehérnemű, ágynemű stb.), valamint a használati tárgyakon szétszóródott tetvek elpusztítására is gondot kell fordítani.

Mi okozhatja a lapostetű terjedését?

A lapostetű elsősorban szexuális úton kapható meg, gyakran egyéb szexuális úton terjedő fertőzésekkel együtt. Szegényes személyi higiénia vagy zsúfolt szociális körülmények között könnyebben terjed.

 

Hogyan előzzük meg a lapostetű fertőzést?

Ne cseréljünk senkivel alsóneműt vagy ágyneműt. Ha a partner „elkapta” a lapostetűt akkor mindenképp kerülni kell a szexuális érintkezést vele.
Amennyiben magunkon észleljük a lapostetű fertőzést, mihamarabb fordulj nőgyógyászhoz és kezdjük el a kezelést!

CHLAMYDIA TRIPPER SZIFILISZ SZEMÖLCS

Vannak más módszerek?

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük