Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Természetes Inzulin, Szuperélelmiszer Cukorbetegeknek

kapor természetes inzulin

kapor természetes inzulin

A kapor a természetes inzulin, szuperélelmiszer cukorbetegeknek, mivel a kaporlevelek és magvak segítik a vércukorszint szabályozását

Táplálkozásunk, nagyban hozzájárulhat a vércukorszint enelkedéséhez és az inzulintermeléshez. Éppen ezért a cukorbetegségben szenvedők számára rendkívül fontos a megfelelő ételek fogyasztása . Míg számos gyógynövény, gyógygomba és fűszer segíthet a cukorbetegség kezelésében, a kaporlevelek is csodákra képesek. Cukorbetegek diétája a vércukorszint szabályozására.
Népszerű gyógy- és fűszernövényümk a kapor eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, Európába és az akkori Pannóniába a római légionáriusok hozták be.

Ganoderma diabetes ellen – Cukorbetegség ellen ganoderma gyógygomba

Mi található a kaporban?

 
A nyers kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. Tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez.
 

Koleszterinszint csökkentő hatás

A kapor fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
 
 

Illóolajat is készítenek a kaporból

 
A kapor illóolajának jellegzetes, erős illata van.
Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
 
A kaporban körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega 3 és 6 – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A kapor terméséből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.
 

A kapor pozitív hatásai 

Gyomorerősítő,  hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
 

Emésztést könnyítő kapor tea

1 teáskanálnyi összetört kapor termést forrázunk le 2 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Langyosan fogyasszuk!

 
A kapor apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre (a vegetatív idegrendszer része, fontos szerepe van az emésztés és a kiválasztás szabályozásában), jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. A növény szárának rágógumiszerű rágcsálása ajánlott.
 

Szívbetegségek esetén

 
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít. 
 
 
A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.
 
Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák. Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!
 

Vércukorszint-csökkentő hatás

Természetes Inzulin, Cukorbetegek bátran fogyasszák, mivel vanádium tartalma szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.
 
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
 

Hogyan hat ez a természetes inzulin?

 
A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.

GLUTÉNMENTES KOVÁSZOS UBORKA BURGONYÁVAL

 A természetben sok más olyan gyógynövény található, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkenteni a vércukorszintet. Hangsúlyosan fontos, hogy a napi folyadékszükségletünk egy részét megelőzés céljából, vagy kiegészítő terápiaként fedezhetjük természetesn inzulinként ható gyógyteákkal is.
Fahéj A fahéj az egész világon az egyik legkedveltebb fűszer. Ám nem csak különleges aromája miatt értékes, hanem az egészségre gyakorolt hatása miatt is. Amellett, hogy remek méregtelenítő és melegítő hírében áll, kutatások szerint a cukorbetegség esetén is érdemes fogyasztani, mivel csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet. Mindemellett csökkenti a „rossz” koleszterin mennyiségét is, ám arra nem árt ügyelni, hogy erősen allergizálhat! Felhasználási javaslat: Tabletta és tinktúra formájában kapható. Gyermekláncfű Sokan gyomnövényként tartják számon, ám ez a szapora virág valójában igen értékes gyógynövény, így kár irtani! Teaként és salátákhoz, sőt, szirupokhoz is kitűnő választás, így felhasználása igen széleskörű! Virágzás előtt a levele 2-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom! A gyökere magas inulin tartalma miatt természetes édesítőszer, szabályozza a szénhidrát- és a cukoranyagcserét, valamint nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Számos jótékony hatással bír, például serkenti az emésztést, az epetermelést, könnyíti a májműködést, csökkenti a koleszterinszintet és remek vizelethajtó. Hatékony puffadásra és gyomorrontásnál is. Felhasználási javaslat: Gyökeréből 1 teáskanálnyi mennyiséget 4-5 percig főzzünk 2 dl vízben, majd szűrjük le. Az egész növényből 1 csapott evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel és 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. 4 hétig tartó fogyasztása után tartsunk 2 hét szünetet- javasolja Dr. Babai László, a Budai Endokrinközpont természetgyógyásza. Görögszénamag A cukorbetegség és az IR elleni gyógynövények Szent Gráljaként is emlegetik, hiszen fő hatása, hogy késlelteti a cukor felszívódását, így csökkenti a vércukorszintet, és az inzulinnal szembeni rezisztenciát. Mindemellett trigonellin, kumarin és 4-hidroxi-izoleucin nevű aminosav tartalmának köszönhetően a diabéteszokozta szövődmények ellen is hatásosnak bizonyult. Külön jó oldala, hogy íze/illata kifejezetten kellemes! Felhasználási javaslat: 1 teáskanálnyi magot áztassunk 5 percig 2 dl hideg vízben, majd főzzük 10 percig. Méhösszehúzó hatása miatt fogyasztása kismamáknak nem ajánlott! Viszont szülés után fokozza a tejtermelést. Tabletta formájában is kapható. Erdei szederlevél Bár az erdei szederlevél leginkább a reumás fájdalmak és a köszvény hatékony gyógynövényeként ismert (húgysavcsökkentő), ám a diabétesz ellen is felveszi a harcot, mivel csökkenti a vércukorszintet. A cukorbetegséget megelőző állapotok ellen is hatásos, így inzulinrezisztenciában, prediabéteszben szenvedőknek kifejezetten ajánlják. Kismamák is fogyaszthatják, a terhesség alatt fellépő cukorbetegség esetén is bátran iható! Felhasználási javaslat: 2 kávéskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A kapor fogyasztása egész évben ajánlott

A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz és öntetként.
 

A friss kapor, -mint természetes inzulin- javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg. 

A ganoderma gyógygomba segít a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében

 
A téli időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért kézenfekvő a szárított kapor készítmény.
 
 
 
forrás : agrotrend.hu
Exit mobile version