Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Gyömbér, citrom, méz – Immunerősítés 3 összetevővel (gyömbéres méz)

gyomber,-citrom,-mez

Influenza járvány idején, de már a tél elején is nagy hangsúlyt kell fektetnünk az immunrendszer erősítésére, a vitaminok pótlására,  és a szervezet felkészítésére a téli hónapokra. Nem csalás, nem ámítás, itt a gyömbéres méz receptje.

A gyömbéres méz citrommal – A teljes erőbedobás!

Mi a családdal egyre inkább a természetes gyógymódokat részesítjük előnyben, ezért naponta fogyasztunk ebből az immunerősítő gyömbéres mézből.

Csupán három összetevő szükséges hozzá:

  1. -1 darab gyömbér (kb. 20 dkg)
  2. -1 citrom
  3. – 25 dkg méz (csak körülbelül)

A gyömbér, citrom, méz keverék elkészítése:

A gyömbért kislyukú reszelőn, lereszeljük, vagy aprítógéppel pépesítjük. Felöntjük a citrom kifacsart levével, és a végén hozzáadjuk a mézet.

Ha nem pontosak a mennyiségek, az nem probléma, mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő arányt használjon.

Összekeverjük a hozzávalókat, beleöntjük egy zárható üvegbe és betesszük a hűtőbe (a gyömbér miatt hűtőben érdemes tárolni, így tovább megőrzi a minőségét).

Minden nap reggel felkelés után, de meghülés, influenza esetén naponta többszöris érdemes  egy-egy kanállal fogyasztani ebből a mézes gyömbérből.

A gyömbéres citromos méz betegségekre gyakorolt hatása

Immunerősítő gyömbéres méz citrommal

Ugyanígy légzőszervi betegségek megelőzésére immunerősítőként is alkalmazhatjuk, úgy is, mint egészséges nassolnivalót. Akár a kivonatos mézet, akár a mézben ázott citromot vagy gyömbért desszertekhez is adhatjuk tálaláskor. Ne tegyük ki ezeket hőkezelésnek, mert elveszítik hatásukat.

Légzőszervi betegségek, megfázás

Influenza és megfázás esetén önmagában is, de például a megfázás elleni teakeverékhez adva is segít csökkenteni a tüneteket. Csillapítja a fájdalmakat és a lázat, köptető, illetve segít torokgyulladás esetén is.

Adhatunk a gyömbéres citromos mézhez néhány szem szegfűszeget is, mely segít jólesően átmelegíteni a szervezetet.

Emésztési zavarok, hányinger és hányás

A méz enyhíti az emésztési panaszokat, kiváló emésztésjavító. Étkezés után együnk egy teáskanállal a keverékből, enyhíti a puffadást és segíti az emésztést. (Sőt, akár a desszertet is helyettesítheti.)

Gyomorrontás esetén is hatásos.

A gyömbérnek, (a gyömbér teának is) jótékony hatása van a gyomor nyálkahártyájára. Mivel nyugtatólag hat a gyomorra, így csökkenti az émelygést, hányingert és a hányást. A gyömbéres citromos méz ebben az esetben is hatásos segítség lehet.

Győzelem a vírusok ellen házilag

A gyógyhatású gombák ereje a vírusokkal szemben

Gyömbér Tea Recept

Menstruációs görcsök

A keveréket bevethetjük menstruációs fájdalmak esetén is, hiszen a gyömbér kiváló görcsoldó.

Ízületi és izomfájdalmak, reuma

A gyömbér külsőleg is, belsőleg is hatásos fájdalomcsillapító. Belsőleg alkalmazva könnyíti az ízületek mozgékonyságát. Mindezt kiegészíti a citrom gyulladáscsökkentő hatása.

Megjegyzés: Felfázásra és altesti gyulladásokra való hajlam esetén a citromlevet hagyjuk el a keverékből, esetleg helyettesítsük fokhagymával.

Tudta, hogy a méz antibakteriális minőségét a méz fajtája és a betakarítás módja is befolyásolja? Sőt, még az is sokat számít, milyen sötét a méz színe – kiderül, miért!

