Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Tengervizes orrspray házilag fillérekből

tengervizes orrspray hazilagORRSPRAY HÁZILAG

tengervizes orrspray hazilag

Tengervizes orrspray házilag

Nem vagyok híve a gyógyszereknek, amíg lehet kerülöm őket és amíg nem szükséges, a gyerkőcöknek sem adjuk feleslegesen. Viszont a sós víznek még én sem vagyok ellenére mert az tényleg hasznos része a háztartásnak, sokat tud segíteni nem csak felnőtteknek, gyerekeknek is.

Milyen kár, hogy a Tengervizes orrspray, vagyis a csomagolt sós víz árusítása nem nekem jutott eszembe. Pedig milyen népszerű, ki lehet öblíteni az orrból a polleneket, valamint kicsiknél a tapadós vagy száraz “cicakakit” porszívózható állapotba lehet hozni vele. Szóval tényleg jó hatású.

Számoljuk ki:

Tengervizes orrspray házilag

Hozzávalók

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, majd keverjük el a sóval.

Használhatjuk melegen inhalálásra vagy arctisztításra (esetleg 1 csepp illóolajat csepegtetve bele), illetve a lehűtött vízzel feltölthetjük a kiürült orrspray-s flakonunkat, vagy használhatjuk cseppentővel mint az orrcseppet.

Számoljunk, mennyibe kerül az orrspray házilag:

Egy köbméter csapvíz 250 Ft, egy kiló közepesen drága tengeri só 145 Ft. Kilenc kiló só kell egy köbméterbe, hogy 0,9 tömegszázalékos, azaz fiziológiás oldatot kapjunk. (Jó, a pontosság kedvéért: előbb ki kell merni kilenc litert, hogy a végső elegyünk legyen pont 1000 kiló, úgyis tudom, hogy valaki beleköt)

Összegezve:

1550 forintból megvan egy köbéter orrspray. (Ha sima bányászott sót használunk, akkor hétszáz.)

Ugyanezt a sósizes oldatot árulják a patikákban orrspray formájában néhány száz forintért. „Természetesen” nincs kirakva a polcokra, külön kérni kell – különben alig venné meg valaki a többi drága orrspray termékeket…

Ha esetleg éppen nincs ilyen üres, pumpás orrspré vagy másik pumpafejet szeretnénk, vegyünk olyan gyári orrsprét, ami szétszedhető, utántölthető – a Nasic például ilyen, ez minden gyógyszertárban kapható. Szedjük szét és öntsük ki a tartalmát, máris van utántölthető orrsprénk!

ORRSPRAY HÁZILAG OS ELKÉSZÍTÉSE:

Így vehetünk fiziológiás sóoldatot:

– Gyógyszertári üvegben kikeverve: desztillált víz és NaCl használatával tökéletes „tengervizes” orrsprét kevernek ki. Számos gyógyszertárban már van elkészítve különböző méretű üvegekben, és recept nélkül is kiadják! Vannak azonban helyek, ahol várni kell kicsit vagy előfordulhat esetleg, hogy receptet kérnek. Három deciliter üveggel együtt kb. 200-300 forintba kerül.

– Infúziós zacskóban/műanyag palackban: fél liter kb. 260 forintba kerül, viszont csak receptre adják ki (Nátrium-klorid 0,9% infúzió, Salsol infúzió). Praktikus egy nagyobb átmérőjű, rózsaszín tűt venni hozzá, amelyen keresztül az orrspré üvegébe tudjuk folyatni a sóoldatot.

(A gyárilag előállított 5-10 ml-es, receptköteles sóoldatos ampullákat sokan inhaláláshoz váltják ki, de nagyon drágák, használatukat nem javaslom (50-100 ml kb. 3000 forint).

Salvus-víz orrban történő használatát nem ajánlom, mivel szárítja az orrnyálkahártyát és ezáltal komoly, kellemetlen tüneteket okozhat. A csapvizet sem ajánlom! Létezik hipertóniás sóoldat is a gyári készítmények között, ez orrdugulás esetén lehet előnyös – ezt szintén ki tudják keverni gyógyszertárban. Sőt: számos gyógyszertárban van saját „orrspré-recept”, például nagyon kellemes eukaliptusz aromát is kevernek a sóoldathoz.

Mikor és hogyan használjunk a házilagos orrsprayt?

A nemzetközi ajánlások és kutatások egyértelműen ajánlják a sóoldat használatát náthában, allergiában, orrdugulás, sűrű orrváladék vagy arcüreg-gyulladás esetén.

Csecsemőknél cseppentővel kell a sóoldatot bejuttatni orrleszívás előtt (gyógyszertárban kapható 10-20 ml-es műanyag cseppentős palack), de véleményem szerint váladék oldására hatásos és jó az anyatej cseppentése is. Orrleszívás előtt használva várni kell, amíg az anyatej vagy sóoldat fellazítja a váladékot!

Bármilyen hatóanyag-tartalmú orrspray használata előtt érdemes fiziológiás sóoldattal „átöblíteni az orrot” (sóoldat befújása néhányszor, majd orrfújás), hiszen ezáltal a nyálkahártyák felülete megtisztul, így az utána befújt hatóanyagos orrspray egyértelműen jobb hatásfokot tud elérni.

Az antihisztaminos, szteroidos orrspray lehet teljesen hatástalan is, ha nem megfelelően használjuk!

Fontos a beadás módja is:

Ha az orrsprét felfelé, a fejtetőnk felé fújjuk be, nem oszlik el megfelelően az orrjáratban.

Orrspray házilag, A helyes alkalmazás:

Egyik orrjáratunkat fogjuk be, fejünket hajtsuk kissé előre, a sprével pedig kicsit kifelé, enyhén a fülünk felé fújjunk be; a fújással egyidejűleg pedig lassú belégzés javasolt az orron keresztül.

Fontos:

– Gyógyszert (antihisztamin, szteroid stb.) tartalmazó orrspray befújása esetén ajánlott előtte sóoldatos orrsprayt használni, orrot fújni (így kitisztul az orr), és az orrspré beadásának módjára is figyelni kell (a fülünk felé fújjunk, közben lassú belégzés)

– Érdemes gyógyszertárban utántölthető orrsprayt venni:

ha gyógyszertári üvegben kikevert fiziológiás sóoldatot nem tudunk beszerezni, konzultáljunk orvosunkkal, érdemes tőle 500 ml-es fiziológiás sóoldatos infúziós zacskó/műanyag palack felírását kérni. Ez hónapokig, évekig elég és nagyon olcsó, így rózsaszín tűt felül beleszúrva egyszerűen használható. A sóoldatos orrspré annyira alap kell, legyen minden háztartásban, családban, mint a láz/fájdalomcsillapító!

forrás: http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/21527/novak_hunor_a_tengervizes_orrspret_sok_ezer_forint_helyett_nevetseges_aron_is_megkaphatja

Facebook oldalunk
Ha tetszett a tengervizes orrspray házilag poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version