Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Hosszabb élet titka? D-vitamin és kalcium

egeszseges-taplalkozas-d-vitamin napfény vitamin

D-vitamin= napfény vitamin

Hosszú élet titka

Az Okinawa diéta követői akár 100 évesen is aktív életet élnek és ezt a sikert a gyulladáscsökkentő étrendnek köszönhetik. Most azonban egy új kutatássorozat arra mutatott rá, hogy szintén hosszabb életet élnek azok az idős emberek, akik D-vitamint és kalciumot szednek.

Hosszabb élet titka? D-vitamin és kalcium!

A D-vitamin és kalcium együttes szedése segíti az időskori csonttörések elkerülését, 9%-al csökkenti a halálozási rizikót.

A D-vitamin és a kalcium valószínűleg legjobban ismert csonterősítők.

A D-vitamin feladata a bélből felvett kalcium kalcium sójai beépíteni a csontokba és a fogakba. Tehát a D-vitamin felelős azért, hogy csontjaink épek és egészségesek legyenek. Ezenkívül még szabályozzák a foszfor háztartásunkat is. D-vitamin nélkül nem létezik erős csontváz. A nők számára az alacsony testzsírszázalék és a hormonális rendszer ehhez kapcsolódó zavarai jelentősen fokozzák a csontritkulás kockázatát, ezért az idősebb nők a csontritkulás elkerülése érdekében gyakran egészítik ki étkezésüket D-vitaminnal és kalciummal.

De mindez nem magyarázza azt az alacsonyabb halálozási rizikót amit a dán kutatók találtak. A kutatást Lars Rejnmark, a dániai Aarhusi Egyetem szakmai munkatársa vezette. Rejnmark véleménye szerint a három évre vetített 9 %-os halálozási kockázat csökkenés különösen magas. Rejnmark kihangsúlyozta, hogy ez az eredmény legalább olyan fontos, mint a koleszterinszintet csökkentő sztatinok vagy a magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek szedéséhez köthető előny.

Fogyasztó tabletták

 

Minden egyes próbában véletlenszerűen választották ki, hogy ki kap D-vitamint, illetve ki kap placebót. Egyes tanulmányokban a D-vitamint kalciummal is kombinálták.

Az alkalmazott D vitamin napi adagja 10-20 milligramm volt, kalciumból pedig 1000 milligrammot szedtek a kutatások résztvevői.

Forrás

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a Magyarországon a halandóság 7-10%-kal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne.

Valós probléma-e a D vitamin hiány?

Csontritkulás esetén fogyasszunk mákolajat 3-4 mokkáskanállal étkezés közben

Megdöbbentő felfedezés a mák csontritkulás elleni hatásáról:

Csontritkulás esetén fogyasszunk mákolajat 3-4 mokkáskanállal étkezés közben

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version