Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Lázcsillapító gyógynövények

lázcsillapító módszerek
 Lázcsillapítás természetes lázcsillapító szerek


Lázcsillapítás természetes lázcsillapító szerek

Lázcsillapító gyógynövények, lázcsillapító szerek, lázcsillapító hatású fűszerek

A jól bevált hűsítő pakolás és a hűsítő ülőfürdő mellett a természet patikája is rengeteg izzasztó, lázcsillapító hatású gyógynövénnyel bővelkedik.

Az ókorban a halhatatlanság növényeként tisztelt orvosi zsálya gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt a legtöbb láz elleni teakeverék egyik fő összetevője. Emellett a torokgyulladással járó betegségeket is kiválóan gyógyítja.

Hatásos lázcsillapító növények

gyömbér lázcsillapító hatású, enyhíti a fejfájást és mindenféle fertőző betegséget. A gyömbér az új betegségek elleni csodaszer. Teljes cikk a gyömbér hatásairól

A fekete bodzából készített tea nemcsak az immunrendszer erősítésére szolgál, hanem kiváló izzasztó hatásának köszönhetően elismert lázcsillapító is. Köhögéscsillapító és nyákoldó hatása miatt a megfázásos megbetegedések kiváló ellenszere.

Almaecet lázcsillapításra

Almaecetet a nagymamák és dédmamák  régóta  használják a magas láz orvoslására.  Általánosan ismert, ma is használt módszer, az almaecetes borogatás.

Áztassuk egy zsebkendőt hígított almaecet oldatba (1 rész ecet és 2 rész víz), majd helyezzük a homlokra és a hasra.  Fertőtlenítő hatása miatt az ecet párologtatását, influenzás időszakban, a kínai orvosok is ajánlják.

Ha hőemelkedésünk, lázunk van  a sárgadinnye is segíthet a láz csillapításában. Magas ásványi anyag-, vitamin- és nyomelem tartalma miatt rendkívül értékes gyümölcs.

Bélgyulladás esetén is egyél több sárgadinnyét

A hársfa talán az egyik legismertebb meghűlés elleni gyógynövény. Főzete elősegíti az izzadást, ezzel segítve a láz megszüntetését.

Lázcsillapító fűszerek

Nem is gondolnánk, hogy a konyhapolcon megbúvó fűszereink közül milyen sok képes a láz csillapítására.

LÁZCSILLAPÍTÁS RESZELT KRUMPLIVAL

Lázcsillapító hatása van a reszelt krumplinak is! Tegyük a talpunkra és húzzunk egy zacskót rá! Erre egy zoknit is húzhatunk, mintegy rögzítőként, hogy ne mozduljon el a krumpli a talpon. Lehetőleg egész éjjel a talpon kellett hagyni, vagy addig, ameddig a láz lement tőle – és általában elég hamar lemegy tőle a #láz. Amikor kiszárad, akkor ki kell cserélni egy új adagra.

A kínai konyha elképzelhetetlen gyömbér és koriander nélkül. Ez a két fűszer hathatós segítséget nyújt akkor is, ha magasra szökik a lázunk.

A gyömbér hatásai

A gyömbér és a koriander együttese is hatásos segítséget nyújt, ha magasra szökik a láz. A belőlük készült tea a kínai orvoslás szerint az egyik leghatásosabb ital megfázás ellen. A gyömbérhez hasonlóan a koriander is antibakteriális hatású, általános immunerősítő. Míg a gyömbér erősen, a koriander enyhén izzasztó hatású, így segíti elő a láz és a betegség gyorsabb lefolyását. A gyömbéres koriandertea elkészítéséhez végy 2-3 szál koriandert, amit 5-6 vékony szelet gyömbérrel és 3 apróra vágott újhagymával főzzél 10 percig fél liter vízben. Fogyasztás előtt kevés mézzel és/vagy citrommal még ízesítheted.

Gyógyító egytálétel

A zöldségek vitamin- és tápanyagtartalmuk miatt a beteg ember étrendjéből kihagyhatatlanok. Mi most az idénynek megfelelő zöldségekből, és a lázcsillapítást segítő fűszerekből egy könnyű, de tápláló kínai rizses egytálételt ajánlunk.

Kínai karottás-édesköményes barnarizs-rizottó
Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 személyre:

A vöröshagymát félfőre, az édesköményt csíkokra, a sárgarépát batonokra (gyufaszál vékonyságú darabokra) vágom, a fokhagymát durvára aprítom. A vajon a zöldségeket nagy lángon megpirítom, majd az olívaolajat is hozzáadom, és kisebb lángon tovább párolom. A teriyaki szósszal meglocsolom, a felaprított korianderrel és a gyömbérrel megbolondítom, és a zöldségeket enyhén roppanósra párolom. Közben egy kis lábosba a rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megpárolom. Ha a rizs elkészült, a zöldségekhez borítom, a főzőlevéből egy-két evőkanállal hozzámerek, és az egészet összemelegítem. Friss korianderlevéllel díszítem.

Facebook oldalunk
Ha tetszett a lázcsillapítás poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version