Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Őszi gyógynövények hatásai csipkebogyó, kökény, boróka, bodza, galagonya, madárberkenye

gyogynovenyek-hatasai

gyogynovenyek-hatasai

Őszi gyógynövények hatásai, csipkebogyó, bodza, galagonya, madárberkenye, kökény minden betegségre!

A természetben gyógyító növények tárháza folytatódik az ősz beköszöntével. Az őszi kirándulások alkalmával érdemes gyűjtögetni ezekből a gyógynövényekből, vigyük haza egészségünkre válhat minden darabjuk! Lássuk csak mik az őszi  gyógynövények hatásai?

Csipkebogyó (a vadrózsa termése)csipkebogyo

Immunerősítő, roboráló hatású, használhatjuk náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére, jót tesz bélhurut, hörghurut esetén, javítja az emésztést, vízhajtó, vese – és hólyagbántalmakat is gyógyít, serkenti a mellékvesék és a máj működését, és idegnyugtató is.

Csipkebogyó hatása a szervezetre:

C-vitaminban rendkívül gazdag, de A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne. Erősíti a vérereket, a kötőszövetet, a csontok szilárdságát. Ellenállóbbá válik tőle a szervezet, erősödik az immunrendszer.

Immunerősítő, roboráló hatású, használhatjuk náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére. Jót tesz bélhurut, hörghurut esetén, javítja az emésztést, vízhajtó, vese – és hólyagbántalmakat is gyógyít, serkenti a mellékvesék és a máj működését, és idegnyugtató is.

Fogyasztó tabletták

Kevés mézzel fogyasztva, a vesének segít a fehérjék lebontásában. Lehetőleg még narancssárgán szedjük le, ekkor van benne a legtöbb vitamin. A jól ismert tea mellett készülhet belőle hecsedlilekvár, mártás és szörp is.

Csipkebogyó lekvár készítése tartósítószer nélkül, minimális cukor felhasználásával

Csipkebogyó tea receptek a megfázásos időszakra

Kökény

Aki fogyókúrázik, nagy hasznát veheti ennek a termésnek, mivel a kökény húsa zsírcsökkentő hatással bír, szabályozza az anyagcserét.

A kökény hatása a szervezetre:

A kökény a szilva rokona, kinézetét illetően talán az áfonyára hasonlít leginkább. Akkor szokás szedni, mikor megcsípte a dér, ekkor édesebb. Bélhurut ellen hatásos, a virágja hashajtó hatású, de a terméséből főzött kökénylekvár hasfogó hatású. Enyhe vérnyomáscsökkentőként is ismert.

Aki fogyókúrázik, nagy hasznát veheti a kökénynek, mivel a kökény húsa zsírcsökkentő hatással bír, szabályozza az anyagcserét.

Oprah, Dr. Alan J. Morgan és csapata felfedezte a legolcsóbb megoldást a karcsú, zsírmentes test elérésére – egy módszer, amely végigsöpört Hollywoodon! 

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Vadételek ízesítőjeként gyakran használják, de híres a belőle készült gin is. Szörpje szintén fogyasztható.

Boróka A középkorban szinte mindenre jónak tartották: fejfájás, vese- és hólyagbetegségek, tüdőbaj és láz csillapítására.

Közönséges boróka gyógynövények hatásai

Közönséges boróka hatása:

Vértisztító, izzasztó, élénkítő, emésztésjavító és méregtelenítő hatású. Fokozza a máj és az epe működését, vizelet hajtó, ezért akinek vesepanaszai vannak, óvatosan bánjon vele. Javítja az étvágyat, fertőtleníti a légzőszerveket és a húgyutakat. Használják fűszerként is frissen vagy szárítva, egészben vagy őrölve. Különösen vadhúsok, mártások, pácok ízesítésére alkalmas. Kellemes illata miatt a húspácok és füstölőszerek egyik legjobb alkotórésze. Keverékekben reuma ellen használatos. Készítenek belőle lekvárt és híres párlatokat is, ilyen a borovicska és a gin.

A bodza termése  – bodza bogyó

A fekete bodza gyümölcse nagyon jó izzasztó, vértisztító, serkentőszer, és kiválóan gyógyítja a reumatikus megbetegedéseket.

A bodza hatása a szervezetre:

Bár a bodzának gyakrabban használjuk a virágját (Bodzaszörp recept), termése, bogyója is jótékony hatású. A bodzának két fajtája van, a fekete bodza, és a gyalog bodza, vagy más néven földi bodza, ami enyhén mérgező, ezek a bogyók fogyasztása hányást, hasmenést, látászavarokat okozhat. (Mérgező hatását nem olyan rég fedezték fel)

Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa, bár a fa méretet csak a legjobb termőhelyeken éri el. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező.

A bodzabogyó sok C- és A-vitamint tartalmaz, nagyon jó izzasztó, nátha ellen és vesepanaszokra is bevethető. A bodza teája enyhe hashajtó, és vizelethajtó hatású.  A bodza (bogyó) nedve zsábának és köszvénynek  is gyógyszere, továbbá fájdalomcsillapító és nyugtatóhatású. Görcsös, migrénszerű fejfájás, isiász és reuma esetén különösen ajánlott. Nyersen fogyasztva a bogyók hashajtóként használhatók. Megfőzve viszont már nem. A gyümölcsből készült befőtt és dzsem gyomor-, vese-, hólyagöblítő, tüdőbajosoknál kitűnő tüdőtisztító. A fekete, érett bogyókból izzasztó hatású gyógybor készíthető.

Almával keverve lekvár, de akár bodzapálinka is készülhet belőle.

Mikor lehet begyüjteni a bodzabogyókat? Szeptember második felében lekvár- és dzsembefőzési minőségű bodzabogyót szedhetünk. Az október első felében szedett bogyókat szárításra lehet gyűjteni. 

galagonya

A galagonya gyógynövények hatásai

A galagonya hatása a szervezetre:

A galagonya termésből készült lekvárt szívlekvárnak is mondják: segíti a szívműködést és csökkenti a vérnyomást. Szinte kizárólag teának főzve fogyasztjuk, ez szabályozza a szívritmust, hatásos érelmeszesedés ellen, rugalmasan tartja a szív és az erek izmait. A galagonya kémiai vegyületei különösen hatékonyak a koszorúerek kitágításában, állítja Phyllis Balch táplálkozási szakértő.

A galagonya használata:

Két teáskanálnyi szárított galagonyát 2 percig 2 dl vízben kell főzni, így oldódnak ki értékes hatóanyagai.

A népi gyógyászatban megszárított terméséből főzött teát a vesekőképződés megakadályozására ajánlják.

Madárberkenye

A Madárberkenye hatása a szervezetre:

A Madárberkenye növénynek nem csak a termését, de a levelét is felhasználhatjuk, fekete tea pótlására is alkalmas. A terméséből készült tea vese- és húgyúti problémák kezelésében hasznos, vesekőképződés ellen és a húgyutak fertőtlenítésére alkalmas. Általában a dércsípte bogyókat szedik le, főznek belőle lekvárt, zselét, mártást húsok mellé, de édes süteményekbe is beletehető.

A gyógynövények hatásai sérülhetnek főzés, vagy sütés közben, a magas hőmérséklet roncsolja vitaminokat.

A  gyógynövények hatásai mellett a spirulina alga hatása is figyelemremáltó.

Spirulinát keresd a http://ganodermashop.hu/termekek oldalon

Forrás: egeszsegtukor.hu
Facebook oldalunk
Ha tetszett az őszi gyógynövények poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version