Site icon TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Fogyás

ALLERGIÁS TÜNETEK? – 10 +1 jól bevált módszer, ami enyhíti az allergiás tüneteket

10 BEVALT MODSZER ALLERGIAS TUNETEKRE

10 BEVALT MODSZER ALLERGIAS TUNETEKRE

Vérvörös, viszkető szemek, légzési nehézségek, megfázásos tünetek, duzzadt nyálkahártya.  Az allergiás tünetek igen kellemetlen tüneteket okoznak, mint például az idegesítő orrfolyást, köhögés, tüsszentést, szemviszketést, vagy más allergiás roham.

Tavaszi és a nyári pollenek, az őszi hulló levelek a téli szmog, de akár a házi por is allergiás tüneteket okozhat, jó tudni, mivel csökkenthetjük az allergiás tüneteket.

10 biztonságos, hatékony és jól bevált módszer, ami enyhíti az allergiás tüneteket.

1: Gőzölés

Sokan nem is gondolnák, de ez az egyszerű módszer azonnal enyhülést hoz az allergiás nátha tünetekre. A gőz tisztítja és felszabadítja a légző utakat, sima légzést biztosít. Serkenti az orrod idegvégződéseit, és segít megszabadulni az irritáló anyagoktól. Felszabadít a tüsszögés, az orrdugulás és fejfájás tüneteitől.

Ismételjük meg ezt a módszert naponta, hogy az allergéneket kitisztítsuk.

2: Tengervizes orrspray 

Tengervizes orrspray hazilag

A sós víz segíthet megnyugtatni a felső légúti allergiák okozta gyulladásokat, mert a sóoldat képes arra, hogy elmossa az irritáló polleneket, sőt akár a gyulladásos sejteket magukat is.

Magunk is készíthetünk a saját sóoldatot fillérekből

Egy evőkanál sót 1 liter desztillált vízzel elkeverünk. Összekeverjük és pipetta segítségével az orrlyukba csepegtetjük.

Hogyan használjuk a tengervizes orrspray-t?

3: Borsmenta tea allergiás tünetek ellen

A borsmenta tea kedvező adottságai jóval túlmutatnak finom illatán, az illóolaja gyulladáscsökkentő és enyhe antibakteriális összetevőket is tartalmaz.

Az allergiások évszázadok óta fordulnak a borsmenta teához, hogy az megkönnyebbülést hozzon eldugult orr-és az irritált nyálkahártya panaszokra. Az egyik legjobb módszer az allergiás tünetek és a fejfájás enyhítésére a borsmenta tea

Borsmenta tea recept:

Helyezzünk 1 ek. szárított borsmentalevelet egy literes üvegbe. Töltsük fel az üveget forró vízzel, és hagyjuk állni öt percig. (belélegezhetjük a gőzt is). Hagyjuk kihűlni és édesítsük. (Megjegyzés: borsmenta teát óvatosan adjuk gyermekeknek, mert a mentol a borsmentában fulladásos tüneteket okozhat.)

4: Gyakoribb zuhanyzás, hajmosás

Ha hosszú órákat töltöttünk a szabadban a pollenszezon ideje alatt, mossuk meg a hajunkat, így eltávolítjuk a hajunkba ragadt polleneket. A haj hajlamos összegyűjteni a ragacsos sárga polleneket, így többet lélegezhetünk be vagy nagyobb valószínűséggel esetnek a szembe.

Ha az éjszaka közepén köhögésre, tüsszentésre vagy más allergia támadásra ébredünk, egy forró zuhannyal érdemes lemosni a pollen maradványokat, amiket a nap folyamán gyüjtöttünk be testünkön. (Lecserélhetjük a párnahuzatot is.)

5 A Black Cumin (Fekete Kömény) az allergia ellensége

DXN Black cumin allergia ellen

A fekete köményt, más néven Nigella Sativa-t, számos egészségügyi előnye miatt ünneplik, különösen az allergiák elleni küzdelemben. Ezt a figyelemre méltó magot évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban, és a modern kutatások alátámasztják gyulladáscsökkentő és immunmoduláló szerként való alkalmazását. A feketekömény hatóanyaga, a timokinon kimutatták, hogy gátolja a hisztaminok felszabadulását, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki. Ezért a Black cumin, vagyis a feketekömény beépítése az étrendbe természetes módja lehet az allergia kezelésének és az általános egészségi állapot javításának. DXN Black cumin rendelés akár 25% kedvezménnyel tagsági árakon.

6: Kerüljük a füstös levegőt, a virágüzleteket, frissen fűnyírózott ligeteket

A füsttel szennyezett levegő súlyosbítja a tüneteket. Sőt, levegőben lévő méreganyagok egyes emberekben ténylegesen allergiát okozhatnak. Ha felmerül a gyanú, hogy a légszennyezettség okozza az allergia tüneteket, a szmogos napokon töltsünk kevesebb időt a szabadban. Ha ki kell az utcára, viseljünk sebészeti maszkot, különösen futás közben. Ne várjunk csodákat (a maszk nem képes az összes allergén kiszűrésére), de a maszk talán segít egy kicsit könnyebben lélegezni.

A dohányfüst is hírhedt allergia okozó és súlyosbító. Ne hagyjuk, hogy a rossz a levegő a cigaretta, súlyosbítsa az allergiás rohamokat.  

