Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Edzés után legjobb a kakaó

Edzés után

Edzés után legjobb a kakaó!

Edzés után legjobb a kakaó

Miért fontos edzés után a fehérje fogyasztása?

„A kakaóban található fehérje és szénhidrát aránya annyira jó, hogy bármelyik atléta használhatná egy-egy verseny után a különféle sportitalok helyett. És tévedés, ez nem csak egy desszert, ez egy igen egészséges energiaforrás is az izmoknak és a kitartó sportolóknak.” – mondta egy amerikai professzor.

Edzés után a tej vagy a kakaó éppolyan hatékony, mint egyes kereskedelmi forgalomban kapható sportitalok az edzés utáni regeneráció és a rehidratáció elősegítésében.

 A tej fehérje- és szénhidrátösszetételének köszönhetően kiváló üzemanyagként szolgál a kimerült izmok számára, elősegíti az izomépítést és csökkenti az intenzív terhelés okozta izomkárosodást. Ezenkívül biztosítja az izzadással elvesztett folyadék és ásványi anyagok, pl. a kalcium, a kálium és a magnézium pótlását.

„A kakaóban található fehérje és szénhidrát aránya annyira jó, hogy bármelyik atléta használhatná egy-egy verseny után a különféle sportitalok helyett. És tévedés, ez nem csak egy desszert, ez egy igen egészséges energiaforrás is az izmoknak és a kitartó sportolóknak.” – mondta egy amerikai professzor.

A University of Texas kutatói szerint az alacsony zsírtartalmú kakaó több energiát adhat egy intenzív edzés után, mint a sportitalok, vagy a kalória csökkentett italkonzervek.

Egy vizsgálatban azoknál a profi kerékpárosoknál, akik tejcsokoládét ittak edzés után, jobb testösszetétel tapasztaltak,  javult a teljesítményük, és általában jobb fizikai állapotba kerültek, mint azok a társaik, akik sportitalokat fogyasztottak.

forrás Testépítés,kakaó,Edzés után,testépítő ételek, izomnövelés, izomnövelő,edzés utáni étkezés,testépítés étrend,fehérjedús étrend,izomnövelés gyorsan
A James Madison Egyetem kutatói is hasonló eredménzre jutottak.

Az egyetemen 13, versenyszerűen futballozó egyetemista fiút vizsgáltak.

A résztvevők egy hétig ‘normálisan’ edzettek, majd négy napig intenzíven, és minden intenzív edzés után vagy zsírszegény kakaót, vagy szénhidrátdús energiaitalt kaptak. Két hét pihenő után az atléták újból elvégezték az egyhetes normál edzésből és négynapos intenzív edzésből álló programot. Az intenzív tréninig előtt, a kísérlet második napján és a kísérletsorozat végén a kutatók különböző teszteket végeztek, hogy összehasonlítsák az izomregeneráció mértékét a két azonos energiatartalmú, ám különböző összetételű ital elfogyasztását követően.

A tesztek azt mutatták, hogy két, illetve négy nappal az intenzív edzés után a kakaót ivókban szignifikánsan alacsonyabb volt az izomkárosodást jelző kreatinkináz szintje, mint a szénhidrátdús italt fogyasztókban.

Edzés utáni étkezés – maradjunk a jól bevált receptnél

  1. Terhelés után 1 órán belül a legaktívabbak a glikogén-szintetáz enzimek, ezért fontos a mielőbbi szénhidrát pótlás
  2. Problémát jelent, hogy a terhelés után nincs éhségérzet, ilyenkor jó lehet egy pohár kakaó fehérje turmix banánnal, 100% gyümölcs és zöldséglé
  3. Glükózbevitel az izomglikogén mennyiségét, fruktóz-bevitel a májglikogén raktárakat tölti fel elsősorban (a fruktóz előbb a májba kerül itt alakul át glükózzá)
  4. Közepes glikémiás indexű élelmiszerek javasoltak

A tesztek arra utaltak, hogy a sovány kakaó hatékonyan elősegíti az intenzív edzés utáni izomregenerációt a versenyszerűen futballozókban.
A két ital fogyasztása nem okozott különbséget az edzéseken nyújtott teljesítmény, a szubjektív izomfájdalom, a szellemi és fizikai fáradtság és az izomerő mértéke tekintetében.

Ez a vizsgálat megerősíti több korábbi kutatás eredményét, amelyek azt mutatták, hogy a tej éppolyan hatékony, mint egyes kereskedelmi forgalomban kapható sportitalok az edzés utáni regeneráció és a rehidratáció elősegítésében.

Sportolók diétájában elterjedt a CORDYCEPS, mely növeli a terhelhetőséget kirobbanó teljesítményt ösztönöz.

Javasolt receptek edzés után:

Csirke aszalt szilvával és mandulával 

Pikáns, őszibarackos csirke recept 

Tojásos cukkini recept

Pirított csirkemell zellerrel

A Probolan 50 által szabályozott tesztoszteronnak és esztrogénnek köszönhetően, a tested természetes képességeit fogja felhasználni a zsírégetéshez, növelve ezáltal az izmok tömegét.

Probolan 50 izomnövelő

forrás

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version