Mire használd a lassú főző (slow cooker) edényt?

 

Mire használd a lassú főző (slow cooker) edényt?

Lassú főző titkok: Mit és mit ne főzzünk lassú főző edényben?

lassú főző-rotyogtató edény

 

Miért egészséges a lassú főzőben készülő étel?

A lassúfőzőben készülő ételek alacsony hőfokon, levegőtől elzártan főnek és sülnek, a hőkezelési folyamat során a fehérjék nem bomlanak le, így sokkal egészségesebbek is maradnak.

  • Miért egészséges a lassú főzőben készült étel?

Kevesebb só, kevesebb szénhidrát, kevesebb zsiradék, alacsonyabb főzési hőmérséklet.

A lassúfőző (slow cooker) receptirodalmát olvasgatva feltűnő lehet, hogy egyes receptek egyáltalán nem, a legtöbb pedig kifejezetten nagyon kevés sót ír a hozzávalók között. Ennek oka, hogy a lassan főzött-sütött étel ízei gazdagabbak, teltebbek, a fedőről az ételbe folyamatosan visszajutó párának és gőznek köszönhetően a főzés végére jobban átjárják az íz anyagok az étel egészét, így lényegesebben kevesebb só, és általában kevesebb fűszer szükséges az ízesítéshez, ami még egészségesebbé teszi a lassúfőzőben készülő fogásokat!

  • Az alacsony hőfokon való főzés folyamata:

A Gerson speciális diétával foglalkozó oldal írása szerint: “a zöldségekben található fehérje kevésbé sérül a lassú főzés (slow cooking) folyamatában, melynek során a hosszú szénhidrátláncok lerövidülnek, így könnyebben emészthetővé, valamint édesebbé, ízesebbé válnak a zöldségek. Az alacsony hőfokon való főzés biztosítja továbbá az emészthetetlen rostok lehető legnagyobb mértékű lebontását, az enzimek egyben maradását, valamint a keményítők könnyebben emészthető cukrokká alakítását is.”

A hús sütésének vagy párolásának négy fő célja van: fogyasztásra alkalmas puhaságúvá tenni, további ízeket adni, illetve elpusztítani a veszélyes baktériumokat és élősködőket.

Bár mindezeket a magas hőmérsékleten való gyors hőkezelés is biztosítja, szintén elérhetjük alacsony hőfokon, hosszabb időn át történő főzéssel, vagy sütéssel is.

Figyeljünk arra, hogy vörösbabot ne készítsünk a lassú főző edényben!

A nyers vörös bab, és kisebb mértékben más babok is, tartalmaznak egy phytohaemagglutinin nevű toxint, amit forralással megsemmisíthetünk (min. 10 perc szükséges) A lassú főző edényben – a főzéssel ellenkezőleg – a méreganyag akár ötszörösére emelkedhet a babban.

Recept ajánlatok a slow cookerhez:

Káposztaleves

Borscs leves

 

(forrás)

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Ajánlott cikkek ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek

TESTÜNK - Betegségek, Tünetek, Diéta, Fogyás

Az Egészséges Életmód rajongója, a természetes gyógymódok híve

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE
Facebook login by WP-FB-AutoConnect