Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

A meztelenül alvás 5 egészségügyi előnye – Meztelen alvás = Jó közérzet

Meztelen alvas

Meztelenül alvás

A meztelenül alvás 5 egészségügyi előnyeMeztelen alvás

Mik a meztelen alvás egészségügyi előnyei?

Úgy tűnik, hogy a meztelenül alvás nemcsak szexi, de az egészségre is hasznos. Íme öt meglepő (és tudományosan megerősített) előnye a  meztelenül alvásnak:

Rosszul alszol? A meztelen alvás javítja az alvás minőségét

  Egy ausztrál tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a nem megfelelő testhőmérséklet szabályozás valamilyen szinten álmatlanságot okoz. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a testhőmérséklet szabályozás jelentős mértékben segíti a mélyebb alvást. Az egyik vizsgálatban, holland tudósok speciális termo pizsamát adtak a résztvevőkre annak érdekében, hogy a nélkül csökkentsék a bőr hőmérsékletét, hogy a test belső hőmérséklete változna. Ennek eredményeként, a résztvevők megszakítás nélkül, nyugodtabban, és többet tudtak aludni.  

Tehát, ha nehéz takarót használsz a vagy meleg ruhát viselsz éjszaka, akkor negatívan befolyásolod az alvást.

 

A meztelen alvás csökkenti a hasi zsír lerakódását és a kortizol szintet

  Természetes éjszakai testhűtés segít csökkenteni a kortizol szintet. A kortizol, vagy más néven stressz hormon, számos rendellenesség kialakulásáért felelős, beleértve a magas vérnyomást és a koleszterin szintet.

A nyugtalan alvás fokozza az étvágyat, hormonális egyensúlyhiányt okozhat, és a gyengíti az immunrendszert.

15 étel idegesség ellen! Őrizzük meg a hidegvért és a nyugalmat!

Éjjel 22:00 és 02:00 között, amikor a test mélyen pihen, a kortizol szintje a minimumot éri el. Éjjel 02:00 után, a mirigyek aktívabban termelnek a kortizolt annak érdekében, hogy felkészítsék a szervezetet a következő napra, és ettől érezzük magunkat energikusnak ébredéskor.   Alváshiány esetén, kórosan magas kortizol szinttel ébredünk, ami valószínűleg serkenti az étvágyat (különösen a „kényelmes” élelmiszerek, mint például édességek és sütemények iránt), és fokozhatja a túlzott étkezések tendenciáját. Mondanom sem kell, hogy ez hozzájárulhat a hasi zsír lerakódásához.

A meztelenül alvás ösztönözni az öregedés gátló hormonok termelődését

  A hálószoba, illetve a test hőmérsékletének 21 ˚C fölötti tartása megakadályozza melatonin és a növekedési hormonok termelődését, amelyek a leginkább az öregedés gátlás miatt fontosak.   A melatonin szabadul fel, amikor teljes sötétségben alszol. A sötétség ugyanis egy enyhe, de szignifikáns hűtést jelent a szervezetnek. A növekedési hormonok a  testhőmérséklet csökkenésével szabadulnak fel. A „Sleep” folyóirat tanulmánya kimutatta, hogy az alvás maga kiválthatja a növekedési hormonok kibocsátását.

Teljesen biztonságos és természetes étrendkiegészítő

A meztelen alvás 

  Mint már említettük a magasabb szoba-, vagy testhőmérséklet gátolja a növekedési hormonok termelődését, ami elengedhetetlen a gyógyulás illetve a szövet helyreállítás érdekében. A University of Warwick tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy azoknál, akik 6 óránál kevesebbet alszanak, azoknál háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki a cukorbetegség és szívbetegség valamint a nem kívánt súlygyarapodás. Az alváshiány együtt jár a kortizol és az éhség hormonok termelődésével, ami inzulinnövekedést okoz. Ez szintén összefüggésbe hozható a kevesebb a zsírégető és az étvágyat szabályozó hormonok termelésével.  

A meztelen alvás fellendíti az oxitocin termelődést

  Az oxitocin egy erős jó érzést keltő hormon (más néven a „szeretet hormon”), amely részt vesz a szexuális fogékonyság és orgazmus, a stressz, a depresszió elleni küzdelemben. Az oxitocin csökkenti a gyulladásokat azáltal, hogy javítja a bélmozgást, és csökkenti a vérnyomást. Tehát, ha Ön és partnere meztelenül alszik,a bőrfelületek érintkezése fokozhatja az oxitocin termelődést. És persze, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a meztelenül alvás legnyilvánvalóbb előnyét:

Kiválthatja a szexuális vágyat Ön és partnere közt, ezzel több intim pillanatot tölthetnek együtt.  

Az Oroszlánsörénygomba oldja a nyugtalanségot a stesszt, segíti az alvást.

Ha ez nem elég ok, hogy a pizsamát eldobjad ma este, akkor nem tudom, mi van 🙂

forrás

Facebook oldalunk

Ha tetszett a poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version