Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Hogyan küzdjünk a lábgomba és a körömgomba ellen?

Lábgomba és körömgomba tények és tapasztalatok

Lábgomba, körömgomba kezelése, tipp gombás fertőzés, gombásodás ellen

Télen, nyáron fontos a lábak gondozása. Ügyeljünk egész évben a megfelelő ápoltságra, hogy nyáron bátran viselhessük kedvenc szandálunkat. A gombás fertőzések könnyedén terjednek emberről emberre, uszodákban, strandokon, ahol az egyik leggyakoribb fertőzés a lábgomba és a körömgomba

De vajon hogyan küzdjünk a gombásodás és leginkább a körömgomba ellen?

Gombásodás (lábgomba) felismerése:

A lábujjak közötti gombás fertőzés első tünete a viszketés, majd enyhe hámlás jön létre. A lábgomba az egyik leggyakoribb gombás bőrbetegség. A betegség kialakulására hajlamosít a zárt, nem szellőző cipők és műszálas zoknik, harisnyák viselése, a láb izzadásra való hajlama, perifériás vérellátási zavarok, stb.

Gombásodás (lábgomba)  megelőzése:

Igen fontos a higiéniás szabályok betartása. A cipőt és zoknit naponta cserélni kell. Lábmosások után a lábujjak közötti területet alaposan ki kell szárítani, mielőtt zoknit húzunk.

 Ugyancsak javasolt a lábujjak közötti gézcsík alkalmazása az összefekvő területek izolálása céljából. A cipőket érdemes félévente fertőtleníteni. A hosszú ideig nem kezelt gombás folyamat a lábfejre és a talpra is terjedhet és további gombásodás okozója is lehet. A családtagokat is érdemes egy időben kezelni, mert az otthoni mezítlábas közlekedéssel a fertőzés egymásnak átadható, illetve a zuhanytálca is fertőző forrás lehet.

A körömgomba fertőzésnek különböző fokozatai vannak. Az irodalmi adatok szerint Európában 4-20%-os az előfordulási gyakoriság és ennek 80%-ában a lábon, 20%-ában a kézen vannak a tünetek.  A fertőzés leggyakrabban a körömlemez szabad széle felől történik. A köröm elveszti fényét, a szélen felrostozódik, törékennyé válik és alatta sárgás-fehéres, vagy barnás morzsalékony massza keletkezik.

Németh Dániel Világbajnok elmondja

Körömgomba kezelése, tipp gombás fertőzés, gombásodás ellen

Körömgomba okai: A Perifériás vérellátási zavarok, diabetes mellitus, hyperhidrosis, a köröm területére lokalizálódó psoriasis, lichen ruber, szűk cipők okozta traumák hozzájárulhatnak a fertőzés kialakulásához.

Körömgomba kezelése:

A körömgombát az esetek nagy részében antibiotikumokkal 3-6 hónap alatt csaknem 100%-an gyógyítják. A belső kezelés mellett fontos a rendszeres dezinficiens fürdő, áztatás, mechanikai tisztogatás és a helyi antibiotikus kezelés is.

A kezelés alatt és a végén szükséges a cipők, papucsok fertőtlenítése. Láb,- és körömgomba kezelése gyógyszer nélkül:

Nagyfokú fertőzésveszélye miatt nagy odafigyelést igényel, mert a gomba az antiszeptikus mosóporok használata mellett és az energiatakarékos 40 fokos hőfokon nem pusztul el, inkább szaporodik, így átterjed a család tagjai által használt ruhadarabokra, törülközőkre, így további fertőzéseket okoz.

Mire kell vigyázni gombás fertőzés esetén?

Íme néhány dolog, amit könnyedén megtehetünk körömgomba esetén:

· Tartsuk a körmöket rövidre vágva, és reszeljük is le a vastag területeken.

· Ne használjuk ugyanazt a körömvágót és reszelőt az egészséges körmökön amit a fertőzött körmökön használtunk. Ha a pedikűrössel vagy manikűrössel ápoltatjuk lábunkat vigyük magunkkal a saját ollónkat és reszelőnket otthonról.

· Viseljünk gumikesztyűt nedves munka (például mosogatás, vagy padlómosás esetén). száraz munkát végzünk az ujjak védelme érdekében viseljünk 100 százalékos pamut kesztyűt.

· Használjunk 100 százalék pamut zoknit. Cseréljünk zoknit ha nedves vagy az izzadt lesz a lábunk. Minden nap tiszta, száraz zoknit vegyünk fel.

· Viseljünk jó  széles cipőt az orr területén. Ne viseljünk hegyes orrú cipőt mert az összenyomja a lábujjakat.

· Nyilvános helyiségeken (mint például öltözők ) kerüljük a mezítláb járást, tartsuk be az alapvető higiénés követelményeket, valamint fürdés előtt és után mindig zuhanyozunk le.

·  Antibiotikumos hintőporos, kenőcsös, géles kezeléssel az érintett terület gyorsan tünet mentesíthető, de preventív kezelés a visszafertőződés megakadályozása miatt folyamatosan szükséges.

Ez csak néhány egyszerű lépés amit javasolunk a lábgomba és a körömgomba fertőzés esetére.

Németh Dániel Világbajnok elmondja

Olvass további segítséget a lábgomba fertőzés ellen és körömgomba fertőzés ellen

Ha tetszett a körömgomba ellenes poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version