Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Használ-e a jód sugárzás ellen? – Jód és a sugárfertőzés

 

Tipikusan a sugárzásveszély elkerülése érdekében keresik a patikákban a jódkészítményeket.

 De vajon használ-e a jód sugárzás ellen, érdemes-e most jód-tablettát szedni az egészségkárosodás megelőzése érdekében?

Lássuk mi is a jód szerepe az emberi szervezetben?

A jód szabályozza az anyagcserét, biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, és karban tartja a pajzsmirigy működését

Az emberi szervezetben a jód, a pajzsmirigyben raktározódik, és a pajzsmirigy ezt felhasználja az általa termelt két hormon felépítéséhez, amelyek az anyagcserét szabályozzák. A vérnyomszabályozáson keresztül a nagyon sok testfunkció szabályozásában vesz részt a pajzsmirigy. Ilyen az alapanyagcsere, a fehérjeszintézis, az idegrendszer működése, serkenti a testi és a szellemi fejlődést.

Pajzsmirigy túlműködés, pajzsmirigy alulműködés

Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor gyermekkorban törpe-növés, testi és szellemi visszamaradottság alakulhat ki, felnőttkorban lelassult reakciók, elhízás jöhet létre. A túlműködés miatt kóros soványság alakulhat ki, az anyagcsere fokozott mértéke miatt.

Viszont a gyógyszertárakban beszerezhető jódkészítmények nem alkalmasak a sugárzásveszély okozta elváltozások elkerülésére.

Jód sugárzás ellen? Hasznos a jód radioaktív sugárzás ellen?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy, a pánik okozta jelenségről:

“Napi jódcselekedet: a patikákban továbbra is viszik a jódtablettákat az emberek. Ez teljesen értelmetlen a jelenlegi helyzetben.

Az orosz csapatok elfoglalták a zaporizsjai atomerőművet Ukrajnában, amely, ha súlyos sérülés éri, elvileg kibocsáthat egyebek mellett radioaktív jódizotópokat, mint 1986-ban Csernobilban vagy 2011-ben a japán Fukushimában megtörtént, de ennek eddig nincs semmi jele (már lenne). De amennyiben bármi megtörténne, a hivatalos szervek ezt időben jeleznék.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretében működik az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer, amely pontosan arra hivatott, hogy bármiféle sugárszennyezés esetén meg lehessen tenni a szükséges intézkedéseket.

Ami a jódot illeti – Jód tabletták itthon:

hazánkban négyféle gyógyszerként engedélyezett jód (pontosabban kálium-jodid) tabletta van. Ezek közül csak kettő rendelkezik kellő hatóanyagtartalommal és javallattal sugárprofilaxisra, azaz a radioaktív jódizotópok pajzsmirigybe történő beépülésének megakadályozására. A többi kis hatóanyagtartalmú és ilyen célra alkalmatlan.

Pajzsmirigy

A nagy hatóanyagtartalmú kálium-jodid vagy megelőzésként, vagy a radioaktív jóddal való érintkezés utáni kb. 4 órán belül használható. Negyven éves életkor felett szedésüknek nincs jelentősége, mert a radioaktív jódizotópok által okozott pajzsmirigyrák kockázata nagyon csekély, de a jodid szedésének mellékhatásai fokozottabbak lehetnek. A kálium-jodid tablettákat csak egyszer, vagy csak nagyon korlátozott ideig lehet szedni. Folyamatos, nagy adagokban való szedésük jelentős mellékhatásokkal járhat és értelmetlen. Ezidáig csak két alkalommal fordult elő olyan, hogy a hatóságok tömeges jódtabletta szedést rendeltek el: 1986-ban Lengyelországban és 2011-ben Japánban a fukushimai atomerőmű környékén.

Használ-e a Jód sugárzás ellen?

Mármost, a leghosszabb felezési idejű, gyakorlati kockázatot jelentő jódizotóp, a jód-131 felezési ideje is csak kb. 8 nap, és csak működő atomreaktorból szabadulhat fel, Csernobilból már nem. Ott a béta- és gammasugárzó cézium-137 és a bétasugárzó stroncium-90 izotópok jelentik a fő veszélyt, mert az előbbi felezési ideje 30 év, az utóbbié 29 év.

 

Viszont ezek ellen a jódtabletták teljesen értelmetlenek; van almapektin tartalmú készítmény hazánkban, amely ezek izotópok szervezetből való kiürülését elősegítik. Ezen felül van egy másik, vas-hexacianoferrát tartalmú is, amely szintén alkalmas a cézium kiürülésének elősegítésére. A teljesség kedvéért egy harmadik is van, amely dietilén-triamin-pentaacetátot (DTPA-t) tartalmaz; ez az americium, plutónium és az úgynevezett transzuránium elemek esetében fokozza a kiürülést. Ezek forgalomba Hozatali Engedély Jogosultja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja.”

 

A betegség megelőzése mindig olcsóbb, mint a gyógyítás

Az egészségbe fektetett kis összeg olyan, mint egy kamatozó bankbetét.

Mi a természetes megoldás adható a jódhiányra?

“Sóval bevitt jód szervetlen, ezért többet árt, mint használ. Az algákban levő kötött jód mindezt ellensúlyozza alul- és túlműködésnél egyaránt…” Kecskés László Bioenergetikus Radiesztéta..

 

Jód sugárzás Ellen?

 

Spirulina egy szikla szilárd módja a vér lúgosításának – természetes jód sugárzás ellen

Kiváló természetes jódforrás a Spirulina,  aminek bámulatos gyógyító képessége van. Az immunrendszer egyik legjobb támogatója. A DXN spirulina a szervezet számára jól hasznosítható szerves jódon túl számtalan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

 A DXN organikus spirulina Európában a legjobb minőségű, válasz ki a DXN kínálatából.

 

A Spirulina erősíti a testet javfítja az agyfunkciót 

 A DXN-t – a világhírű Indiai Institute of Technology-n diplomázott – Datuk Dr. Lim Siow Jin alapította. Datuk Dr. Lim az üzleti tevékenységet a gombák emberi egészségre gyakorolt előnyeinek ismeretében indította el. A DXN egy direkt marketinggel foglalkozó cég, több mint 100 féle termékkel (kávékülönlegességek, étrendkiegészítők, ételek, italok, minőségi kozmetikumok, stb.), ma már több mint 180 országban van jelen.

Tehát senki se kezdjen el feleslegesen jódot fogyasztani, a jód sugárzás ellen ebben a formában nem hatékony, viszont érdemes az egészséget megóvni, a szervezetet erősíteni.

 

Exit mobile version