Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

Másnaposság ellen

 A másnaposság

Tippek másnaposság hányinger ellen

Másnaposság ellen a házi patikából

Bár egyes elemzések alapján a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az Alzheimer kór és a memória vesztés más formáinak veszélyét, de a túlzott alkoholfogyasztásnak bizony másnaposság lesz az eredménye. A másnaposság ellen régi házi gyógymódokat javasolunk:

A másnaposság tünetei:

A másnaposság jellemzően hasogató fejfájással, verejtékezéssel, hányingerrel, esetleg remegéssel vagy szorongással jár. A nagy mennyiségű alkohol kiszá­rítja a szervezetünket, és kimeríti az ásványi anyag készletünket. A fejfájást az agyban lévő véredények kitágulása, az émelygést és az izzadást pedig a vér rendellenesen savassá válása (ezt az állapotot nevezik acidózisnak) okozza.   A hányással a szervezet megszabadul a méreganyagoktól, és utána megkönnyebbülünk. A fejfájás csillapítására aszpirin vagy ibuprofen javasolt és nem paracetamol, mert a paracetamol károsíthatja a májat, ha alkoholfogyasztás után vesszük be.  

Macskajaj? Ha kábult, kótyagos fejjel ébredünk mi segít? Házi módszerek másnaposság ellen  

A másnaposság ellen próbáljuk ki az alábbi trükköket:

Ébredés után Amint felkeltünk, igyunk meg két nagy pohár vizet a kiszáradás ellensúlyozására. Igyunk meg egy nagy pohár grépfrút-, vagy narancslevet. A gyümölcslében lévő egyszerű cukor (fruktóz) felgyorsítja az alkohol anyagcseréjét. Ha szoktunk kávézni, kezdjük egy-két csészével a másnapot is. A koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, ugyanakkor vizelethajtó is, ezért ne vigyük túlzásba, és igyunk több vizet, nehogy még jobban kiszáradjunk.  

Alvás helyett

Bár legszívesebben fel sem kelnénk egész nap, sokkal jobban járunk, ha rövid sétát teszünk, vagy  elmegyünk  kocogni. A mozgás fokozza az endorfin nevű hormon (a szervezet természetes fájdalomcsillapítója) termelődését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett.      Gyógyító harapnivalók  

Az aktív szenet gyakran használják másnaposság ellen. Ssegít gyorsan eltávolítani a szervezetből az alcoholos italokból származó toxinokat, amelyek hozzájárulnak az alkoholmérgezéshez (mesterséges édesítőszerek és a vegyi anyagok keverékei) Az aktív szén eltávolítja ezeket a toxinokat.

  Amint úrrá leszünk az émelygésen, együnk egy nagy tányér forró csirkehúslevest. Ez pótolja a sót és a káliumot, amit a szervezetünk elveszített.  

  Ez egy tudományos tény, hogy a banán enyhíti másnaposságot. Ez az isten gyümölcs tökéletes étel a másnaposság ellen. Az érett banán enyhíti akut másnaposság tüneteit, könnyen emészthető, és tartalmazza azokat a szükséges tápanyagokat, amelyek ellensúlyozzák  az alkohol fogyasztás által okozott károkat a szervezetben.   A banánturmix különösen jól pótolja a káliumot és a többi tápanyagot, a hozzáadott méz pedig fruktózban gazdag.  

  Ha bírunk enni, a könnyű ételeket részesítsük előnyben, például a sok fruktózt tartalmazó friss gyümölcsöt és mézet. A szalonnás tojást hagyjuk inkább a következő napra.

   A másnaposságot jobb megelőzni, mint átélni! Hogyan előzzük meg a másnaposságot?

Egy egyszerű tanács: Igyunk 1 pohar vizet minden alkoholos ital mellé

Egy egyszerű tanács: Igyunk 1 pohár vizet minden alkoholos ital mellé

A megelőzés ereje: Igyunk egy pohár tejet, mielőtt elkezdenénk ivást. Tej lassítja le az alkohol felszívódását, így a szervezetnek egyidejűleg kevesebb acetaldehidet kell feldolgoznia.
Buli előtt együnk egy kiadós vacsorát, és csak utána fogyasszunk alkoholt. Az alkohollal felváltva fogyasszunk vizet és szénsavmentes üdítőt!

Kerüljük a szénsavas italokat  Győződjünk meg róla, hogy a teljes zsírtartalmú tejet iszik, mert ez a másnaposság elkerülése érdekében sokkal jobban működik, mint az alacsony vagy nem kövér változatok. 

Mire jó a gyilkos kóla?

Ha olyan társasági eseményre megyünk, ahol alkoholt szolgálnak fel, indulás előtt együnk valamit. Ilyenkor nyugodtan előnyben részesíthetjük a kicsit zsírosabb ételeket, hiszen a zsírok réteget vonnak a belek falára, lassítva az alkohol felszívódását. Az ital így kevésbé száll a fejünkbe, és másnap is jobban érezzük magunkat. Természetesen a mértéktartás sem árt. A „színes” alkoholos italok előállítása és érlelése során keletkező úgynevezett kongenerek fokozzák a másnaposság súlyosságát és kialakulásának valószínűségét. A likőrök, a brandy, a whisky és más sötét színű tömények helyett tehát válasszuk inkább a „tiszta” égetett szeszeket, például a fehér rumot, a vodkát, a gint. A fehérbor is kevesebb kongenert tartalmaz, mint a vörös.

Kortyolgassuk lassan az italunkat. A szervezetünk óránként átlagosan 30 ml alkoholt éget el. Minél több időt adunk neki erre a folyamatra, annál kevesebb alkohol jut az agyba. Alkoholfogyasztás közben igyunk szódavizet, gyümölcslevet vagy más alkoholmentes italokat.  

Fontos:

Fokozza-az-energiád-valamint-a-koncentráló-képességedet-is

A másnaposság még kezelés nélkül is legfeljebb 24 óráig tarthat. Ha még ezután is rosszul érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz. Rendkívül fontos, hogy alkoholproblémák esetén beszéljünk orvosunkkal a lehetséges kezelési módokról.

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

forrás

Exit mobile version