Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Árulkodó Külső jelek az acon, bőrön, körmökön. Betegség tünetek

Jelek, betegség tünetek, amik sokszor komoly bajra figyelmeztetnek 

A jó egészség gyakran tükröződik a vonzó, fiatalos megjelenésben. Szóval lehet hibáztatni az öregedést és a stresszt az arc, az alak, a csúnya körmök, vagy hajhullás esetén, de ezek lehetnek olyan betegség tünetek is, amikre eddig nem is gondoltunk.

A rajtunk kialakuló külső szépséghibák mögött valós egészségügyi problémák bújhatnak meg, a külső jelekből gyakran betegség tünetekre következtethetünk.

Árulkodó külső jelek, betegség tünetek. Mit jelentenek a külső jelváltozások?

Betegség tünetek

Betegség tünetek:

13 olyan fizikai jelet részletezünk, ahol a felszín alatt valós betegség bújhat meg.

Bár a ráncok elkerülhetetlenek, de akár a csontritkulás jele is lehet.

Egy meglepő új kutatás feltárja ráncok és a csontok egészségének közötti összefüggést a korai menopauzában.

Minél rosszabb ráncosodás, annál nagyobb az alacsonyabb csontsűrűség kockázatának. A legtöbb ránc nemcsak az öregedés eredménye, a túlzott cigaretta füst, vagy a napsugárzás is felgyorsíthatja a ráncosodási folyamatot.

Tippek ráncosodás ellen

Kényelmes a cipőd? Ficamok, húzódások, sérülések, fertőzések, és egyéb okai is lehetnek a láb duzzadásának. Terhesség, elhízás, és bizonyos gyógyszerek okozhatnak folyadék-visszatartás az alsó végtagokon.

Ugyanígy bizonyos betegségek is lábduzzadással járnak. A szívelégtelenségben szenvedők lába azért őrzi meg a vizet, mert a szív pumpáló ereje kevés. Duzzanat a láb vagy boka egy klasszikus tünete szívelégtelenségnek.

Ha kerülöd a manikűröst, mert a körmeid rendetlenek, talán épp orvoshoz kéne fordulnod. Körmök, amelyek pöttyösek, deformáltak vagy elszíneződöttek (sárga-barna), vagy a körömágy sérült az számos egészségügyi problémát jelezhet.

Körömelváltozások gyakran krónikus bőrbetegségre, köszvényre Reiter szindrómára vagy más betegségekre utalnak.

Baktériumok, gyomorbántalmak, szuvas fogak gyakran okoznak kellemetlen szájszagot.

Rossz fogak és az íny nem csak a rossz szájhigiénia jelei. A száj a szív és a csontok baját is jelezheti.

A nyak hátsó részén kialakuló foltok lehet, hogy acanthosis nigricans jele. Ez olyan állapot, amelyben a bőrön sötétebb és vastagabb foltok jelennek meg.

Az inzulin rezisztencia, a cukorbetegség, az elhízás, vagy ritkán, a rák is kifejlesztheti ezeket a sötét foltokat. Bár nem feltétlenül jele cukorbetegségnek, érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Kínos az biztos, ha szőrösek vagyunk, de ez is lehet egészségügyi probléma jele is.

A Policisztás ovárium szindróma (PCOS), gyakori oka a fokozott szőrnövekedés szülőképes korú nők körében ami okozhat meddőséget, és ritka, rendszertelen, vagy hiányzó vérzést. A PCOS-ben szenvedő nők több mint 70%-a túlzott szőrnövekedést tapasztal, jellemzően az arc, mellkas, has, hát, kéz, vagy láb bőrén.

Ez a kiütések olyan, mint egy vörös zászló. A szervezet így jelzi,  hogy valami nincs rendben.

Vannak mindenféle kiütések, persze, de a pillangó kiütés kiemelkedő jelentőségű. Átnyúlik a két arcon az alakja olyan mint egy pillangó, valamint egy leégés-szerű megjelenése van. Ez a kiütés egy klasszikus tünete a lupusnak, ami az immunrendszer zavara, ami a bőr, az ízületek, a vér, és a vesék károsodását okozhatja.

