Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

A csodálatos lúgosító zeller leves 13 hatása amit még nem ismertél

Lúgosító zeller

Lúgosító zeller

A zeller számtalan pozitív hatással bír az egészségre.

Lúgosító zeller a zeller leves alapja

A zeller, ami bizony nem hiányozhat a vasárnapi húslevesből, és persze a zeller levesből, most új oldaláról mutatkozik be

A zellert az ókorban gyógynövényként is széles körben alkalmazták, már akkor is ismerték potencianövelő hatását.  Ha viszont valakire azt mondták, hogy már csak zellerre van szüksége, az a görögöknél és a rómaiaknál is annyit tett, hogy az illetőnek nagyjából már mindegy, mindenképp halálra van ítélve.

Zellergumó, zellermag, zellerszár

A zeller a benne lévő illóolajok miatt volt páratlanul népszerű; ezekből a legtöbbet a mag tartalmazza, így hát nem csoda, ha ennek tulajdonították a legtöbb varázs- és gyógyerőt.

Zellermag

A zellermagot az ajurvédikus gyógyászat és a görög orvosok is alkalmazták, leginkább ízületi bántalmak ellen, de jónak tartották megfázásra, vízhajtónak, emésztéssegítőnek és májgyógyszernek is. Külön öröm, hogy ez a csodaszer valamilyen formában a világ minden táján megtalálható, bár valószínűleg a mediterrán térség az őshazája: Svédországtól Kínáig mindenhol van valamilyen változata.

Fogyasztó tabletták

Zeller gumó

A zeller leves alapja a gumó komoly karriert futott be szak-Európában, különösen Franciaországban, amit az angolszászok enyhe gyanakvással fogadtak, mert ők inkább a szárzellerben hisznek, a két iskola ennek megfelelően a nemesítés két gyökeresen eltérő módszerében hitt. A zeller zöldje sok C-vitamint, foszfort és meszet tartalmaz, a szárzeller pedig B1- és B2-vitamint. Télen, amikor kevés a zöldségféle, érdemes gyakrabban étrendünkbe illeszteni. Antioxidánsok is vannak benne, ráadásul megpárolva is megtartja kiváló tulajdonságait.

A lúgosító hatású zeller számtalan egészségre gyakorolt pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ezek közül sorolunk fel 13 hatást.

A zeller legalább nyolc olyan fontos vegyületet tartalmaz, melyek rákellenes tulajdonságokkal bírnak. Közülük az acetilének pl. képesek gátolni a rákos sejtek növekedését, a fenolsavak pedig blokkolják a prostaglandin aktivitását, mely a tumor sejteket a növekedésre ösztönzi. A kumarin védi a sejteket az anyagcsere során keletkező káros savaktól, valamint elősegíti a fehérvérsejtek működését.

A zeller a lúgosító gyümölcsökhöz hasonlóan a benne található értékes ásványi anyagokkal segít fenntartani a szervezet megfelelő pH-egyensúlyát, közömbösítik a szervezetbe kerülő vagy abban keletkező savakat.

A lúgosító hatásának köszönhetően a zeller elősegítheti az egészséges fogyást.

A forró éjszakák előtt főzz egy zeller levest! A zeller hasonlóan a cordyceps gombához szexuális vágy serkentő, potencianövelő hatású 

A zellerben lévő aktív hatóanyagok erősítik az immunrendszert és csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladások mértékét.

A zeller a répával, gyömbérrel, borsmentával, petrezselyemmel, kurkumával, kamillával és káposztával egyetemben képes lehet csökkenteni az allergia okozta kellemetlen tüneteket.

A gyökeréből készült juice vagy a zeller leves rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, a benne található értékes vegyületek segítik az artériák körüli izmok ellazulását, ezáltal a vér normális áramlását.

A fokhagyma mellett a legrégebben ismert koleszterin csökkentő, mely a káros LDL-koleszterin szintet mérsékelheti.

A gumóból készített lúgosító ital és a zeller leves elősegíti a vese egészséges működését, megelőzheti a vesekövek kialakulását.

A zellerben található kálium és nátrium elősegíti a vizelet képződést és a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

A lúgosító hatású gumó és szárak levében található ásványi anyagok nyugtatják az idegrendszert, kiváló hatásúak álmatlanság esetén.

