Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Szmogriadó! Hogyan védjük magunkat szmogriadó esetén?

SZMOGRIADÓ! A MAGAS LÉGSZENNYEZÉS EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI

Szmogriadó A szmog egészségügyi hatásai –

Mit kell tenni amikor elrendelik a szmogriadót?

Hogyan védjük a szervezetünket szmogriadó esetén?

A szmogriadó idején nem tanácsos hosszabb ideig a szabadban tartózkodni, és különösen ki vannak téve a nemkívánatos hatásoknak a kisgyermekek, az időskorúak, valamint a szív-és érrendszeri problémákkal küzdők. Fókuszunkban a légszennyezés egészségügyi hatásai.

Szmogriadóban próbáljunk minél kevesebb időt a szabadban tölteni! A szennyező részecskék aránya alacsonyabb zárt térben, mint az utcán, mivel bent leülepednek a részecskék – ezért nem szerencsés ilyenkor porszívózni, ami felkavarja a káros anyagokat.
Érdemes az átlagosnál több folyadékot fogyasztani, akár napi 3-4 liter vizet: ez hígítja a vért, így csökken a vérrögképződés esélye.

A szálló por nem csupán a légzőrendszerre fejt ki káros hatásokat, de jelentős a kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozó hatása is.

Agyvérzés ellen UNTOXIN

Eltérő nagyságú részecskék, eltérő források A különböző méretű szennyező részecskék, eltérő forrásokból kerülnek a levegőbe. A legnagyobb problémát a szálló por okozza, melynek egészségünkre nézve számos kedvezőtlen hatása van.

A szálló por előidézheti a légzőszervi megbetegedések kockázatának növekedését, a szív- és érrendszeri betegségek súlyosbodásának kockázatát.

Különösen veszélyeztetettek a csecsemők és a kisgyermekek, az időskorúak, a dohányzó emberek, illetve azok, akik már rendelkeznek valamelyik tünettel a fentiek közül (például légúti megbetegedésben szenvednek).

Egyes légszennyező anyagok a vesét, a májat és az idegrendszert is károsítják. Szmogriadó esetén többen halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben és asztmás rohamban, mint más napokon.

Az asztmás betegek állapota a szmog következtében jelentősen romlik.

Mi okozza a magas légszennyeződést a szmogriadó elrendelését?

Az erőművek, a háztartásokban fellelhető fűtésrendszerek, kazánok, a közlekedési eszközök, és persze a cigaretták különböző nagyságú és összeállítású részecskéket bocsátanak ki.

Szmogriadó idején a már meglévő érelmeszesedés mértéke nő, nő a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedések, a tüdőrák előfordulása.

Nő az ischaemiás szívbetegségek, ritmuszavarok és szívelégtelenség miatti halálozás. Leginkább a cukorbetegek és a kardiovaszkuláris alapbetegségben szenvedők állapotát is veszélyezteti a légszennyezettség.

A tüdő legmélyén gyulladásba hozhatják a szöveteket. A gyulladás könnyen átterjed az erekre, ahol vérrögképződéshez vezethet – így alakulhat ki a szívinfarktus. A korom különböző szénhidrogéneket hordoz magával, amelyek közül sok rákkeltő. Ezenkívül a légszennyezés roncsolja a tüdőszöveteket, ezért sokkal könnyebben náthásak, influenzásak leszünk, a káros vegyi anyagok pedig rombolják az immunrendszert.

Mi történik a szmogriadó alatt a levegőben?

Az ultra-finom részecskék elektrosztatikusan vonzódnak egymáshoz, összecsapódnak nagyobb részekké, ekkor kihullanak a levegőből.

Amíg ez nem történik meg (ami akár több nap is lehet), addig az apró részecskék akadálytalanul lejutnak a tüdőbe, ahol két réteg sejtfalon kell csak áthatolniuk, és a véráramba kerülnek.

A szervezetben megemelkedik a szabad gyökök szintje, ami a sejtekben oxidatív stresszhez, majd oxidatív károsodáshoz vezet. Ez a jelenség tehető felelőssé részben a sejtek öregedéséért, ami a bőrön már korán megfigyelhető.

Nagyvárosban élő, keveset sportoló egyének arcbőre szürkés árnyalatú, fakó lehet.

Az egészségügyi hatások legtöbbje természetesen csak hosszabb távon mutatható ki, de ez nem azt jelenti, hogy ha csak rövid ideig találkozunk a szállóporral szennyezett levegővel, akkor az ne lenne ránk kedvezőtlen hatással. Az arra érzékeny emberek már a rövid távon jelentkező hatásokat is megérzik, így a szálló por belégzése súlyosbíthatja tüneteiket vagy újabbak kialakulását eredményezheti.

A budapesti autósokat a szmogriadó kapcsán életbe lépett szabályok alkalmazása. Valóban akkora a szennyezettség a főbb városokban, hogy az autóhasználat korlátozására van szükség – Valóban bírságolás lehet a következménye a szabályok megszegésének – Mi az oka ennek az intézkedésnek és melyek a legújabb fejlemények, melyek megkövetelik a környezettudatosabb magatartást?
Bárki számára érzékelhető a fővárosban, hogy az utóbbi években a gépjárműhasználat egyre növekvő méreteket öltött, fokozottan terhelve ezzel a város levegőjét.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium indítványára önálló határértéket vezettek be a légszennyezésért leginkább felelős szálló porra, illetve több korábbi határérték is szigorodott. Az új határértékek az eddigieknél gyakrabban teszik indokolttá a szmogriadó elrendelését a fővárosban, illetve a nagyobb városokban.

Szmogriadó bírságok

A bírságok alkalmazhatóságát az egyes szabálysértésekről szóló rendelet teszi lehetővé, mely szerint, ha a károsanyag-kibocsátó gazdálkodó szervezet (üzem) nem, vagy késve tesz eleget a szmogriadó előírásainak, úgy akár 500.000 forintos bírság szabható ki vele szemben. Fontos, hogy a szabályozás a magánszemélyekre is kiterjed, így pl. a fatüzelésű ingatlannal rendelkezőkre is. A környezetvédelmi felügyelőség, illetve az illetékes jegyző akár 100.000 forintos bírságot is kiszabhat részükre.

Ami a gépjárművezetőket illeti, a szabályozás őket sem kerülte el, ugyanis az, aki az elrendelt intézkedéseket megsérti, szabálysértési eljárás keretében legfeljebb 100.000 forintig terjedő bírsággal sújtható. A bírságot az intézkedő rendőr – a módosított szabályok következtében – akár helyszíni bírság formájában is kiszabhatja.

Agyvérzés ellen UNTOXIN

Facebook oldalunk
Ha tetszett a szmogriadó poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version