A szürke hályog tünetei

A szürke hályog első tünete általában a homályos látás

A szürke hályog tünetei kezdetben alig észrevehetők. Előfordul, hogy csak zavarónak érezzük az erős napsütést, vagy az autók reflektorfényét. Nyilván ilyenkor nem is gondolunk szürkehályogra, hiszen ezek cataract nélkül is előfordulhatnak. De valóban a leggyakoribb tünet a látásélesség csökkenése.

„Gyerekkoromban, amikor a szőlőben dolgoztam a Szőlőhegyen volt egy öreg néni (Mári néni). Ő mesélte, hogy a szürkehályogját vérehulló fecskefű nedvével kezelte. Csak a szemhéjra szabad kenni belőle, a szembe ne kerüljön, mert maró hatású! Műtétre volt visszarendelve, és az orvos meglepődve tapasztalta, hogy eltűnt a hályog, nincs amit műteni kellene. Azóta már másoktól is hallottam ennek a módszernek a hatásosságáról.”

A szürke hályog tünetei

Homályos látás - cukorbetegség jele

Homályos látás

Korai tünet lehet a vakító fény és fénygyűrű, valamint ritkábban a kettőslátás. Azt is észlelheti az érintett, hogy a színek sárgábbak és kevésbé élénkek. Az olvasás nehézkessé válik, mivel romlik a nyomtatott betűk világos és sötét részei megkülönböztetésének képessége.

A homályos látás más betegségek, például a cukorbetegség jele is lehet!

Az, hogy a szürke hályog (katarakta) mennyire befolyásolja a látást, a szembe jutó fény mennyiségétől és a hályog elhelyezkedésétől függ. Világosban a pupilla összehúzódik, és beszűkíti a szembe jutó fény útját, ezért a fény nehezen jut át a középen elhelyezkedő szürke hályogon. Félhomályban a pupilla tágul, így az erősebb fény, mint a fényszóróké, szóródik a katarakta szélein, és fényudvar, gyűrű keletkezik, mely különösen éjszakai vezetésnél lehet zavaró. Akiknek szürke hályoguk van, és pupillaszűkítő szemcseppet (például bizonyos glaukoma-ellenes szereket) használnak, jelentősebb lehet a látáscsökkenésük.

• Bővebben a szürke hályogról:

A szürke hályog tünetei normális fényviszonyok mellett is észlelhetőek.  A középen elhelyezkedő szürke hályog kezdetben javíthatja a távollátók látását szemüveg nélkül is. A katarakta egy erősebb lencseként viselkedik, és fókuszálja a fényt, így jobban láthatók a szemhez közeli tárgyak (közellátás). Idősek, akik általában a közeli tárgyakat nehezebben látják szemüveg nélkül, azt észlelhetik, hogy ismét tudnak olvasni szemüveg nélkül; ezt a jelenséget gyakran a látás másodszori visszanyerésének nevezik. A középen elhelyezkedő szürkehályog sajnos végső soron akadályozza a fény bejutását a szembe, homályosítja és csökkenti a látást.

A lencse hátsó részén található szürke hályog (szubkapszularis poszterior katarakta) a látást jobban befolyásolja, mint a máshol elhelyezkedő hályog, mivel az átlátszatlanság ott alakul ki, ahol a fénysugarak keskeny nyalábbá fókuszálódnak. Ez a típusú katarakta világos fényviszonyok mellett jobban csökkenti a látást, nagyobb valószínűséggel okoz vakító fényt és fénygyűrűt a látott tárgyak körül.

Mit tehetünk a szürke hályog tüneteinek megjelenésekor?

Amíg a látás jelentősen nem csökken, szemüveg és kontaktlencse segíthet a látás javításában. Napszemüveg viselése erős fényben, és a váll fölötti fényforrás használata csökkentheti a káprázást, és javíthatja a látást. Ritkán pupillatágító szerek javíthatják a látást, ha a szürkehályog a lencse közepén helyezkedik el.

