Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Kullancs veszély! Erdőn, mezőn jártatok? Minden testrészt át kell nézni, a kullancsot minél előbb kivenni!

Kullancs csipes, kullancs eltavolitasa

Kullancs csipes, kullancs eltávolitása

Kullancs veszély!

A kullancsok már akkor aktívvá válnak, amikor az átlaghőmérséklet még csak néhány fokkal haladja meg a fagypontot!
Ezért kora tavasztól késő őszig kivétel nélkül mindenképpen védekezzünk a kullancs ellen!

A kullancsok ártalmának kivédésére, a fertőző betegség átvitelének megakadályozására legfontosabb a védőoltás. 

Készíthetünk saját magunk szúnyogriasztó krémet házilag.

De emellett ajánlott zárt ruházat viselése az erdős területeken.

Kullancs veszély térkép

A magas a kullancs fertőzöttségű területeken (ilyen  pl. Dunántúli- és Északi-középhegység), kirándulás, szabadidős tevékenység vagy akár munka közben is előfordulhat kullancs csípés.

Kullancs veszély

Kullancs csípés tünetei

Ha erdős, bokros területen jártunk, vizsgáljuk át testünket.

Kullancs csípes okkozta Lyme kór tünetei

2. A kullancsot minél előbb, gyötrés nélkül, csipesszel, egy határozott mozdulattal távolítsuk el.

3. A kullancscsípés után 1-2 héttel kialakuló lázas, influenzaszerű állapot elmúlása, majd újra jelentkezése utalhat fertőzésre.

4. A csípés után figyeljünk a „vándorló” kiütésekre vagy szivárványos foltokra.

5. Gondoskodjunk a védőoltás beadatásáról, az ismétlő védőoltásokról sem feletkezzünk meg!

6. A bőrpír nem pánikra, hanem kivizsgálásra és kezelésre ad okot.

Kullancs eltávolítása:

Az Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer

A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta „önként” testünket!

Kullancs veszély! Ajánlott a kullancsot kivizsgáltatni!

Ha megbizonyosodtunk a kullancs csípésről, érdemes a szakszerűen eltávolított kullancsot kivizsgálásra küldeni, ahol meg tudják állapítani, hogy az adott kullancs fertőzött volt-e vagy sem, de mindezek előtt érdemes megtanulni, hogyan távolíthatjuk el helyesen a kullancsot.

A kullancs-kiszedés 10 parancsolata:

  1. A kirándulások után, vagy a hosszabb túrák alatt érdemes rendszeres kullancs-vizitet tartani, és megkérni egy közeli hozzátartozó, vagy barát segítségét egymás átvizsgálására.
  2. A kullancs inkább a puhább bőrfelületek környékén szív vért. Ha sikerült felfedeznünk egyet, nem érdemes ész nélkül belevágni a kullancs kioperálásába.
  3. A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel kikaparni. Ha átszakítja a kullancs potrohát, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe.
  4. Hasonló elvek alapján nem ajánlott a bőrbe fúródott kullancs kiálló potrohát folyamatosan tekerni. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az áldozatba.
  5. A kullancs hatékony eltávolítására használjon kullancs eltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhet, de alternatív megoldásként erős cérnával is próbálkozhat.
  6. A kullancs eltávolításáért nem kell orvos segítségét kérni. A lényeg, hogy nem szabad pánikba esni, nem szabad éles tárggyal kikaparni, dörzsölni, csavarni, nyomkodni.
  7. A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, vagy hurokra tekert cérnával, és húzza ki. Mielőtt azonban kitépné a kullancsot, bizonyosodjon meg róla, hogy lábaival már nem kapaszkodik az áldozat bőrébe. A kullancsot a bőrünkhöz közel próbáljuk meg megfogni, majd lassan húzzuk kifelé, majd hagyjunk kb. fél percet, hogy a kullancs maga eressze el bőrt, így nem kell attól tartani, hogy a szájszerve (nem a feje – ahogy tévesen mondani szokták) beszakad. Soha ne akarjuk kitépni, ne csavarjuk, hanem óvatosan, lassan húzzuk kifelé a kullancsot úgy, hogy a bőrünkön kis „sátor” keletkezzen.
  8. A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.
  9. Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.
  10. Ha kint van a kullancs, fertőtlenítse a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezze fel a kullancs-csípés helyét és időpontját. A kitépett kullancsot tegye el egy kis dobozba, mert ha esetleg később tünetei lennének, a kullancs átvizsgálásával következtetni lehet a fertőzésre.

A kullancsok bevizsgálását az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum végzi.

Kullancs csípés tünetei, a lyme-kór jelei

Kullancs veszély állatoknál:

Kutyák, macskák számára kullancs ellenes sampononok, speciális nyakörvek vásárolhatók. A kertben tartózkodó, kiránduló, lyukat ásó kutyát rendszeresen, lehetőleg naponta át kell vizsgálni. A legfontosabb, hogy időben észrevegyük az élősködőt a kutyán és a macskán, amely gyakran a szőrén is észrevehető. Ez a szerencsésebb eset, mert amíg nem fúródott a bőrbe, kezünkkel akár le is söpörhetjük a szőrröl a kullancsot. Kirándulás alkalmával érdemes akár óránként átvizsgálni a kutyát.

Kullancs eltávolítása:
A kullancsot éppúgy mint az emberrő, az állatokról is a lehető leggyorsabban el kell távolítani. A művelet egyszerűsége miatt ehhez nem szükséges orvoshoz menni. A fenti módszereket kedvenceinken is el tudjuk végezni. Speciálisan kialakított eltávolító csipesz és kanál gyógyszertárakban beszerezhető. Különösen ügyelni kell, hogy a kullancs potroha ne nyomódjon meg, vagy szét, mert eközben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Ha a feje beleszakad, nem jelent külön kockázatot, egy idő után kilökődik. A sebet és az eltávolító eszközt le kell fertőtleníteni, majd alaposan kezet kell mosni.

Kullancscsípés tünetei, kullancscsípés kezelése, kullancs kiszedése

Facebook oldalunk
Ha tetszett a KULLANCS VESZÉLY poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version