A magok és a szárak tartalmaznak egy luteolin nevű vegyületet, mely csökkenti az agyban keletkező plakkok kialakulásának esélyét.

A zeller és zellermag a két legfőbb természetes COX-2 gátló forrás, mely nagy mennyiségben tartalmaz apigenint, ezért hatásos lehet minden gyulladásos megbetegedés esetén.

Készíts zöldség-, és gyümölcsleveket a zeller felhasználásával! >> Zelleres léböjt receptek

Természetes hashajtó, ezért kiváló aranyér megelőzésére, székrekedés, ellen, mivel elősegíti a megfelelő emésztést.

Olvass tovább a zellerről

Zsírfaló csodafegyver – a zeller

Hihetetlenül egészséges, gumójában alig van szénhidrát, viszont rengeteg életerőt adó vitamint és tápanyagot tartalmaz. Jöjjenek a legjobb zelleres receptek, melyekkel hipp-hopp megszabadulhatsz a fölösleges kilóktól! 
 
Érdemes feltankolnod a leghatásosabb karcsúsító zöldségből, ez pedig nem más, mint a zeller! A cukkini és a karfiol harcostársa a fogyókúrában: méregtelenítéshez a legjobb ötlet!
 
Minimális kalóriát tartalmaz, remekül nyugtatja az idegeket, ráadásul még az étvágyat is csökkenti
Magas rosttartalma felgyorsítja az anyagcseréd, vízhajtó hatása pedig segít kitisztítani a szervezetedben lerakodott salakanyagokat. 

Leghatékonyabban a zeller veszi fel a harcot a narancsbőrrel szemben!

Így készítsd el a zeller levest:

 
10 dkg gumós zeller 16, egy zellerszár mindössze 6 kalóriát tartalmaz!
Nyersen is érdemes rendszeresen zellert fogyasztanod, de változatos, finom ételeket is készíthetsz belőle. Mutatom a legjobb zelleres recepteket:

Zeller krémleves 

1 nagyobb zellergumót kockázz fel kis darabokra, tedd fel főni, fűszerezd sóval, borssal, ízlés szerinti fűszerekkel – akár curryt és római köményt is adhatsz hozzá. Ha megpuhult, öntsd fel vízzel, vagy húslével és botmixer segítségével turmixold krémesre. Végül főzd össze 2 dl főzőtejszínnel és a zeller leves tetejére szórj frissen vágott zeller zöldet.
 

Zeller chips

Hámozd meg a zellert és zöldséggyalun szeleteld vékony karikákra. Sóval, fűszersóval szórd meg, majd terítsd a zellerlapkákat egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Vékonyan kend be kacsazsírral majd 200 fokon süsd készre.
 

Zeller krémleves 

1 nagyobb zellergumót kockázz fel kis darabokra, tedd fel főni, fűszerezd sóval, borssal, ízlés szerinti fűszerekkel – akár curryt és római köményt is adhatsz hozzá. Ha megpuhult, öntsd fel vízzel, vagy húslével és botmixer segítségével turmixold krémesre. Végül főzd össze 2 dl főzőtejszínnel és a tetejére szórj frissen vágott zeller zöldet.
 

Zeller ropogós

1 nagyobb megtisztított zellergumót nagy lyukú reszelőn reszeld le. Keverj hozzá 1 tojást, 1 duci zúzott fokhagymát, sót, borsót, 1 csokor apróra vágott petrezselymet. Tegyél hozzá 3-4 evőkanál zabpehelyliszttel és kevés vízzel keverd össze, hogy egy jó állagú masszát kapj. Formázz belőle pogácsákat és kevés zsírban süsd ropogósra. Készítheted muffin formában is, sütőben sütve.
 

Sült zeller

Krumpli helyett készítsd el a zeller sült változatát. Vágd hasábokra a zellert, fűszersóval szórd meg, majd terítsd szét sütőpapírral bélelt tepsiben. Permetezd meg olvasztott zsírral, és süsd készre.
Forrás: Házi praktikák, ötletek, tippek csoport
 
A zeller leves helyett készíthetsz smoothie vagy turmix italokat is zellerből:

 

Pirított Csirkemell zellerrel

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version