Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

HPV Védőoltás méhnyakrák ellen 12 év felett ingyenes lányoknak, de fiúknak is ajánlott

Védőoltás méhnyakrák ellen

A HPV elleni védőoltást kifejezetten méhnyakrák megelőzésére fejlesztették ki.

HPV Védőoltás nem csak méhnyakrák ellen!!

Magyarországon minden második beteg, azaz évente több, mint 1200 fiatal nő hal meg méhnyakrákban. A betegséget a Humán Papiloma Virus (HPV) okozza, mely ellen létezik védőoltás. A megelőzés fontossága miatt indult el az ingyenes HPV elleni védőoltási program.

A HVP vírus a fiúknak is veszélyes

Míg a HPV-oltást a fiatal lányok számára már hét éve jóváhagyták a méhnyakrák megelőzésére, ma már a férfiaknál is felfigyeltek a jelentőségére. A HPV szerepét ugyanis bizonyították a péniszdaganatok közel felének, a végbél- és a szájüregi daganatok jelentős részének kialakulásában. Bizonyos HPV típusok miatt nemiszervi szemölcs alakulhat ki, más típusok hímvesszőrák, illetve végbélrákot okozhatnak.

A HPV elleni védőoltást kifejezetten méhnyakrák megelőzésére fejlesztették ki.

Hogyan hat a méhnyakrák elleni oltóanyag?

HPV

A méhnyakrák kapcsán sikerült bizonyítani, hogy kialakulásáért egy vírus, nevezetesen a humán papillomavírus, azaz HPV a felelős.

A sokéves kutatómunkáért, amely során ez bizonyítást nyert, Harald Zur Hausen professzor 2008-ban Nobel-díjat kapott.

A humán papillomavírus, azaz HPV elleni védőoltás nem kifejezetten magát a méhnyakrák kialakulását akadályozza meg, hanem azt, hogy a méhnyakrákot okozó vírus a szervezetbe juthasson és ott fertőzést okozhasson.

Ennek köszönhetően pedig a rákmegelőző állapot és a méhnyakrák sem alakul ki.

MÉNNYIRE VÉD AZ OLTÁS A MÉHNYAKRÁK ELLEN?

A védőoltások eredménye  számos tényezőtől függ: pl. kortól, egészségi állapotától, korábbi betegségeiktől,  és a védőoltások sem teljesen egyformák.

Az oltások megnyugtató védelmet biztosítanak a leggyakrabban előforduló rákkeltő HPV típusok ellen (nemcsak azon típusok ellen, amiket tartalmaz az oltóanyag).  Nem biztosítanak védelmet azonban a ritkább rákkeltő típusok ellen, ezért azt követően is szükség van a rendszeres rákszűrésre.

HPV elleni oltás 

Fontos! 

A Ganoderma igazolt gyógyhatásai között szerepel a tumorellenes hatás. A ganoderma gyógygomba kiemelt jelentőségű a gyomor-, a vastagbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében

GANODERMA GYÓGYGOMBA TERMÉKEK – GANODERMA GOMBA SPIRULINA

ÉN IS MEGFONTOLJAM?

A védőoltások méhnyakrák ellen a szexuális élet – így a HPV fertőzés – előtt álló lányok esetén védenek a legnagyobb biztonsággal.

Emellett ma már meggyőző eredmények vannak a felnőtt nők körében végzett vizsgálatokról is,  érdemes megfontolni az oltást a fiatal felnőtt vagy érett korban levő hölgyeknek is. A felnőtt nők oltása azzal indokolható, hogy a HPV fertőzések nagy része átmeneti, a vírussal viszont többször is megfertőződhetünk életünk során, a védőoltás tehát az új HPV fertőzések ellen biztosíthat védelmet.

Ingyenes Védőoltás méhnyakrák ellen

„A programtól a rákmegelőző állapot számának csökkenését várjuk. Fontos, hogy a tinik is tudják és értsék a védőoltás beadásának célját. A vakcináció során nem élő vírusokat juttatunk a szervezetbe, nincs benne élő kórokozó, éppen ezért a védőoltás nem okozhat méhnyakrákot. Ha valaki bármikor az élete során megkapta a védőoltást, feltételezhető, hogy egész életére védett lesz a fertőzés ellen” – hangsúlyozta  Dr Mészner Zsófia.

Idén a hetedik osztályos lányok az oltás első adagját októberben kapják meg, a másodikat pedig 2015 tavaszán.

HPV fertőzés esetén sokszor szemölcsök / NEMISZERVI SZEMÖLCSÖK jelennek meg.

Méhnyakrák elleni Védőoltás ára :

 Védőoltás méhnyakrák ellen 12 év felett lányoknak ingyenes

A hetedikes lányok számára ingyenes a HPV elleni védőoltás.

Mikor lesz ingyenes a fiúknak a HPV elleni védőoltás?

AZ OLTÁS BEADÁSA ELŐTT

A HPV védőoltások általában vénykötelesek, de a 12 év feletti korosztály számara, a 7. osztályos lányoknak ingyenes!

Érdemes a szexuális élet megkezdése előtt kérni a méhnyakrák elleni védőoltást!  Ha ezután kérik a védőoltást, akkor egy éven belüli negatív nőgyógyászati leletre lesz szükség.

MIT KÉRDEZZÜNK MEG A LEENDŐ SZEXPARTNERTŐL? 5 KÉRDÉS SZEX ELŐTT
Facebook oldalunk

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version