Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

C-vitamin

C-vitamin

C Vitamin

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, a csontok szilárdságát és a csontképződést.

Szent-Györgyi napi 1000 milligramm C-vitamint szedett

A  felfedezéséért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert élete során napi 1000 milligrammot szedett a vitaminból.

Szent-Györgyi idősként (93 évesen hunyt el) és betegség idején a C-vitamin adagot 8-9000 milligrammra növelte.

A molekuláris biológiával foglalkozó, szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról pedig ismert, hogy napi 10 000 -18 000 milligrammot szedett élete során a vitaminból. A tudós 91 évesen hunyt el.

A C vitamin elengedhetetlenül szükséges az emberi szervezet számos működéséhez. A C vitamin fontos anyagcsere-folyamatok kulcsszereplője, részt vesz a hajszálerek, a csontok, a porcok és inak felépítésének folyamatában.

A C vitamin védi a fogakat

A C vitamin védi a fogakat

A C vitamin védi a fogakat és a fogínyt, hozzájárul a vas felszívódásához és egyes hormonok termeléséhez. Hiányában vérzések, fogínygyulladás, csont- és izomfájdalom, vérszegénység és fertőzések léphetnek fel. A C-vitaminnak szerepe van a vírusos fertőzések, a megfázás és az influenza elleni védekezésben és a sebgyógyulásban is és hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Házi fogfehérítés – Otthoni módszerek a fogak fehérítésére

 

C vitamin források:

C vitamin források

A legtöbb ember télen a citromból igyekszik a C vitamin szükségletet fedezni, pedig az egyes élelmiszerek 100 grammjára jutó C-vitamin alapján felállított listán a citrom csak a középtájon helyezkedik el (körülbelül 50 mg/100 g).

Az élelmiszerekkel bevitt C-vitamin sokkal jobban tud felszívódni, mintha gyógyszer formájában szednénk. Az egészséges ember napi aszkorbinsav-szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnológiával elkészített ételekkel még télvégi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.

Hazánkban fellelhető legmagasabb C-vitamin-tartalmú növény pedig a homoktövis és a csipkebogyó. Igazi vitaminbombák, hatóanyaguk-tartalmának mennyisége a dobogós hely közelében jár világviszonylatban is.

Tíz deka bogyóban átlagosan 695 mg C-vitamin van, napi 2 pohár homoktövislé elegendő védelmet ad a szervezetnek.

az egyes élelmiszerek 100 grammjára jutó C vitamin

A csipkebogyó C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál, sőt az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a legmagasabb a C-vitamin tartalma. Készíts magadnak csipkebogyó lekvárt. Itt a recept >>

 

A goji bogyó (farkasbogyó) a világon a második olyan gyümölcs, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint.

A Goji bogyó a zsírégető csodaszer

AfricanMango fogyókúra tabletta

Az egyes élelmiszerek 100 grammjára jutó C-vitamin

A C-vitamin tartalom alapján középen helyezkedik el a már említett citrom (53 mg), a narancs (50 mg), a lime (29 mg), a grapefruit (33 mg), valamint a káposztafélék (51 mg).

Az alma (5,7 mg), a cékla (13 mg) és az uborka (5 mg) is tartalmaz C-vitamint, bár kicsit kevesebbet.

az egyes élelmiszerek 100 grammjára jutó C vitamin

http://www.ogyik.hu/a-csodaszer-c-vitamin-aszkorbinsav

Facebook oldalunk
Ha tetszett a C-vitamin források poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Exit mobile version