Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

A pitypang gyógyereje és gyógyhatása – Gyógyító pitypang tea

Gyógyító pitypang

A pitypang gyógyereje és gyógyhatása

Tags: pitypang gyökér, pitypang, ehető gyermekláncfű, gyermekláncfű jótékony hatásai, kutyatej, pitypang gyógyhatása, gyermekláncfű hatása, gyermekláncfű, Gyógyító pitypang

A gyermekláncfű, vagy pitypang gyökere, valamint az egész növény is kiváló méregtelenítő, az epe, a vese és a máj, a bőr és az ízületek gyógyszere. 

A pitypang, gyomnövény vagy gyógynövény?

R. F. Weiss (1895–1991), „a fitoterápia pápája” ezt írja: „Minden reumában szenvedőnek a tél végén pitypangkúrát kellene tartania.”

Sokan csak gazként, egyszerű növényként tekintenek rá, pedig a pongyola pitypang vagy másnéven gyermekláncfű több mint egy szép sárga virág! Igazi gyógynövény, kiváló méregtelenítő, az epe, a vese és a máj jó barátja. Fogyasszuk bátran, akár nyersen, salátába is!

Fogyasztó tabletták

Rukkola saláta recept

Cseresznyés, kecskesajtos rukkola saláta

A gyermekláncfű, vagy más néven a pitypang minden része egészséges és bátran fogyasztható.

Évelő növény, rendkívül sok ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz, vitamindús, A, C, D és B-vitaminokban gazdag.

Ezenfelül jelentős a kálium és bór tartalma, de vasat, cinket, magnéziumot, mangánt, szilíciumot is találunk benne.

A gyermekláncfű jótékony hatásai

A gyökérektől a levelekig és a virágokig – az egész növény minden részét gyógynövényként használják.  Ezt a csodálatos gyógynövényt már évszázadok óta fogyasztják.

A pitypang nagyszerű forrása az egészséges  ásványi anyagoknak, karotinnak, a rostoknak, a C-vitaminnak és még sok másnak. A pitypang legendás hatóanyaga a kínai gyógyászatnak.

Amikor leszakítják előtűnik a szárából kicseppenő fehér, tejes folyadék, ami igen keserű. Ennek a keserű anyagnak köszönhetően képes hatni a máj, a vese és az epe máj, és a hasnyálmirigy működésére is.

Méregtelenítő hatású

A pitypang tea, legyen az főzve a virágokból, vagy az egész növényből számos pozitív egészségügyi előnyökkel szolgál.

 A Gyermekláncfű tea Egészségügyi előnyei  

  1. Jobb emésztést biztosít
  2. Védi a májat.
  3. Javítja az agy egészségét.
  4. Javítja a látást
  5. Javítja az immunrendszert
  6. Megakadályozza a rákot.
  7. Hatékony Cukorbetegség esetén
  8. Karbantartja a vérnyomást
  9. Segít a fogyásban

Bárki készíthet könnyen és egyszerűen a pitypang teát, hisz a legtöbb embernek a saját udvarában vagy a lakás környékén is növekszik.

Salátakészítés céljából vagy teához a tavaszi zsenge leveleket érdemes szedni, de saláták ízesítéséhez, fűszerezéséhez később is alkalmasak a levelek.

A pitypangról bebizonyosodott hogy remek antioxidáns és rákölő!

gyógyító pitypang – Pitypang gyökér tea

Ez a tanulmány megmutatta a pitypanggyökér-kivonat (DRE) rák elleni potenciálját agresszív vastagbélrák-modellekben (in vitro és in vivo).(1)

Kutatások szerint a pitypang gyökeréből készített kivonat 48 órán belül képes működni a daganatos sejtekben, anélkül, hogy az egészséges sejtekben kárt okozna.(2)

A Ganoderma gyógygomba alkalmas az immunrendszer erősítésére, általános közérzet javítására, asztmára, cukorbetegségre, magas vérnyomásra, szív és érendszeri problémák valamint kemoterápia kiegészítő kezelésére, szexuális problémák javulásához.

A gyermekláncfű gyökér hatása :

Gyógyteához vagy fűszersó készítéséhez a gyökereket tavasszal ássuk ki, mivel ekkor több keserű anyagot tartalmaznak.

A GYERMEKLÁNCFŰ CUKORBETEGSÉG ESETÉN IS SEGÍT

Nyáron az inulin nevű ballasztanyag halmozódik fel benne, ami őszre elérheti akár a 40 százalékot is. Ilyenkor a gyökér diabetikusok számára fűszerként vagy pótkávénak alkalmas.

Gyermekláncfű tea készítése: Gyógyító pitypang tea

A gyökeréből a teát úgy készítünk, hogy éjjelre beáztatjuk, másnap felmelegítjük forrásig.  10 perc múlva leszűrve, langyosan fogyaszthatjuk

A bimbókból zöld köret készíthető, íze leginkább a kelbimbóéra és a spárgáéra emlékeztet. Az ehető virágokkal salátákat díszíthetünk, de készülhet belőlük szirup, zselé vagy likőr is.

Levélből forrázással és áztatással készítjük, mint a gyógyteákat.  A gyermekláncfű tea vizelethajtó hatású.

A gyermekláncfű konzerválása:

A leveleket szárításhoz terítsük szét egy kosárban.

A gyökereket tisztítsuk meg, majd hosszában vágjuk háromfelé, így jól kiszáradnak.

A legfontosabb szerepet – főképp tavasszal – a keserű anyagok játsszák.

Serkentik az emésztőnedvek, főképp az epe termelődését, és szintén az epe elfolyását a májból. Ennek hatására javul a zsírok emésztése, enyhülnek a székrekedéssel és puffadással járó emésztési panaszok, valamint a fáradtság is, ha ennek hátterében a nem megfelelő májműködés áll.

 Pitypang kúra a bőr és az ízületek javára

Főképp a tavaszi tisztítókúrából nem hiányozhat a gyermekláncfű.

A pitypang serkenti az anyagcserefolyamatokat, ezzel enyhíti a bőrbetegségeket. A természetgyógyászatban a bőr a „harmadik vese”: ha a májat és a vesét túlterheli a méregtelenítés, és megsegítjük őket a pitypang erejével, akkor tehermentesítjük a bőrünket, testünk kültakarója megtisztul, szebbé válik.

A gyermekláncfű anyagcserét javító hatása ízületi bántalmakban is jó szolgálatot tesz.

Késlelteti a betegség romlását, ugyanakkor vizelethajtóként serkenti az anyagcseretermékek kiürítését. Tartós használatakor javítja az egész szervezet anyagcseréjét, ezért preventív módon avatkozik bele az artrózisos folyamatba. Aki legalább egyszer megtapasztalja panaszainak csodálatos enyhülését, újra és újra a pitypang gyógyító erejéhez fog folyamodni.

A legfinomabb gyermekláncfű recept: Rántott pitypang virágok

Facebook oldalunk
Ha tetszett a poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version