Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Az olívaolaj fogyasztása csökkenti az agyvérzés kockázatát

Az olívaolaj fogyasztása csökkenteni az agyvérzés kockázatát Az olivaolaj jótékony hatása

Az olívaolaj fogyasztása csökkenteni az agyvérzés kockázatát

Az olívaolaj fogyasztása csökkenteni az agyvérzés kockázatát

Az olívaolaj fogyasztása csökkenti az agyvérzés kockázatát.

Mi a stroke?

A stroke vagy agyvérzés leggyakrabban az agyba irányuló véráramlás gátlódása következtében alakul ki.

(A stroke  az agyérgörcs és az agyvérzés közös neve is.)

A telített zsírsavakban, például húsokban vagy vajban gazdag étrendek összefüggésbe hozhatók a stroke kialakulásával. Egy új tanulmány alapján a kutatók azt találták, hogy azok az idősebb emberek, akik intenzíven használják olívaolajat – ami azt jelenti, rendszeresen főznek vele, és használják salátaöntethez is -, 41 százalékkal kisebb valószínűséggel kapnak agyvérzést, mint azok, akik ritkán fogyasztanak. A hat éves vizsgálat vezető szerzője, Cecilia Samieri a Bordeaux Egyetemről azt mondta, hogy még nem világos, hogyan segíthet az olívaolaj csökkenteni az agyvérzés kockázatát, de így az emberek a kevésbé egészséges telített zsírok helyett telítetlen olívaolajat esznek.

Az oliva olaj jótékony hatása

Azt már régóta sejtették, hogy az olívaolajnak nagy szerepe lehet abban, hogy a mediterrán térség több betegség terén jobb egészségügyi mutatókkal rendelkezik az érrendszeri megbetegedések vagy a rákbetegségek terén. Már a korábbi kutatások is kimutatták egyébként az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatását. Maga az olaj tulajdonságai, köztük az olajsav vagy a polifenolok is okozhatják az olaj védőhatását. A polifenolok antioxidáns tápanyagok, amelyek csökkentik a gyulladást az érrendszerben. Az olajsav (egyfajta zsírsav) teszi ki az olívaolaj közel 80 százalékát.

Agyvérzés kezelése vagy megelőzése olivaolajjal?

Fogyasztó tabletták

A stroke vaszkuláris vérzés, vagy gyakrabban az agyba irányuló véráramlás gátlódása következtében alakul ki. A telített zsírsavakban, például húsokban vagy vajban gazdag étrendek összefüggésbe hozhatók a stroke kialakulásával.

A mediterrán népeknél – akik rendszeresen fogyasztanak oliva olajat -, alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedés. Ennek oka, hogy az olívában lévő telítetlen zsírsavak redukálják az érelmeszesedés és szívkoszorúér kialakulását okozó LDL-szintet a vérben. A rendszeresen fogyasztott jó minőségű olajnak vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Az olívaolaj nem gyógyszer, de fontos szerepe lehet a stroke megelőzésben. A legtöbb olívaolajat fogyasztókban a stroke 41 százalékkal alacsonyabb kockázatát mutatták ki, mint azokban, akik egyáltalán nem fogyasztották az olajat. Bár az szélütés vagy stroke -ami rossz érrendszer egészség eredménye-, a harmadik vezető halálok.

A francia kutatók így összegezték a kutatási eredményeket:

„Az idősebb embereknek javasolható az olívaolaj fogyasztása, mert jelentősen csökkentheti a szélütés kockázatát” 

Az Egyesült Államokban, a táplálkozási szakértő mégis arra figyelmeztetett, hogy az emberek tartózkodjanak a túlzott olívaolaj fogyasztásától, mert igen magas a kalóriatartalma.

A  spirulina javítja az anyagcserét, eltávolítja a méreganyagokat. Tovább a cikkhez

Olíva Pingvinek : Egészséges, finom és látványos

Olíva Pingvinek : Egészséges, finom és látványos

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version