Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

A vöröshagyma hatása: A hagyma baktérium és vírusölő hatása mellett jótékony az agytevékenységre is

A vöröshagyma hatása megfázásra

A vöröshagyma hatása vírusok, baktériumok ellen:

A vöröshagyma hatása magas vitamin és ásványianyag tartalmának köszönhető

A népi gyógyászatban már évszázadok üta használják a vöröshagymát, leginkább vírusok, baktériumok ellen: hagyma baktérium és vírus ölő hatása révén megpucolt illerve felaprított állapotban magába szívja a káros anyagokat. C-, B6-, B9-, B1- és B2-vitaminforrás, emellett tartalmaz ásványi anyagokat, mint kalcium és vas is

Mindezt a hagyma illóolajában található fitoncidáknak köszönhetjük, melytől könnyezünk is, 50-60 cm-en belül elpusztítja a kórokozókat. (A fitoncidák a növények testnedveinek gomba és baktériumölő anyagai.)

A hagyma külső, vörös hélya, azonban megakadályozza, hogy a hagyma idő előtt elkezdje „munkáját”.

Nagyon fontos, hogy a piacon, ha vásárolt hagyma ne legyen megpucolva. Vannak olyan árusok akik megtisztogatják a hagymát, mert így mutatósabb, ami igaz is, de nem anyira egészséges. Ezért van az is, hogy a hagymát, összevágott formában nem szabad hűtőben tárolni vagy esetleg fagyasztani.

Nátha idején, szintén jó segítséget nyújthat, ha összevágjuk apróra és azzal inhalálunk. Baktérium és vírusölő hatása, mely a légutakban is működik.

Meghűlés gyógyításaköhögés csillapítása, orrdugulás, tüdő légutak tisztítása

Influenza elleni szerek

A vöröshagyma az egyik leghatásosabb népi gyógymód meghűléses betegségek kezelésére. A népi gyógyászatban előszeretettel használják hurutos állapotok, légúti betegségek esetén.

“Reggel éhgyomorra egy kis fej vöröshagymát egyen meg, tisztítja a tüdőt” – ezt tarja a néphit. A nyers hagyma megöli a gyomorban és bélben található kórokozókat, erősíti a természetes bélflórát, és az epefunkció aktiválásával javítja az általános emésztést. Csökkenti az orrdugulást, illóolaja fellazítja a légutakat befedő nyákos anyagot. Enyhíti a hörghurutot, az erős köhögést és a rekedtséget. Hatékonyan alkalmazható a megfázás, influenza, torok- és mandulagyulladás, sőt a tüdőgyulladás esetén is. Mindenképp próbáljuk ki a hagymateát, mely során a hagyma héját is felhasználjuk.

Ajánlott óvodákban, bölcsödékben, ha járványos időszak van, hogy vágjanak ketté egy hagymát, így természetes úton sterilizálja a levegőt.

A vöröshagyma jótékony hatásai azonban mindezeken is túlmutatnak

Korábbi cikkünk alapjánhagyma természetes gyógyerejét hegesedésre, fülfájásra hajnövesztésre is használják.

A hagyma talpra tapasztva méregtelenít

A hagyma nemcsak erős természetes antibiotikum, hanem kiváló vitaminforrás is. A gyökérgumójában A-, B1, B2-, C-, E-vitamin és nikotinsav, ezenkívül ásványi anyagok, például kalcium, magnézium, mangán, foszfor és vas, valamint fehérjék és szívre ható anyagok találhatók.

A vöröshagyma és a fokhagyma segítségével a rák is leküzdhető. A hagymában található kvercetin nevű flavonoid egy erős antioxidáns, ami bizonyítottan rákmegelőző hatású. Az antioxidáns-tartalmának köszönhetően a vöröshagyma hatásos az egészséges bőrt megőrzésében   és a ráncok kialakulásának megelőzésében. Kutatók, akik a fokhagymának és a vöröshagymának fontos segítő és megelőző szerepet tulajdonítanak a rák elleni küzdelemben.

Vöröshagyma hatása az agyra, a memóriára

Az agyba jutó vér, megfiatalítják sejtjeit és stimulálják munkájukat. Az eredmény egy memóriavisszanyerés és a pozitív érzelmek fokozott érzékenysége. A hagyma késlelteti az agysejtek öregedését, így a memória romlásátA hagyma képes „megtisztítani” az agy sejtjeit, és késlelteti az öregedés folyamatát. A szakértők szerint a vöröshagyma fontos szerepet játszhat olyan agybetegségek késleltetésében, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Memóriajavító étrendkiegészítő

Mint kiderült, a hagyma kivételesen aktív kénvegyületeket tartalmaz, amelyek könnyen felszívódnak a szervezetben.

Ian Marber élelmiszerszakértő szerint: „A vöröshagyma a kéntartalmú vegyületek leggazdagabb és legelérhetöbb forrásai közé tartozik, amelyek a kutatások szerint lelassítják az öregedéssel járó memóriaromlást.”

forrás

Az öregedés, vagy öregség nem betegség. 

A magas hőmérsékleten főzött vöröshagymák elveszíthetik emlékezetüket segítő tulajdonságaikat, ajánlott alacsony hőfokon főzni.

Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe. A vöröshagyma hatása bizonyítottan enyhítő az asztma tüneteire is.

Vöröshagyma hatása a családalapításra

Egy néhány évvel ezelőtti kutatás kimutatta, hogy a hagyma fogyasztása megnöveli a spermaszámot, és a spermák motilitását (mozgékonyságát) is. 

Tudtad, hogy a sperma kitűnő vitaminforrás?

Facebook oldalunk
Ha tetszett a vöröshagyma hatása poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version