Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Délutáni alvás – Ugye milyen jó lenne egy kicsit pihenni napközben??


A napközbeni szunyókálás / délutáni alvás drámaian megnöveli tanulási képességet, javítja a memóriát, a tudatosságot, és a hatékonyságot.

Sok európai országban élvezik a délutáni alvás előnyeit olyannyira, hogy  a lakosság legnagyobb része leteszi a fejét egy gyors szunyókálásra, amivel újratöltődnek, és aktívan állnak vissza a munkába.

Sajnos hazánkban nem ez a helyzet, nálunk nem csak luxusnak számít a délutáni alvás, hanem egyenesen lustaságnak is.

Ha  TE azok között vagy, akik élvezik az alkalmi délutáni szundit, akkor továbbra is tartsd meg  a szokásodat!  Vizsgálatok kimutatták, hogy ez normális és szerves része a cirkadián (alvás-ébrenlét ciklus) ritmusunknak.

A délutáni alvás pozitív hatásai

Kisgyerek korban néhányunk számára szinte kínzás volt az ebéd utáni alvás az óvodában. Emlékszem szívesen számoltam a hangyákat, csak teljen már el az alvásidő. Pedig a fejlődő szervezet számára különösen fontos a délutáni alvás.

De mi a helyzet a délutáni alvással felnőtt korban?

Tanulmányok kimutatták, hogy a rövid délutáni alvások javíthatják a tudatosságot és a termelékenységet. Nem kell sokat pihenni,  15-20 perc már elég lehet ahhoz, hogy TE is érezd a különbséget.

Az University of Colorado Boulder  tanulmánya szerint azoknak a gyerekeknek, akik nem alszanak délután kevesebb az örömérzésük  és kisebb érdeklődést mutattak. Emellett nagyobb volt a szorongásuk és kisebb a problémamegoldó készségük is, mint a többi olyan gyereknek, akik aludtak rendszeresen. Ugyanez a tapasztalat a felnőttek esetében is. A kutatók megállapították, hogy a Berkeley felnőttek, akik rendszeresen kihasználják a délutáni pihenést és szunyókálást, könnyebben tanulnak és a jobb memória funkciójuk is. Miért oly fontos a délutáni szundítás? Mert ez egy „újraindítást” ad az agynak, ahol a rövid távú memória törlődik, az agy felfrissül a fásultság vagy a fáradság helyett.

A ganoderma rendszeres fogyasztása révén a legtöbb esetben csökken az alvással töltött órák száma, az alvás pihentetőbbé válik, az étvágy optimális szintet ér el és a salakanyagok rendszeresen és könnyen távoznak.

Mennyi ideig tartson a napközbeni szundizás? mennyit kell aludni

A szakértők szerint a 10-20 perc is elég ahhoz, hogy felfrissüljön az elme, megnövekedjen az energia, fokozódjon az éberség. Az ilyen alvás nem olyan mély, mint a hosszabb alvások és ébredés után közvetlenül képesek vagyunk visszatárni a napi rutinhoz. Ha a szunyókálás eléri a 30 percet, kissé aléltan ébredünk, mert egy 30 perces alvási időszak elég a mélyebb alvásszakasz eléréséhez. Ugyanez mondható el, ha egy órát tudunk aludni, viszont ezek a 60 perces alvások kiváló lendületet adnak a memóriának. Az ajánlott leghosszabb szundikálási idő körülbelül 90 perc azoknak, akik éjszaka nem tudnak eleget aludni. A teljes alvási ciklust, javíthatja a memóriát és a kreativitást.

Ön milyen kávét iszik? A ganodermás gyógykávé serkenti az agyműködést

A ganodermás kávé, egész testünkre pozitívhatást fejthet ki, javíthatja a memóriát, a közérzetünket, szervezetünk öngyógyítható képességét.

Neked mennyi alvásra van szükséged?
 

Akik érzik a délutáni alvás jótékony hatását nyugodtan gyakorolják ahányszor csak lehet.

Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet, hogy nem kell feláldozni éjszakai alvásidőt a délutáni pihenés érdekében. Elsődleges cél a kiadós, jó éjszakai alvás. Klikk a képre miért jó meztelenül aludni! 

A baloldali alvás jót tesz az egészségnek! Miért aludj a bal oldaladon?

Exit mobile version