Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

A véroxigén szint meddig jó? A 95% alacsony véroxigén szint?

A véroxigén szint meddig jó? Mikor alacsony vagy normális véroxigén szint?

Mi a jelentése és miért fontos a véroxigén szint mérése? Hogyan működik egy véroxigén szint mérő eszköz és mi a véroxigén szint mérő műszer neve? Mennyi a normális véroxigén szint a véroxigén szint mérő műszer adatai alapján, mikor veszélyesen alacsony a véroxigén szint? Cikkünkben eláruljuk, mi az a véroxigén szint és mi a véroxigén szint jelentősége a szervezetünkben, illetve minden fontos és gyakori kérdésre válaszolunk a véroxigén szint kapcsán.

A véroxigén szint a vérben keringő oxigén mennyisége. A vörösvérsejtek szállítják az oxigén nagy részét, összegyűjtik a tüdőből, és eljuttatják a test minden részébe.

Az emberi test szorosan figyelemmel kíséri a vér oxigénszintjét, hogy azt egy meghatározott tartományon belül tartsa, hogy minden sejt számára elegendő oxigén legyen.

Az ember vérének oxigénszintje azt jelzi, hogy a szervezet mennyire jól osztja el az oxigént a tüdőből a sejtekhez, és ez fontos lehet az emberek egészsége szempontjából.

Normál és alacsony véroxigénszint

Az egészséges vér oxigénszintje 96 és 100 higanymilliméter (Hgmm) között változik.

Amikor az artériás vérgáz (ABG) vizsgálati eredményei 60 Hgmm alatti oxigénszintet mutatnak, az orvostársadalom alacsonynak tartja azt. Egyes esetekben az ilyen eredményekkel rendelkező emberek oxigénpótlást igényelhetnek.

Az egészséges ember átlagos szintjéhez képest túl alacsony véroxigénszint a hipoxémiának nevezett állapot jele lehet. Ez akkor alakul ki, ha a szervezet nehezen szállít oxigént minden sejtjébe, szövetébe és szervébe.

Oxigén szaturáció

Az oxigéntelítettség az oxigén százalékos arányát jelenti a vérben. Az egészségügyi szakemberek gyakran használnak egy pulzoximéter nevű eszközt akár gyorsteszthez, akár folyamatos monitorozáshoz. A készülék a személy ujjbegyéhez rögzíthető. Az egészséges oxigéntelítettségi szint 95% és 100% között van, megbízható forrás. Ha a véroxigén szintje e tartomány alá esik, oxigénhiányhoz kapcsolódó tüneteket tapasztalhatnak, például légzési nehézségeket és zavartságot.

Hogyan mérik a vér oxigénszintjét?

Mára okosórák sokasága képes a vér oxigénszintjének mérésére. Ha nem áll rendelkezésünkre ilyen óra, egy egyszerű pulzus- és szaturáció mérő, illetve véroxigén mérő eszköz lehet a segítségünkre. Ezt a készüléket akár a legközelebbi patikában is beszerezhetjük.

A vér alacsony oxigénszintjének tünetei

Az alacsony vér oxigénszintje rendellenes keringést okozhat, és a következő tüneteket okozhatja:

A vér alacsony oxigénszintjének okai

Az alacsony vér oxigénellátásának orvosi kifejezése a hipoxémia. Ennek oka lehet:

Mi okozhat hipoxémiát, alacsony véroxigén szintet?

Számos egészségügyi állapot és helyzet hozzájárulhat a fenti tényezőkhöz, többek között:

További okok lehetnek:

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Keresse fel háziorvosát, ha:

Alacson véroxigén szint kezelése

Az alacsony véroxigénszint kezelési lehetőségei közé tartozik a kiegészítő oxigén. Az orvosok rendelőben is végezhetnek oxigénterápiát, vagy előírhatják vagy javasolhatják az otthoni oxigénterápia (HOT) alkalmazását.

A HOT szállításához és felügyeletéhez számos eszköz áll rendelkezésre, de néhányhoz receptre van szükség.

Az életmódbeli módosításokkal csökkenthetőek az alacsony oxigénszint tünetei, valamint javítható az általános egészségi állapot és életminőség.

Ajánlott és előnyös változtatások a következők:

A DXN cordyceps terméke egy olyan gyógygomba kivonat amely segíti a vér oxigénfelvevő képességét, javítja a tüdőfunkciót és a teljesítményt. Javasolt napi adagolása 3x 1 kapszula.

Összegzés

Az ember vérének oxigénszintje a vérében keringő oxigén mennyiségére utal.  Okosórával vagy pulzoximéterrel mérhető a vér oxigénszintje. A pulzoximéteren az orvosok a 95% alatti szintet alacsonynak tartják.

Számos állapot okozhat alacsony véroxigénszintet, beleértve az asztmát, anémiát és a COVID-19-et.

A kezelés gyakran magában foglalja a kiváltó ok kezelését, de az orvosok néha oxigénterápiát vagy életmódbeli módosításokat is javasolhatnak.

A DXN cordyceps terméke egy olyan gyógygomba kivonat amely segíti a vér oxigénfelvevő képességét, javítja a tüdőfunkciót és a teljesítményt. Javasolt napi adagolása 3x 1 kapszula.

 

FORRÁS

 

 

Exit mobile version