Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Paleo-t ettem, kopasz lettem

paleo dieta hajhullas, kopaszodas

Paleo diéta hajhullás, kopaszodás

Paleo diéta pro és kontra

Paleot ettem kopasz lettem

Paleo-t ettem kopasz lettem…

A modern, feldolgozott ételek sokszor egészségtelenek, ez köztudott, de valóban a kőkorszaki étrend lenne a megoldás?

Paleo diéta és a hajhullás

A paleolit diéta követői szerint :“ A kőkorszaki körülményekhez igazodott az ember szervezete, a génállományunk pedig alig változott azóta, úgyhogy biológiai értelemben az ősember táplálkozási szokásai felelnek meg legjobban a mai emberek igényeinek is. “ Egyes paleo verziókban a hüvelyesek sem megengedettek, tehát lencsét vagy babot sem fogyasztanak.   A paleolit diéta követői szerint a modern ételek okolhatóak például a szívbetegségekért, a cukorbetegségért vagy a rákért:”A modern étrend nem igazodik az ősi anatómiához” – érvelnek. A BBC egyik cikke arra keresi a választ, hogy alátámasztják-e tények azt a feltevést?

Paleofantázia: a gének változnak

“Marlene Zuk a Minnesota Egyetem evolúcióbiológusa, egyben a Paleofantasy című könyv szerzője viszont azzal érvel, hogy mivel az emberi faj genetikai állománya folyamatosan változik (az egyes gének más-más arányban, de módosulnak), nincs okunk azt feltételezni, hogy a mai ember genetikailag megegyezne az ősemberrel. “ “A gének változására egy közelebbi példát is hoz a szakember.   A laktóz-tolerancia például alig hétezer éves. A szarvasmarhákat eredetileg a húsukért és a bőrükért tartották, nem a tej miatt. Ám azok a felnőttek, akik gond nélkül meg tudták emészteni a tejet, evolúciós előnyre tettek szert azokkal szemben, akik nem. Nem csak extra élelemforráshoz jutottak, de a tehéntej friss és tiszta is volt. A gyermekeik pedig a tehéntejet toleráló génváltozatot örökölték, így később egyre több felnőtt is ihatott tehéntejet. (A csecsemők nem tudják a tehéntejet megemészteni, nekik a tehéntej ma is hasfájást és hasmenést okoz.)”  

Laktoz tolerancia

Való igaz, hogy a készételek sokszor egészségtelenek, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani pedig egészséges.

Biztos jót tesz a paleo-diéta?

Paleot ettem kopasz lettem: Minap a barátnőm mesélte tapasztalatát a Paleo diétáról. -„Képzeld a kihullott a hajam a szempillám és a szemöldököm is, és a fodrász szerint nem igazi hajszálak nőnek vissza, csak szőrszálak. Most fele annyi hajam van, mint előtte.„ Hat hónapja kezdte el a diétát, és ez a hajhullás nem tett jót a lelkének… Igen, a paleo étrend tudományos háttere csak részben megalapozott, az ősi étrend pontos másolása lehetetlen: bár egyre több kultúrában fogyasztanak rovarokat, soha nem fogsz rendszeresen csigákat, hernyókat, lárvákat, sáskákat és más ősi csemegéket falatozni, hiába népszerűek ezek a furcsa fogások pl. Afrikában és Ausztráliában! 

A vörös húsok, zsíros ételek rendszeres és az átlagosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása fokozhatja bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát! „Őseink átlagosan a kora harmincas éveikben haltak meg különféle okok miatt. Mivel a főbb nyavalyák csak idősebb korban jelentkeznek, nem tudhatjuk, mennyire károsított volna a húsgazdag táplálkozás negyven év felett. A helyzet egyébként az, hogy az egyes fajok átlagos élettartama evolúciósan optimalizált, amelynek oka az, hogy a génjeink nem a hosszú életkorban, hanem az utódokba való átkerülésben érdekeltek.” Az oly sok vitát kavaró paleolit diéta elérkezett a tapasztalatokkal teli stádiumba. Pro és kontra vélemények és tapasztalatok. Az biztos, nem szeretnék félig kopasz lenni, szemöldök és szempilla nélkül pedig el sem bírom képzelni magam.

Referenciák:

http://deansdale.blog.hu/2013/10/29/a_nagy_etrendbloff_ujraragva

http://index.hu/tudomany/2013/10/29/paleolit/

Erős, dús hajkorona Hajnövesztő

Gyors hajnövesztés? Folixin hajnövesztő!

Kopaszodás, ellen

A gyors fogyásra az okos megoldás a csökkentett kalória bevitel. Kalória Kalkulátor – Számold ki, mennyi energiára van szükséged!    

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek >>

Facebook oldalunk Tags: paleolit étrend, paleolit diéta, paleo étrend, paleo, paleo diéta

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version