Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Egészséges táplálkozás – Tippek

Egészséges ételek

Egészséges táplálkozás

A rohanó hétköznapokon sokszor elfelejtjük szem előtt tartani a legfontosabbat, saját egészségünket. Fiatalon az ember az egészségét áldozza fel azért, hogy pénze legyen, majd idősebb korában minden pénzét odaadná, hogy egészsége legyen. Az egészséges táplálkozás, az egészséges ételek készítése, fogyasztása gyakran életmód változtatással jár.

Lássuk mire tudunk odafigyelni a hétköznapok őrlő malmaiban, hogyan legyen hétköznapjaink része az egészséges étrend?

Fogyasztó tabletták

 

Egészséges táplálkozás – Egészséges ételek

Óvatosan a sóval!

1. Óvatosan a sóval!

A sok só fogyasztása szívbetegségeket, agyvérzést okozhat. Mellőzd a nagy sótartalmú ételek fogyasztását! Főzéskor használjon zöld- és szárazfűszereket az ételek ízesítésére! 

Teljes értékű gabonafélék

2. Fogyassz teljes értékű gabonaféléket!

A teljes kiőrlésű lisztből készült barna, korpás, magokkal dúsított kenyérfélék, pékáruk, a gabonapelyhek, a teljes gabonaszemet tartalmazó őrlemények, a natúr gabonapelyhek, a müzlik, a zabkorpa, a hajdina, a köles a gyümölcs-és zöldségfélék mellett a legfontosabb élelmirost-forrásaink.

Többször többféle zöldség és gyümölcs

3. Az egészséges táplálkozás alap építőeleme a Zöldség és gyümölcs:

Egészséges ételekből többször, többfélét válassz. A zöldségek és gyümölcsök kiváló forrásai a rostoknak, egyes vitaminoknak és ásványi anyagoknak Többségük energiaszegény, nagy víztartalmú. Naponta legalább ötször fogyasszon belőlük!

Tej és a tejtermék fogyasztása

4. Az egészséges táplálkozáshoz a tej és tejtermékek fogyasztása naponta ajánlott.

Minden nap fogyasszon sovány tejet, kefirt, joghurtot, sajtot esetleg tehéntúrót. A tejtermékek fehérje forrása fogyókúrázók számára különösen fontos, hogy elkerüljék a fogyókúrázás okozta csontkárosodásokat. A tejtermékek közül válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat.

Sovány húsok és hal

5. Ne egyél zsíros húsokat!

Ajánlott naponta fogyasztani húsfélét, de részesítse előnyben a sovány húsokat, húskészítményeket! A halak, különösen egyes értékes zsírsav-összetételű tengeri halak, rendszeres fogyasztása hetente egyszer–kétszer ajánlott, de édesvízi halak közül a busa is válaszható egészséges ételnek. Tojásból hetente két-három darabot, belsőséget havonta két–három alkalommal tartalmazzon az étrend.

Semmi sem tilos

6. Az Egészséges ételek, egészséges táplálkozás csak mértékletességet kíván, de semmi sem tilos!

Tartsd szem előtt: nincs rossz étel,  csak rosszul összeállított étrend. Egészséges ételek mindenütt kaphatóak. Minden zöldség, gyümölcs a húsok és a magok más-más tápanyagot tartalmaz Ha mértéket tartunk, és törekszünk a változatos étrendre, szinte bármilyen étel része lehet a helyes táplálkozásnak.

Ügyelj a zsiradékok minőségére

7. Ügyelj a zsiradékok mennyiségére és minőségére is!

Érdemes a kevesebb zsiradék felhasználását igénylő konyhatechnikai módszereket – párolás, alufóliában sütés, grillezés – választania. Főzéshez-sütéshez használj növényi zsiradékot!

Mértékkel az édességgel

8. Mértékkel az édességgel!

A desszertek alkalmanként szerepeljenek az étrendünkben. Részesítsd előnyben azokat az édességeket, amelyek kevesebb energiát, zsírt, ugyanakkor több értékes tápanyagot tartalmaznak – ilyenek például a tejalapú vagy gyümölcsalapú készítmények.

Oltsd a szomjadat vízzel

9. Az Egészséges ételek mellett oltsd a szomjadat vízzel!

Naponta körülbelül két liter folyadékra van szüksége a szervezetnek. Ezt a mennyiséget érdemes főként vízzel, ásványvízzel, cukormentes gyümölcsteával és sovány tejjel fedezni. A szénsavas, cukros üdítőket csak korlátozott mennyiségben igyál!  

Napi 3 liter víz ivás. Az eredmény: Sokkoló!

Nyitott szemmel vásárolj

10. Nyitott szemmel vásárolj!

Az áruk csomagolásán található energia- és tápanyagértékek, az összetevők sorrendje (mindig a termékben legnagyobb mennyiségben szereplő alkotó áll az első, a legkevesebb pedig a utolsó helyen az összetevők felsorolásakor) sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásához és az egészséges étrend összeállításához.

Nyugodt étkezés

11. Törekedj a nyugodt étkezésre

Add meg a módját az étkezéseknek; szánj az evésre elegendő időt. Ha gyorsan eszünk, a szervezetnek nincs ideje jelezni, később érzi a telítettségérzetet, így nagy valószínűséggel a szükségesnél több energiát visz be. Ez történik akkor is, ha evés közben tévénézéssel vagy olvasással elvonja a figyelmét az evésről.

Többször együnk keveset

12. Egészséges ételekből is egyél többször, keveset!

A napi négy-ötszöri étkezés az ideális, a szükséges táplálékmennyiséget arányosan kell elosztani. Kiadósabb reggeli és ebéd után könnyebb vacsora ajánlott, hiszen estére a zsírok lebontása lassul a szervezetben, a fizikai aktivitás is kisebb, ezért az elfogyasztott ételből több épül be a szervezetbe. Nagyon fontos, hogy az ételek mellett odafigyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is! A megfelelő mennyiségű folyadék bevitel az egészséges élet alapfeltétele.  

UltraSlim most pénzvisszafizetési garanciával! Nincs mit vesztened, csak a súlytöbbletedet!

Az Ultra Slim használata gyorsítja az anyagcserét, természetes zsírégető, javítja a fizikai állóképességet

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version