 
A gyömbér az egész szervezetre különleges gyógyító hatással van.

A rendszeres mézfogyasztás egészségügyi előnyei

 

 

A méz értékes tápanyagai révén igen sokrétű táplálkozás-egészségügyi előnyökkel szolgál rendszeres, mértéktartó fogyasztás esetén. 15 éves kor felett naponta 20-30 gramm a maximálisan javasolt bevitel mennyisége. 

Oligoszacharidjai segítik a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok, így a bifidobaktériumok, laktobacilusok szaporodását, vagyis a méz prebiotikus hatást fejt ki. 

A méz antibakteriális hatású

Antibakteriális hatása savas jellegének, hidrogén-peroxid-tartalmának köszönhető. A népi jó tanács hátterében, mi szerint ne tegyük a mézet forró teába az áll, hogy a méz antibakteriális hatású összetevői híg formában, normál hőmérsékleten a legaktívabbak, a magas hő viszont csökkenti ezt az aktivitást, emellett a méz aroma- és illatanyagai is károsodnak. (2)

Mitől édes a méz?

A méz íze több mint százhúsz aromaanyagból áll össze, amelyek kémiailag alkoholok, ketonok, aldehidek, valamint észterek.Az aromaanyagok mellett a különféle szerves savak is befolyásolják a méz ízét, növelik annak étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatását. (4) A méz édes ízét a  gyümölcscukor adja meg, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek.

Érdekesség, bár nem új keletű tapasztalat, hogy a méz segíti a sebgyógyulást: stimulálja az új erek képződését, serkentve új sejtek kialakulását is, így például a seb befedését szolgáló hámsejteket. (2)

Náthás időszakban, influenzaszezonban a méz fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel a B- és T-limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben. 

 
 

A mézek előállítási és/vagy megjelenési mód szerinti csoportosítása

Lépesméz: A méhek által újonnan épített, még a szűzlépek sejtjeiben vagy kizárólag méhviaszalapú műlépre épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó egész lépben vagy léprészekben értékesített méz.

Darabolt lépesméz: Egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz.

Csorgatott méz: A fiasítástól mentes lépekből, azok felnyitása után kicsurgatással nyert méz.

Pergetett méz: A fiasítástól mentes lépekből centrifugálással nyert méz.

Sajtolt méz: Fiasítástól mentes lépek sajtolásával, 45 °C-ot meg nem haladó mérsékelt hő alkalmazásával vagy anélkül nyert méz.

Filtrált méz: Olyan méz, amelyből az idegen szerves és szervetlen anyagokat olyan szűrési módszerrel távolítják el, amely a méz virágportartalmának jelentős csökkenését eredményezi. (1)

Hazánkban 15–20 mézfajtát állítanak elő. Ezekből mutatunk be néhányat (2):

Felhasznált irodalom:

  1. A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírása a mézről. In: 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól. Frissítve: 2019. január 14.
  2. Schmidt J. (2007) 10 dolog, amit a mézről tudni érdemes. Új DIÉTA, 2007; (2), 31. Elérhető: http://www.ujdieta.hu/indexc6e7.html?content=623
  3. Frank R. (2006) A csodálatos méz. Gyógyító receptekkel. Budapest, CSER Kiadó, 2006.

Forrás: TáplálkozásiAkadémia

Forrás: MDOSZ, Táplálkozási Akadémia
 
   
 
#GYÓGYNÖVÉNY #GYÓGYNÖVÉNYEK #NÁTHA #INFLUENZA #ANTIBAKTERIÁLIS HATÁS
 
 
 

Immunerősítők:

Spirulina az immunerősítés bajnoka

Ganoderma

Ugrásszerű egészségjavulás a ganoderma fogyasztása után

 

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi diagnózist és nem minősülnek kezelési tervnek vagy javaslatnak!

MI A GYÖMBÉR HATÁSA? ISMERD MEG AZ ÚJ CSODASZERT!

Jó egészséget kívánunk!

inluenza
Exit mobile version