Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Májfolt, anyajegy, vagy melanoma bőrrák?

Májfolt, anyajegy, vagy melanoma

Bár melanoma ijesztő, van egy jó hírünk: lehet kezelni, ha a korai szakaszban felismerik

A bal oldali oszlopban  melanoma példák. A jobb oldali oszlopban a normál anyajegyek

 

Májfolt, anyajegy, vagy bőrrák?

Amikor az egészség kerül előtérbe, mindíg segít, ha proaktívak vagyunk, ha veszélyes anyajegyek vagy más foltok jelennek meg rajtunk.

Miután az anyajegyek és a bőrrák kapcsolatba hozhatóak egymással  a betegségmegelőzés szempontjából a bőrrák korai jeleit érdemes figyelni és a legkisebb gyanú esetén is orvoshoz fordulni!

 

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy bőrrák nem halálos – legalábbis nem mindegyik.  A meglehetősen gyakori melanoma a legveszélyesebb. ha nem kezelik időben, végzetes lehet.

Közös Mole vs. Melanoma

Bár melanoma ijesztő, van egy jó hírünk: lehet kezelni, ha a korai szakaszban felismerik.  

A bőrcsúfító foltok különböző típusúak lehetnek, de érdemes figyelni rájuk, mert ezek a foltok akár bőrrákot is jelezhetnek.

 

Mi a májfolt?

A májfolt elsősorban a homlokon, az orcákon és a száj környékén, valamint a kézháton megjelenő bőrelváltozás. Önmagában nem jelent veszélyt, viszont gyomor- és bélrendszeri, májműködési vagy hormonális zavart jelezhet. Elsősorban idősebb emberek problémája, a napfény fokozhatja a tüneteket.

 Mi az anyajegy?

A köznyelv a festékes bőrelváltozásokat legtöbbször anyajegynek hívja. A név eredete arra utal, hogy ezek részben már születéskor is megtalálhatók. Ez azomban annyiban megtévesztő, hogy az anyajegyek (naevusok) a felnőttkorban is kialakulhatnak.

Orvosi szempontból anyajegyről akkor beszélünk, ha egy bőrterületen a festéksejtek vagy a kiserek felszaporodnak. Előbbi esetben barnás, utóbbiban vöröses-lilás elváltozás keletkezik.

Az anyajegy belesimulhat a környezetébe, laposan előemelkedhet, vagy kis nyélen is ülhet. Felülete a simától a durva rücskösig változhat, festékezettsége egyenetlen is lehet. Sokszor akár több, időnként esztétikailag zavaró vastagságú szőrszálat is tartalmazhat. Az anyajegyek lehetnek pár milliméteresek, de előfordulnak nagyok, akár tenyérnyi nagyságúak is.

Az évek során az anyajegyek száma növekszik, aminek oka a bőrt ért UV-sugárzás kumulatív hatása, fizikai és kémiai hatások, esetleg anyagcsere- vagy hormonális betegség lehet.

Külön figyelmet érdemelnek azok az anyajegyek, melyek elhelyezkedésük folytán gyakori irritációnak vannak kitéve: melltartó széle, öv zavarja őket. Az ismétlődő fizikai inger hatására ugyanis daganatos elfajulás következhet be.

 

Fontos szemmel tartanunk tehát az anyajegyeket, hogy azok esetleges változását időben észrevedd!

Erre a legjobban használható módszer az ABCD-szabály, amely a jellemzők angol nevének kezdőbetűiből áll.

 

Természetesen nem minden változás jelenti az anyajegy rákos elfajulását, de mindenképpen jó, ha ennek eldöntésére bőrgyógyász szakorvoshoz fordulsz.

 

A bőr pigmentanyaga, a melanin egy helyen nagyobb koncentrációban felhalmozódik, és ez jelenik meg barna foltként.

A bőr védelme a bőr daganatos megbetegedéseinek elkerülése érdekében 

Mi a szabály? Milyen változás esetén kell orvoshoz fordulni?

A felső sorban normál anyajegyek, az alsó sorban melanoma példák

 A felső sorban normál anyajegyek, az alsó sorban melanoma példák

ABCDE-szabály

 

A – asymmetrical =aszimmetrikus

A legtöbbször köralakú anyajegy formájának megváltozása, aszimmetria kialakulása. Ha a folt fele nem úgy néz ki, mint a másik fele,  rákos is lehet.

B – border = szél

Az elváltozás széle határozatlanná, elmosódottá válik, esetleg nyúlványok jelennek meg, homályos határok jelennek meg. Ez melanoma is lehet.

C – colour = szín

Az anyajegy színe megváltozik, részben vagy egészében sötét, füstszínű, feketés lesz, esetleg világos udvar alakul ki körülötte.

D – diameter = átmérő

Méretváltozás, különösen, ha a májfolt rövid időn belül gyors növekedésnek indul.

E – evolve = fejlődik, változik

A megváltozott formájú, színű, és méretű, foltok veszélyesek  lehetnek. Forduljunk azonnal ovoshoz, ha ilyesmit tapasztalunk!
forrás

A bőr védelme a bőr daganatos megbetegedéseinek elkerülése érdekében 

10 módszer a rákos daganat ellen

Exit mobile version