Bár a pontos oka nem ismert, a rozáceában szenvedők a vérerek tágulása miatt vörösnek és kipirultnak látszanak. Idővel, dudorok, és pattanások is nőhetnek az orron amik gumókká nőhetnek.

Mit kell tenni, hogy a zuhanyzás alatt egy marék haj gyűlik össze a kádban? Terhesség, stressz, betegség, gyógyszerek, és változások a hormonok bármi okozhat hajhullást.

A nők körében különösen a száraz, ritkuló haj lehet jele a csökkent vagy fokozott pajzsmirigyműködésnek. Egy egyszerű vérvizsgálattal lehet ellenőrizni, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormont termel-e?

Az ajkak sokat el tudnak mondani az egészségünkről. Súlyosan repedezett, száraz ajkak jelenthet gyógyszer allergiát, foglalkozási veszélyt (réz allergia zenészeknél), vagy más allergia vagy fertőzés tünete lehet. Repedés a szájsarkoknál tünete lehet a Sjögren-(ejtsd: SHOW-grens) szindrómának, ami az immunrendszer zavara. Ez száraz szemet és szájszárazságot, valamint ízületi fájdalmat és a száraz bőrt okoz.

A szájszél repedése fájdalmas, hosszú gyógyulási időt igénylő eset. A tünet nemcsak kellemetlen, de figyelmeztető jelzéssel is üzeni, hogy az egészség veszélybe került.
Érdemes ellenőriztetni vércukorszintet, mert a cukorbetegség egyik jellegzetes tünete a szájszárazság és a repedezett szájszél.
A szájszél repedése vitamin- és ásványianyag-hiányra is felhívhatja a figyelmedet. A B2- és B6-vitamin hiánya a szájzug repedése mellett pikkelyesen hámló bőrt és a nyelv égő érzését okozza, emellett nem ritka a fáradékonyság és a koncentrálóképesség csökkenése sem.

Ajakápolás házilag

Ajakápolás házilag

A vitaminok szedése melélett a tejtermékek, tojás, teljes őrlésű gabonafélék fogyasztása ajánlott! A sörélesztővel végzett kúra felgyorsítja B-vitamin-raktáraid feltöltését.

Vashiányról is árulkodhatnak a panaszok, amiről vérvétellel lehet megbizonyosodni. Vashiány esetén vörös húsok, leveles zöldségek, aszalt sárgabarack és csalántea kúraszerű fogyasztása ajánlott.

A Candida-gomba fertőzése is megbújhat a háttérben, melyet szintén érdemes orvosi vizsgálattal alátámasztani.
Helyi kezelésként hatékony az Aloe Vera gélje, a propolisz és a hámosodást segítő körömvirágkrém.

A szájüreg és az ajak fertőzéseinek kezelésekor valódi gyógyulást az okok megszüntetésése hoz.

Néha egy anyajegy csak egy ártalmatlan növekedés. Más anyajegyek jelenléte a bőrrákra utalhat. Melyik jelent bajt?

Azok a foltok, amelyek aszimmetrikusak, hogy szabálytalan határúak, eltérő színűek, van átmérőjük nagyobb, mint 6 mm vagy változóak, vagy fejlődnek, nőnek mind gyanúsak. A Melanoma, ami a leghalálosabb formája bőrráknak, mutathat egy vagy több ilyen funkciót. Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha bármilyen változást észlel a saját bőrén.

Melanoma – Bőrrák. májfolt vagy anyajegy?

A szemek egy ablakot nyitnak az egészségre, így amikor a szemed, különösen a szemfehérje-sárgák, az a baj jele.

Felnőtteknél olyan máj betegség jele lehet, mint a hepatitis vagy cirrhosis. Utalhat epevezeték záródásra. Bárki, akinek sárgásak a szemei forduljon orvoshoz további kivizsgálásra.

Ezek a betegség tünetek a betegségek korai szakaszában figyelmeztetnek a betegségek kialakulására. Figyeljünk magunkra, vigyázzunk egészségünkre!
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version