Bár a szürke hályog csaknem mindig fájdalmatlan, ritkán megduzzadhat, és emeli a szem belnyomását (glaukóma), ami fájdalommal járhat.
Az orvos általában szemtükörrel (a szem belsejének vizsgálatára alkalmas kézi műszerrel) ismeri fel a szürke hályogot. A réslámpa nevű műszer segítségével, mellyel a szem részletesebben vizsgálható, az orvos megállapítja a katarakta pontos elhelyezkedését, és azt, hogy milyen mértékben gátolja a fény bejutását a szembe.

Szürke hályog megelőzése:

Több olyan tényező is van, amivel a szürke hályog kialakulása megelőzhető.

A következő vitaminok és mikrotápanyagok szintjének csökkenése szintén kedvez a lencsehomály kialakulásának:

• A-, C-, E-, B2-vitamin, folsav (A C- és A-vitaminban gazdag táplálkozás, valamint a (zöldségekben, például parajban és kelkáposztában található) karotinoidok védelmet nyújthatnak a szürkehályog ellen.)

• Karotinoidok (az A-vitamin előanyagai, mint a lutein), cink

• Glutathion (egyfajta fehérje-alkotóelem, amely nagy szerepet játszik a méregtelenítésben).

Segíthet, ha rendszeresen ultraibolya (UV) szűrős réteggel bevont napszemüveget viselve óvjuk a szemet az erős fénytől.

A dohányzás kerülése is hasznos, aminek más egészségügyi előnyei is vannak.

A cukorbetegeknek kezelőorvosukkal együtt azon kell lenni, hogy vércukorszintjüket beállítsák.

A menopauza utáni ösztrogénadás szintén védő hatású lehet, de a hormont kizárólag e célból nem szabad alkalmazni.

Végül, a kortikoszteroidot tartósan szedők beszélhetnek orvosukkal, milyen más szer szedése jönne szóba.

Kiváltó ok lehet:

• diabétesz,

• alkohol

• reuma

• a szemet érintő súlyos balesetek

• a szem belső részének gyulladása, például reuma miatt

• az artériák vagy a vénák vérellátási zavarai

• gyógyszerek, például kortizon

szürke hályog tünetei esetén is javasolt a spirulina. Keresd a http://ganodermashop.hu/termekek oldalon

szürke hályog tünetei esetén is javasolt a spirulina

Válaszd a spirulina algát, ha nem látsz jól a legújabb szemüvegeddel sem, vagy ha csak kellene egy is szemerő, és ha netán szürke hályog és más komolyabb szembetegséged van.

Kezelés

SZÜRKEHÁLYOG, ZÖLDHÁLYOG KEZELÉSE:

„Gyerekkoromban, amikor a szőlőben dolgoztam a Szőlőhegyen volt egy öreg néni (Mári néni). Ő mesélte, hogy a szürkehályogját vérehulló fecskefű nedvével kezelte. Csak a szemhéjra szabad kenni belőle, a szembe ne kerüljön, mert maró hatású!”

Műtétre volt visszarendelve, és az orvos meglepődve tapasztalta, hogy eltűnt a hályog, nincs amit műteni kellene.

Amíg a látás jelentősen nem csökken, szemüveg és kontaktlencse segíthet a látás javításában. Napszemüveg viselése erős fényben, és a váll fölötti fényforrás használata csökkentheti a káprázást, és javíthatja a látást. Ritkán pupillatágító szerek javíthatják a látást, ha a szürkehályog a lencse közepén helyezkedik el.