Húsz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek.

A légtisztító, különösen haa HEPA (High Efficiency Particulate Air Filters) szűrős, segíthet megszabadulni beltéri pollenektől, de másfelől felkavarhatják a port, ami súlyosbíthatja bizonyos allergiák tüneteit.

Szeles napokon pollenszezonban hordjunk napszemüveget ami segíthet a levegőben lévő allergének ellen. Az extra védelemhez, próbáljunk ki oldalvédelemmel ellátott napszemüveget.

A pollenszezon alatt, a fű-allergiás személyek is jobb ha elkerülik a fűnyírást, inkább kérjünk meg bárki mást, hogy nyírja le a füvet.

7: Háziállatok tisztántartása

Fürdessük kedvencünket gyakrabban. Az allergének többsége vízben oldódik, így a meleg fürdő elmossa a problémát. Bár a legtöbb cica kevésbé szereti a vizet, mégis vannak olyan macskák is akik fürdés közben dorombolnak. Fürdessük meg a kutyát és a macskát is szappanmentes meleg vízzel minden második héten.

Ezzel párhuzamosan, próbáljunk kezet mosni minden alkalommal, ha közvetlen kapcsolatba kerültünk szőrös barátunkkal.

8: Szőnyeg nélkül kevesebb allergiás tünetek

A szőnyegek hírhedtek arról, hogy a menedéket nyújtanak a poratkának. (Ezek a mikroszkopikus állatkák, folyamatosan ürülékkel telítik a szőnyegeket, ami elősegítheti az allergia kialakulását). A puszta padlót könnyű porszívózni vagy nedves ruhával tisztítani. Ez segít a ház por- és atka mentesítésében. Ha nem tudjuk eltávolítani a szőnyeget, legalább válasszunk kisebb, gyakran mosható szőnyegfajtákat. Tanulmányok kimutatták, hogy a hálószobában több a poratka, mint bármely más helyen a házban, viszont napjaink mintegy harmadát valószínűleg a hálószobában töltjük.

Ha a szőnyegeket nem lehet eltávolítani, tartsuk őket olyan tisztán amennyire lehetséges. Ez segíti a kicsit könnyebb lélegzést. De vigyázat: sok porszívó az apró porszemcséket vissza fújja a levegőbe, maga mögött hagyva sok allergént, amitől tovább tüsszögünk. Olyan porszívóra van szükség, amely beépített HEPA szűrővel van ellátva. Ennek hiányában csatlakoztassunk egy szűrőt a porszívó kipufogó nyílásához. Ha a por nagyon zavar, és van rá pénz, úgy érdemes befektetni egy ipari erősségű porszívózó rendszert.

9: Páramentesítés

Poratkák szeretik a párás környezetet, amely lehetővé teszi számukra, hogy őrült módon szaporodjanak. Vásároljunk páramentesítő készüléket vagy használjuk a légkondicionálót, amely ugyanolyan jól működik. A páramentesítő segít megelőzni a penészedést is, ami egy másik allergén. Főzés vagy zuhanyzás után használjunk szagelszívót, ami szintén csökkenti a páratartalmat.

10: Wasabival az allergiás tünetek ellen

A  Wasabi, a halványzöld, japán torma sok japán étel ízfokozója. Ha szénanáthától szenvedünk, és közben szeretjük a japán ételeket, ez a segítség kellemes lesz.  Bárki, aki evett már nagyobb mennyiségű wasabit (vagy öreg tormát) tudja, hogy a wasabi megindítja az orrmelléküregek és könnycsatornák váladékozását. A wasabi egyik összetevője az allil izotiocianát elősegíti a váladék áramlását.

Szendvicsekben, vagy a kedvenc sushinkhoz együnk bártan wasabit.

Egy másik lehetőség a reszelt torma. 1/4 teáskanál torma fogyasztása enyhíti az allergiás tüneteket.

11: Gyömbér

A gyömbér természetes antihisztamin, erős antivirális hatású. Az allergének vírusokat hordozhatnak,  de az immunerősítők segítenek az ismételt allergiás reakciók elkerülését. A gyömbér népszerű otthoni gyógymód az allergiás náthás időszakokban is

Gyömbér mellrák ellen

Kinek érdemes gyömbér teát inni?

A lázas tünetek csökkentésére is naponta együnk gyömbért. A gyömbéres gyógytea rendszeres fogyasztása hosszú távon csökkentheti a tüneteket.

Gyömbéres tea recept

Olvass tovább >> A gyömbér hatása 7 egészségügyi problémára

Allergia megelőzés

Néha az a legjobb, ha kerüljük az allergéneket, amennyire csak lehetséges. Ha allergiásak vagyunk a macskákra, például ne látogassuk macskatulajdonos barátunkat az otthonában. Ha ez mégis elkerülhetetlen, tegyük a látogatást minél rövidebbé, ne érjünk az állathoz, vagy ha mégis, mossunk kezet azonnal.

Zárjuk be az ajtókat, ablakokat, ha valaki a közelünkben háztartási és építési hulladékot éget.

A veszélyes anyagok égetése tilos, bárkit megbetegíthet, allergiás, asztmás vagy más légúti problémát okozhat.

forrás:https://www.homeremediesblog.com/home-remedies-allergic-rhinitis/

Ha tetszett az allergiás tünetek elleni poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Exit mobile version