A szürke hályog végleges kezelése

A szürke hályog végleges kezelése kizárólag a műtét, nincsen olyan szemcsepp vagy gyógyszer, mely elmulasztja a szürkehályogot. A katarakta néha olyan elváltozásokat okoz (a hályog duzzadása illetve glaukóma), ami miatt az orvos a sürgős eltávolítást javasolja. Mindazonáltal a legtöbb esetben csak akkor van szükség műtétre, ha a szürkehályog oly mértékben károsítja a látást, hogy az érintett bizonytalanul, kényelmetlenül érzi magát, illetve nem tudja ellátni mindennapi teendőit. Semmi előnye nincs annak, ha a szürkehályogot ennél korábban távolítják el.
A szürke hályog műtét bármely életkorban elvégezhető, és általában még az egyéb betegségben, így szív- vagy cukorbetegségben szenvedőkben is biztonságos. Az orvos rendszerint kis metszést ejt a szemen, majd ultrahanggal feltöri a hályogot és eltávolítja a darabjait (phacoemulsificatio). Miután minden darabot kivett, műlencsét (intraokuláris lencse) tesz a hályog helyére. Az intraokuláris lencse nem mindig helyezhető be (lencsehíjas állapot – afákia), ilyenkor a betegnek vastag szemüveget vagy kontaktlencsét kell viselnie a szürkehályog eltávolítása után.

A szürke hályog eltávolítása csaknem mindig helyi érzéstelenítésben történik, amihez a szemet injekcióval vagy szemcseppel érzéstelenítik. Időnként, ha a gyermek vagy felnőtt nem tud a műtét alatt nyugodtan feküdni, általános érzéstelenítést alkalmaznak. A beavatkozás általában 30 percet vesz igénybe, és az beteg még aznap hazamehet. Varratokra rendszerint nincs szükség, mivel a bemetszés kicsi, és magától meggyógyul.

Szürke hályog műtét utáni otthoni teendők

A betegnek gondoskodnia kell arról, hogy otthonában a műtét után néhány napig segítségére legyen valaki, mivel tevékenységét az orvos korlátozhatja (például a lehajlást és nehéz tárgyak emelését kerülni kell), továbbá műtétet követően átmenetileg a látása változhat, homályossá válhat, és az erősebb fény kellemetlen lehet. A műtét után néhány hétig szemcseppeket vagy kenőcsöket kell használni a fertőzés megelőzésére, a gyulladás csökkentésére és a gyógyulás elősegítésére. Szemüveget vagy fém védőlencsét adnak általában néhány hétre, hogy védje a szemet, míg teljesen meg nem gyógyul. Az orvoshoz a műtét utáni napon, majd szokásosan egy hét és egy hónap múlva kell visszamenni. Ha mindkét szemen kialakult a szürkehályog, a legtöbb esetben néhány hónapot várnak az első szem gyógyulása után, és csak akkor távolítják el a kataraktát a másik szemből.

Szürke hályog műtét után

A szürke hályog műtét után néhány héttel sokan észlelik a távolra látás javulását. Olvasáshoz majdnem mindenkinek, egyeseknek pedig távolra nézéshez is kell szemüveget viselni a lehető legjobb látásélesség érdekében. A műtét előtt az orvos kiszámítja, hogy milyen erősségű műlencsét ültessen be. Így lehetővé válik, hogy a műtét előtti igen vastag lencse helyett sokkal vékonyabb szemüveget hordhasson a beteg.
Szürke hályog műtét után ritkán lép fel szövődmény. Fertőzés vagy vérzés fordulhat elő, mely a látás elvesztéséhez is vezethet. A szem belnyomása is megnőhet, amely kezeletlenül zöldhályoghoz, vagy a beültetett lencse elmozdulásához vezet. A szem hátsó része (az ideghártya) megduzzadhat vagy leválhat. Ritkán, a retina betegségeiben, pl. cukorbetegség okozta retinakárosodásban a műtét után a beteg látásromlást észlelhet. Megfelelő orvosi ellenőrzéssel korán felismerhetik és kezelhetik ezeket a szokatlan szövődményeket.

Válaszd a spirulina algát, ha nem látsz jól a legújabb szemüvegeddel sem, vagy ha csak kellene egy is szemerő, és ha netán szürke hályog és más komolyabb szembetegséged van.

Olykor az eredeti lencse eltávolítása után homály alakul ki annak helye mögött a lencsetokban (utóhályog). A szürkehályogműtéten átesettek egynegyedében alakul ez ki, hónapokkal, esetleg évekkel a műlencse beültetése után. Ezt a szövődményt általában úgy kezelik, hogy lézerrel egy kis nyílást ejtenek az elhomályosodott tokon, hogy a fény bejuthasson rajta.

forrás:Drinfo.hu